• 0

Žene na čelu Apatinskih ustanova (FOTO)

Više od 80 odsto rukovodećih pozicija u opštini pripada ženama

  • 0

Apatinska opština primer je drugim opštinama u Srbiji. Više od 80 odsto rukovodećih pozicija u opštini pripada ženama.

U savremenom društvu mnogo se priča o rodnoj ravnopravnosti. Ona je jedno od temeljnih ljudskih prava, načelo socijalne filozofije koje kaže da su muškarci i žene jednaki u društvenom i političkom životu. Ipak, svakodnevno smo okruženi prizorima da se rodna ravnopravnost češće svodi na puku reč nego na primenu u društvu. Broj žena u politici je drastično ispod polovine ukupnog broja političara, a nedovoljno je žena na visokim funkcijama i vodećim pozicijama u ustanovama Srbije.

Apatinska opština se, po ovom pitanju, razlikuje od te, negativne, slike.

Foto: radiodunav.com/987fm

Na čelu javnih ustanova opštine uvek je bilo žena ali poslednjih godina taj broj se uvećao pa danas premašuje 80 odsto svih javnih funkcija u našem mestu. Uspešno vode kolektive i imaju podršku zaposlenih. Tako, na primer, AD "Apatintrans" duži niz godina vodi Slavica Bunčić.

Foto: radiodunav.com/987fm

Zbrajajući ustanove gde su žene rukovodioci, treba pomenuti PU "Pčelicu" na čijem je čelu Biljana Mandić kao i Doma za stare i penzionere u Apatinu koji, već nekoliko godina uspešno predstavlja direktorka Slađana Šušnjar. Na čelu nekoliko osnovnih škola su predstavnice lepšeg pola, od toga su dve dugogodišnji direktori. Kolektiv Narodne biblioteke "Miodrag Borisavljević" predvodi Branka Vejin. U Centru za socijalni rad, nakon dugogodišnjeg staža Lenke Bojić, danas je direktorka Nikolina Sučević. Promena je vidljiva i na čelu ustanova Doma zdravlja, JP "Marina", Slobodne zone Apatin, Banje "Junaković" Kancelarije za Mlade, Mesne zajednice gde se odnedavno nalaze žene.

Foto: radiodunav.com/987fm

I na najodgovornijim mestima opštine zastupljena je rodna ravnopravnost. Dubravka Korać je zamenica predsednika opštine, a Nika Petrović predsednica Skupštine opštine.

Foto: radiodunav.com/987fm

U Opštinskom kulturnom centru na mestu direktora smenjivali su se muškarci i žene. Danas je na čelu ustanove Danijela Obradović. Na pitanje da li je lakše ženama ili muškarcima na visoko odgovornim funkcijama, direktorica OKC kaže:

Smatram da je ženama teže na rukovodećim mestima, iz razloga što sem poslovne, imaju i ulogu majke, domaćice, supruge. Funkcija direktora Kulturnog centra ne podrazumeva regularno radno vreme, pa se moj posao ne završava u 14 časova, nego je često rascepkan tokom celog dana. Radne su i subota i nedelja. Kada su vam deca mala, kao što je moje dete, još teže je ostaviti i vratiti se obavezama. Sa druge strane, nisam prva žena direktor ove ustanove i kolektiv me je brzo prihvatio. Imamo dobru saradnju i dosta razumevanja u radu. Ovo je zahtevan, ali i kreativan posao -rekla je Danijela Obradović.

Foto: radiodunav.com/987fm

Jelena Filipović je bila je direktor OKC neposredno pre Obradovićeve. Slaže se da ženama nije lako voditi kolektiv.

Zbog ustaljenih predrasuda, muškarci imaju prednost u ostavarivanju kontakata sa klijentima, što ženama otežava vođenje poslovnih sastanaka. Moraju više raditi, truditi se i biti odgovornije. Ali, žene i to postižu - kaže Jelena Filipović.

Zaposleni koji imaju direktorice kažu da one traže veću disciplinu od muškaraca rukovodilaca, ali se trude da radno okruženje bude prijatno za ceo kolektiv, što podiže pozitivnu atmosferu rada.

Foto: radiodunav.com/987fm

Iako nisu podeljeni, ima Apatinaca koji su mišljenja da su muškarci bolji, većina smatra da su žene odgovornije, a treći da nije bitno da li jednu ustanovu vodi žena ili muškarac. Jedino što je važno je da posao rade ispravno, u interesu firme i radnika.

Foto: radiodunav.com/987fm

Na pitanje šta misle o situaciji u Apatinu gde su žene na većini rukovodećih mesta, građani su pozdravili pozitivan primer koji opština pruža drugim opštinama u Srbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA