Sastanak Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja u okviru crnomorske ekonomske saradnje u Novom Sadu

Glavna tema sastanka je "Unapređenje kulturne saradnje i multikulturalizam u državama članicama CES

  • 0

Pedeseti sastanak Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) počeo je danas u Skupštini AP Vojvodine.

Tom prilikom prisutne su pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES Ozdžan Ulupinar, generalni sekretar PS CES Asaf Hadžijev i šef Delegacije Novog Sada u PS CES Igor Bečić. Glavna tema sastanka je "Unapređenje kulturne saradnje i multikulturalizam u državama članicama CES".

- Novi Sad je jedna velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura, i taj naš viševekovni suživot u razumevanju i saradnji, i negovanje specifičnog nasleđa predaka i sopstvenog identiteta, ali i želja da gradimo zajedničku budućnost, učinilili su da ponesemo titulu Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Taj projekat je odmah dobio karakter nacionalnog, i mi sada užurbano radimo na njegovoj realizaciji.

Foto: novisad.rs

Biće to prilika da se predstavimo onakvim kakvi zaista jesmo, da pokažemo da je ovde prirodno stanje da se na svakom koraku susretnete sa različitim jezicima, i običajima, i da se podrazumeva tolerancija različitosti. Kroz brojne programe u okviru Evropske prestonice kulture, pokazaćemo da u našem gradu multikulturalizam nije na nivou višejezične administracije, ili tabli sa natpisima ulica, već da su različite kulture same po sebi autonomne i ravnopravne. To je politika naše gradske vlade, u tom pravcu dalje razvijamo Novi Sad, grad koji poslednjih godina napreduje u svakom segmentu života – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je ovaj sastanak prilika da se predstave nacionalne i regionalne vrednosti koje su na tragu glavne teme sastanka, i da kulturna saradnja u okviru Crnomorske ekonomske saradnje ima veliki značaj.

Foto: novisad.rs

- Ne možemo govoriti o unapređenju međuregionalne parlamentarne saradnje bez negovanja svesti o međusobnoj ekonomskoj, kulturnoj i istorijskoj povezanosti – kazao je Ištvan Pastor i dodao da je AP Vojvodina od 2002. godine aktivna članica Skupštine evropskih regija, da je od 2009. u Savetu podunavskih gradova i regija, i da su pokrajinske institucije uključene u realizaciju Dunavske strategije i brojnih projekata prekogranične saradnje.

Predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES Ozdžan Ulupinar ocenio je da je u vremenu trusne politike u regionu ovo idealan način da se prevaziđu razlike i da dođe do pomirenja između različitih činioca u okruženju. Njegov kolega generalni sekretar PS CES Asaf Hadžijev zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i rekao da najveće bogatstvo ove regije predstavljaju ljudi različitih nacija, kultura i tradicija. Sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES prisustvovali su predstavnici Turske, Bugarske, Gruzije, Grčke, Rumunije, Rusije, Moldavije i Srbije, a aktivnosti Odbora biće realizovane 18. i 19. aprila u Novom Sadu.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA