• 24

Rešavamo enigmu: Da li je vezivanje pojasa obavezno baš za sve učesnike u saobraćaju?

Jedina gora stvar od nevezivanja pojasa je nepravilno vezan sigurnosni pojas

  • 24

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donele su mnoge promene, a jedna od najrigoroznijih je povećanje kazne za nevezivanje pojasa sa 5.000 na 10.000 dinara. Ova odluka mora da se sprovodi bez presedana, bez izuzetka i svako ko je ne poštuje će da odgovara jer svima preti jednaka opasnost u saobraćaju.

Vozače od utorka čekaju velike kazne: Pojas, nasilnička vožnja, alkohol... (FOTO)

SVAKI STOTI SRBIN VOZI PIJAN: Za tri dana saobraćajne kontrole, otkriveno više od 1.000 prekršaja

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da ni taksisti, ni policajci, ni invalidi, ni trudnice, ni predsednici opština nisu oslobođeni od vezivanja pojasa u vozilu.

- Nije to propisao niko iz ličnog hira, već zato što, bilo prilikom bočnog, prilikom čeonog prevrtanja vozila, na telo deluju takve sile koje mogu da dovedu do pogibije, a pojasevi su ti koji čuvaju čoveka. Bez obzira na funkciju, svi su oni ljudi i jednako podležu povredama - objašnjava Okanović.

Okanović objašnjava da su svi jednako podložni povredama u saobraćaju Foto: Milena Đorđević

Od sada će se redovno kažnjavati i oni koji ne budu imali pojas na zadnjem sedištu.

Kako je Okanović još ranije istakao, pojas ne može da povredi putnika osim ako nije nepravilno vezan. Pojas nas on do određene brzine zadržava, a potom pukne da nas ne bi isekao ili nam napravio ozbiljne povrede. Na primer, kada kod čeonog sudara udarite u zid, ako idete do 60 kilometara na čas, pojas će vas zaštititi i nećete imati nikakvih ozbiljnijih povreda, ali ako u istoj situaciji vozite 100km/h on će pući, pa šta vam bog da, jer kad ne bi pukao usmrtio bi čoveka.

Jedina gora stvar od nevezivanja pojasa je nepravilno vezan sigurnosni pojas, upozoravaju stručnjaci za bezbednost saobraćaja.

Delimično stavljanje pojasa može da uzrokuje stravične povrede tokom nesreće Foto: Profimedia

Delimično vezivanje pojasa, stavljanje ispod pazuha ili labavljenje štipaljkom mogu da prouzrukuju stravične povrede tokom saobraćajke, dok pravilna upotreba ovog bezbedonosnog pomagala spasava živote prilikom udesa u čak 80 odsto slučajeva.

Novim izmenom Zakona, kazna je sa 5.000 povećana na 10.000 dinara, pa se stručnjaci za bezbednost saobraćaja nadaju da će ovo da natera vozače da budu revnosni u poštovanju propisa, što bi samim tim trebalo da smanji broj nesreća na ulicama.

Daljinac

(S.V.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Najdanović

    Gospodine okanoviću Veoma sam vam zahvalan i u svoje i ime svih gradjana Srbije zbog vašeg ličnog angažovanja na temu bezbednosti učesnika saobraćaja sa posebnim osvrtom na povećanje novčane kazne zbogom nevezivanja pojaseva! Smatram da je svaki vozač motornog vozila lično odgovoran za bezbednost svojih putnika tj.u slučaju da neko ne želi da veže pojas u vozilu kojim upravlja ima puno pravo da takvog putnika udalji iz svog vozila, Ali se nikako nemogu složiti sa vama da,ako je vozač sam u vozilu i kad ima isključivo samoodgovornost, podleže sankcionisanju po ovom zakonu! Stoga apelujem na vas i na zakonodavstvo da hitno donese zakon o zabrani samoubistava i da u slučaju nepoštovanja ovog zakona,na licu mesta izvršitelju ovog prekršaja na licu mjesta izrekne drakonsku novčanu kaznu u cilju sprečavanja novih prekršaja!!!a sva naplaćena novčana sredstva proslediti direktno u budžet režimskim lokalnim samoupravama! I još jedan apel za dobrobit svih preostalih gradjana Srbije koji još nisu iznašli načina da odu iz nje!! Naime apelujem da se pešacima kao učesnicima u saobraćaju izriču kazne zbog nevezivanja pertli na obući,jer na taj način ugrožavaju sigurnost drugih učesnika saobraćaja jer može dovesti do slučaja da zbog saplitanja zbog nevezanih pertli, prilikom pada,mogu drugog učesnika u saobraćaju da odgurnu pod točkove nekog motornog vozila!!! Morate mi priznati da ima logike i smisla da se pozabavite ovim mojim predlogom,biće mi čast da se moje ime spominje u realizaciji ovakvog zakonskog akta u budućnosti,mada i ne mora nemam ništa protiv da vi poberete zasluge u slučaju da se nešto realizuje..meni je bezbednost gradjana na prvom mestu!!! Unapred zahvalan na pažnji i uvažavanju... pripadnik nacionalne manjine (Srbin)gospodin.... Najdanović Dejan

  • Radnik

    Ja kao radnk koji radi za 27000 ukoliko mi se desi da zaboravim da se vezem. idem u zatvor ili da mi seku struju ili deca da pocrkaju gladna. Vi pravite zakone i ne brinete za vase gradjane nego za vase dzepove zato svi i odlaze odavde . U nemackoj je cak sve jeftinije nego ovde.

  • Ima nas svakakvih

    Ja nikada ne vezem pojas.Svi me opominju ali niko ne razume moj problem i glupo mi je svima da ga pricam.Imam velike grudi i to bas velike i kad vezem pojas u toku voznje se stalno penje gore i sece mi vrat.Onda ga stalno desnom rukom spustam i to mi ide na zivce.U toku sudara pojas bi mi slomio grkljan ili nesto drugo.Ako neko ima resenje za ovo neka ga kaze.I bez glupih komentara prostih muskaraca.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima