• 65

Da li je dovoljno samo "Srbina udariti po džepu" ili smo mi saobraćajno nevaspitana nacija? Intervju sa Damirom Okanovićem (VIDEO)

- Problem je što vi u saobraćaju možete u jednom trenutku da nestanete, poginete, postanete invalid, a da za to uopšte niste krivi! - kaže u intervjuu za Telegraf direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović

  • 65

Da li će rigoroznije kazne uticati na svest vozača, nakon što je 3. aprila na snagu stupio novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, pitali smo direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića koji otkriva da se ne slaže sa rasprostranjenim stavom da "Srbina treba udariti po džepu" kako bi poštovao pravila.

Stojan je bio više pijan nego što mislimo kada su dve sestre poginule: Kazna nije dovoljna da spreči tragediju, i ovo je rešenje (VIDEO)

- Problem je što vi u saobraćaju možete u jednom trenutku da nestanete, poginete, postanete invalid, a da za to uopšte niste krivi! Svi mi učestvujemo u saobraćaju, od kada se beba rodi i izađe iz porodilišta, pa do poslednjeg ispraćaja na sahrani. Od kolevke pa do groba smo svi u saobraćaju. Tako da se Zakon o bezbednosti saobraćaja odnosi na sve - za Telegraf je objasnio Okanović i dodao da je važno da se stvari poput vožnje u pijanom stanju, bez vezanog pojasa ili brže od dozvoljenog, više ne ponavljaju.

Kazne, policijska kontrola, represija jesu važni, konstatuje on, uz ogradu da bi više voleo da se situacija ne rešava isključivo na takav način.

- Nema države koja za svoje zakone ne predviđa i kazne ako ih ne poštujete. Ali ja nisam za to da se sve rešava samo kaznama. Svi kažu "samo Srbina udari po džepu, doći će na svoje".  Ja ne mislim da je to tako. Problem je u svesti, jako je nizak nivo svesti, saobraćajno smo nevaspitana i neobrazovana nacija. To treba menjati! - dodaje direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Inače, statistika pokazuje da je u toku prošle u saobraćaju poginulo 578 ljudi, što je 5 odsto manje u odnosu na 2016. godinu. Takođe, na trežnjenju je završilo više od 10.000 vozača.

Pogledajte ceo intervju sa Okanovićem o kaznama i novim pravilima koji se nalazi na vrhu teksta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • stvarno?

    Chinjenica je da stbi nemaju kulturu u saobracaju a i ne znaju da voze. Ali ako je za utehu , shvajcarci su 10x gori u svemu. Shvajcarci mogu kupiti sve osim kulture

  • UGAO POSMATRANJA

    Interesantno je da nitko nista ne sagledava realno. Da bi sistem funkcionisao mora biti isti za sve, pa i za drzavu. Kako, lako. Nije dovoljno da coveka kaznite, a jos gore da ga kaznite jer vam se moze. Idemo redom, ako naplacujete parking u gradu, ta vozila koja placaju parking moraju biti i osigurana na tome parkingu, ako je put masan, klizav, neociscen za nezgodu je kriva drzava ili preduzece koje odrzava puteve, nemoze pauk da dize vozila radi kvote i bez policajca, i da dalje ne nabrajam, a pogotovo ne vazi zakon ako policajac nesme da zaustavi skupo vozilo, a sada da samo podigne ulog kazne pola-pola. Ako resavamo problem moramo problemu prici sa zdrave strane, a ne da se napuni budzet. Pa to jos glupom narodu upakujete u sareni papir i to je to. Nemogu ulice biti prepustene sebi, a policajca pozornika nema nigde. Nije se nitko setio da te ljude sacuva teska posla, nego da bi javasluk cvetao ulicama. Pravimo razne policije, kontrolori su najaci izvrsni i najopasni deo vlasti. Saobracajnu policiju mozes naci nigde, pozornika nema, po terasama i ulicama se trguje prosjaci, ne mozes pojesti burek da netko ne vuce za rukav, daj dinar kume, na raskrsnicam iskacu prosjaci i peraci prozora, pa ako ne operes on te pljune, dajte molim vas. Napravite policiju od probranih kvalitetnih ljudi vratite skolovanje na nivo srednje skole, i ne primajte samo ako ima ruke i noge, nego po kriterijuma pedigreo. Od lose majke i zla oca nemoze biti ni covek a kamoli drzavni sluzbenik. I kad policajac kazni nekog da to sef nemoze pobiti, a kad netko zasluzuje da mu se oprosti bez obzira na popunu budzeta. Mogo bih ovako dva dana, ali za sada samo razmislite o ovom.

  • Draško

    gde je moj komentar?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima