≫ 

Postoji samo jedan način da Srbija zadrži mlade medicinske kadrove: Brnabić u Ćupriji predstavila plan (FOTO)

Premijerka Brnabić ponudila rešenje

  • 3

- Nakon što je završen Klinički centar Niš, u maju bi trebalo da krene rekonstrukcija beogradskog KC, a planiran je i rad na Kliničkim centrima Vojvodine i Kragujevca. Završava se rekonstrukcija i opremanje sedam klinika, uključujući i Tiršovu i izgradnju Tiršove 2. Cilj nam je da zadržimo mlade medicinske kadrove u Srbiji i zato mnogo ulažemo u zdravstvo i izgradnju društva zasnovanog na znanju - kazala je premijerka Ana Brnabić  prilikom obilaska Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji.

- Neophodno je da imamo mlade kadrove u medicini i nove generacije doktora, ali i zdrastvenih radnika uopšte, medicinskih sestara i tehničara. Zato su važne škole kao ova u Ćupriji - naglasila je Brnabićeva.

Ona dodaje da  će zbog toga država raditi na poboljšanju infrastrukturnih uslova, kao i na nabavci opreme i obezbeđivanju odgovarajućih plata.

Foto: Vlada Republike Srbije

ĆUPRIJA IMA VELIKI POTENCIJAL ZA ULAGANJA

Premijerka je posetila i fabriku "Standard Furniture Serbia" primetivši da su važne strane investicije, ali i da je značajno podržati domaću privredu, pre svega mala i srednja preduzeća.

- Da ih bude što više i da one koje već postoje proširuju svoje pogone i zapošljavaju sve veći broj ljudi. Takođe, dolaskom novih investitora smanjićemo broj nezaposlenih ne samo u tom mestu, već i u Paraćinu i Jagodini - naglasila je premijerka.

Foto: Vlada Republike Srbije

NE POSTOJE PODACI O NEZAPOSLENOSTI ZA SVE LOKALNE SAMOUPRAVE

Na pitanje novinara da li Vlada raspolaže podacima o trenutnom broju nezaposlenih u lokalnim samoupravama, premijerka je kazala da za neke samouprave postoje takvi podaci, a za neke ne.

- Jasno je da u nekim lokalnim samoupravama postoji znatan broj nezaposlenih, ali imamo i one u kojima više nema nezaposlenosti. Tu ćemo, paralelno sa dualnim obrazovanjem, a koje smo uveli zahvaljujući hrabrim i brzim potezima Ministarstva prosvete, morati da otvaramo obrazovne centre - ukazala je premijerka.

Foto: Vlada Republike Srbije

Prema njenim rečima, Vlada, kroz saradnju sa nekoliko investitora i Privrednom komorom, u ovom trenutku razmišlja u kojim gradovima bi trebalo otvoriti obrazovne centre.

- Razmišljamo u kojim gradovima ćemo otvarati obrazovne centre da bismo brže radili prekvalifikacije, ili da bi visoko obrazovani inženjeri dobili usku stručnu obuku upravo od investitora koji će tek otvarati svoje pogone. Videćete da će se to ostvariti u narednih nekoliko meseci u gradovima širom Srbije -poručila je Brnabić.

ĆUPRIJA DA IGRA NA KARTU KULTURE I MLADIH TALENATA

Kako je dodala, druga važna stvar za koju će Ćuprija dobiti sufinansiranje jeste Atletska dvorana.

- Ćuprija je grad koji je poznat po atletici i školi muzičkih talenata- istakla je Brnabić i dodala da bi Ćuprija trebalo da igra na kartu kulture i mladih talenata, jer je to ono što je stavlja na mapu ne samo Srbije, već i Evrope.

Premijerki je u znak zahvalnosti u Ćupriji uručen i portret sa njenim likom, tehnikom ulja na platnu. Portret su joj poklonili studenti Visoke medicinske škole na svečanoj akademiji, organizovanoj povodom 4. aprila, Dana studenata.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    4. april 2018 | 15:57

    Jedini nacin je da im plate budu kao u Nemackoj ili Svajcarskoj i da nema starleta u rijalitiju veci honorar od plate lekara.

  • Ciki

    5. april 2018 | 10:00

    Uslov za ostanak mladih doktora je da im se omogući zaposlenje bez stranačke pripadnosti I mogućnost za dalja usavršavanja... a ne da im se prezentuje sadašnja realnost, ako si u partiji dobijaš zaposlenje, ako si nosioci liste dobijaš novu bolnicu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA