Životna priča mladića Sulejmana koji je iz islama prešao u pravoslavlje i postao Dušan Obrenović (FOTO)

Porodica mu je iz Brčkog, ali su se u osvit rata u BiH preselili u Kosovsku Mitrovicu, gde je ovaj mladić prepoznao lepotu pravoslavlja

  • 39

Sulejman je imao samo 19 godina kada je odlučio da se odrekne islama, postane Dušan i da se, kako kaže, vrati u pravoslavlje. Danas, dve godine kasnije, on živi po načelima hrišćanstva, pomaže u održavanju srpskih svetinja i stoički podnosi sve napade komšija Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

I, tako se mladić Sulejman Muratović prekrstio i postao Dušan Obrenović (VIDEO)

Promeniti veru, ime i prezime i živeti na Kosovu i Metohiji nije lako. Zna to i Dušan koji svakodnevno trpi popreke poglede, dobacivanja i vređanja od strane Albanaca.

Sulejman je promenio veru i ime, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

- Oni ne mogu da prihvate to što sam kršten i što sam iz islama prešao u pravoslavlje. Čak sam čuo da postoje i oni koji su se baš nameračili na mene, ali ja se nikoga i ničega ne plašim sem Boga - priča Dušan i hrišćanski dodaje da takvima ništa ne zamera i da ih ne oduđuje.

Da stvar bude gora, i među pravoslavcima ima onih koji ne shvataju zašto je odlučio da promeni veru.

Dušan voli pravoslavne manastire, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

- Za svu mržnju prema meni, za sve ružne reči i sve što rade sudiće im Bog. Naposletku nam svima samo on sudi - kaže on.

Rođen je u muslimanskoj porodici kao Sulejman Muratović. Porodica mu je iz Brčkog, ali su se u osvit rata u BiH preselili u Kosovsku Mitrovicu, gde je ovaj mladić prepoznao lepotu pravoslavlja, ali i otkrio istinu o svom poreklu.

Najbliži srcu mu je Patrijarh Pavle, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

- Pravoslavlje me vuklo od malih nogu. Još kao dečak sam bio oduševljen srpskim crkvama i manastirima i divio sam se mudrostima blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Kada je moj otac to video, otkrio mi je da su moji preci ustvari bili pravoslavci koje su Turci nasilno preveli u islam. To šokantno saznanje je potpuno promenilo moj pogled na veru - kaže on za Informer.

Shvatio je da je pravoslavac i da toj veri mora što pre da se vrati, jer je vera nešto što je u nama i što niko ne može na silu da nam nametne.

- Odlučio sam da uzmem ime Dušan, po našem najvećem vladaru Dušanu silnom i prezime Obrenović, po knjazu Milošu i njegovoj dinastiji. Za krsnu lavu sam odabrao svetog Jovana, jer je upravo on krstio Hrista - priča on.

Stari pravoslavni pozdrav, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

U Beogradu najviše voli manastir Fenek u Jakovu i ženski manastir u Rakovici, gde počiva patrijarh Pavle.

Dušan u crkvi, Foto: Facebook/Dušan Obrenović

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горски

    5. maj 2018 | 09:29

    помаже бог младићу.Нека ти је просто и берићетно.

  • Mile

    5. maj 2018 | 11:40

    To brate srbine! Dobro nam došao.

  • siri dalje

    5. maj 2018 | 10:44

    Ogroman procenat vernika islama na prostorima bivse SFRJ su Srbi po poreklu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA