I trudnice moraju da vezuju pojas u saobraćaju, i to na samo jedan određeni način, kako bi se osigurale od velikog rizika

Okanović apeluje na sve pripadnice lepšeg pola da nikako ne stavljaju pojas ispod miške jer u slučaju čeonog sudara može da dođe do ozbiljne povrede i smrtnog ishoda

  • 10

Ni trudnice, kao uostalom ni svi ostali, nisu izuzete od obaveze da vezuju pojas u vozilu. Naprotiv, njihova obaveza je utom veća što treba da brinu o dva života i sklonije su povredama u saobraćaju, smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ako sa detetom pretrčavate ulicu van pešačkog prelaza preti vam ozbiljna novčana kazna

Još jedna novina Zakona o saobraćaju: Na tehničkom pregledu će vam fotografisati auto, a za to postoji mnogo jak razlog!

- Trudnice moraju da se vezuju, samo što one treba da stave pojas drugačije. Donji deo pojasa treba da podvuku ispod stomaka, a gornji da povuku iznad stomaka - objašnjava Okanović.

Okanović upozorava da ako niste vezani, možete ozbijno da se povredite prilikom sudara Printskrin: Telegraf

On takođe apeluje na sve pripadnice lepšeg pola da nikako ne stavljaju pojas ispod miške jer u slučaju čeonog sudara može da dođe do ozbiljne povrede i smrtnog ishoda.

Tim pre što, prema statistici, 60 procenata poginulih vozača i putnika nije koristilo pojas.

OZBILJNE POSLEDICE PRILIKOM SUDARA PO TRUDNICU

Prema rečima načelnika ginekologije u Zemunskoj bolnici dr Igora Plješe žene u trudnoći mogu da zadobiju sve povrede, kao i oni koji nisu u drugom stanju, ali i one posebno opasne ozlede.

U sudaru može da dođe do pucanja materice i gubitka ploda kod trudnice Foto: Telegraf.rs

- Može da dođe do pucanja materice koja je kod trudnica veća nego inače i do povrede ploda. Zbog uvećane materice u trudnoći, žena je tada više izložena udarcima. To može biti opasno, pre svega, po majku, a može doći i do gubitka ploda - upozorava dr Plješa.

Inače, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je počeo da se primenjuje od 3. aprila, kazna za nevezivanje pojasa je sa 5.000 povećana na 10.000 dinara.

Kazna od 10.000 dinara čeka i one koji počine sledeće prekršaje:

* Prekoračenje u zoni 30 za više od 20 do 30 km/h - 10.000 dinara.

* Kada vozačka dozvola istekne za više od 6 meseci 10.000 dinara.

* Prljave tablice 10.000 dinara.

* Upravljanje vozilom čija je registraciona nalepnica istekla za više od 30 dana - 10.000 dinara.

* Vožnja noću na osvetljenom delu puta samo sa pozicijama 10.000 dinara.

* Vožnja bez kacige 10.000 dinara.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    17. april 2018 | 23:28

    Sve ima veze sa bezbednošću, ali prljave tablice... Čista komedija.

  • merops

    17. april 2018 | 22:48

    Voleo bih da gosp. Okanovic ili odgovorno lice u policiji pokaze clan zakona o bezbefnosti u saobracaju gde tacno pise da svaki clan koji sedi u vozilo mora, mora, mora da stavi pojas jer bez pojasa ugrozava druge ucesnike u saobracaju, zatim da pokaze clan u zakonu gde pise da dete do tri godine mora, mora, mora, da ima svoje sediste, a ne da sedi pozadi i ima starijeg clana pored sebe, i zasto u javnom prevozu deca ne moraju da imaju sediste za decu, malo je to diskutabilno

  • Zoran Veteran

    17. april 2018 | 22:58

    Kada uzmete sve posledice sudara u kome je trudnica vozač, moje mišljenje je da trudnica ne seda za volan za vreme trudnoće,, a G.Okanovic inače pametuje od kako je izmišljena agencija za bezbednost saobraćaja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA