Aleksandra je imala samo 21 godinu kada su joj lekari dali još mesec dana života: Nakon decenije hrabra devojka otkriva zašto je preživela (FOTO)

Nalaz nakon hemoterapija lekare je ostavio u čudu

  • 19

Sa samo 21 godinom Aleksandri Matić iz Bukovca kod Novog Sada otkriven je rak jajnika koji se proširio i na mozak. Lekari joj nisu davali ni najmanju šansu da preživi. Devet godina kasnije ova hrabra devojka koja se u potpunosti oporavila ispričala je kako je izgledao njen život nakon dijagnoze i tokom lečenja.

- Nakon hemoterapija bolovi su bili toliko nesnosni, da sam na momente želela da se sve što pre završi i da odem tamo negde gde, kako kažu, nema ni patnje, ni bola, ni nesreće… Ponekad sam morala da pužem do toaleta, jer nisam imala snage da hodam.

Vukla bih se po podu, potom zastajala, odmarala koji minut, pa nastavljala. Znala sam i po 15 minuta da se mučim dok ne dođem do kupatila, a bilo je od mene na tri metra. Imala sam nepunih 40 kilograma - priseća se devojka kojoj su lekari dali samo mesec dana života nakon što je otkriven rak.

Bez obzira koilko je dijagnoza bila crna a lečenje teško Aleksandra nikad nije sumnjala u to da će pobediti bolest.

Žarko ne može da govori, hoda, pomera ruke, može samo da koristi miš: Ipak je uspevao da za svoju sestru zaradi novac (FOTO)

- Od malih nogu sam bila bolešljiva. Razni virusi i infekcije samo su se smenjivali, a lekari su sve to pripisivali nesvakidašnje slabom imunitetu. I nalazi su uvek bili uredni. Međutim, stomak mi se jedne noći naduvao kao da sam u osmom mesecu trudnoće, a onda se izduvao.

Počela je i temperatura da mi raste i stvarno sam se uplašila, jer mi je već tada neki unutrašnji glas govorio da imam rak. Nakon pregleda i reči "šta si do sad čekala", tražila sam da mi kažu istinu i kao prasak groma odjeknule su reči "najviše mesec dana" - priča Aleksandra.

Iako se potajno nadala da postoji izlaz, ipak je mislila i o smrti.

Aleksandra se nije predavala. Pobedila je opaku bolest iako su joj lekari davali samo mesec dana života Foto: Privatna arhiva

- Slagaću ako kažem da se nisam bojala. Operisali su me i otpustili kući, jer nisu verovali u izlečenje. Nakon operacije sam ostala bez jajnika, materice, limfnih čvorova i trbušne maramice. Iako je rak metastazirao na mozak i na debelo crevo, lekari su savetovali da ne idem na hemoterapiju, koja bi me, kako su prognozirali, zbog lošeg imuniteta odmah ubila - ističe Aleksandra.

Međutim, odlučila je da se ne preda bez borbe i danas je tu gde jeste, živa, zdrava i sa onima koje najviše voli!

- Toliko sam bila slaba, pa su i moji najbliži strahovali da neću preživeti hemoterapiju. Ali, znala sam da moram da se borim, a ne da očajavam i padam u depresiju - kaže Aleksandra.

Nalaz nakon hemoterapija lekare je ostavio u čudu.

- Rekli su da mi je organizam regenerisan i da sam potpuno zdrava. Povuklo se sve i s mozga i sa creva. Na svakih devet meseci idem na kontrole i hranim se zdravo. Međutim, osam i po godina sam u klimaksu, pa imam holesterol, osteoporozu, slabije pamćenje. Kad sumiram sve što sam do sada prošla u životu, ne čudi što su me lekari proglasili medicinskim fenomenom - ističe sagovornica.

Heroj, borac Aleksandra Matić imala je rak jajnika sa metastazama na mozgu i debelom crevu Foto: Privatna arhiva

Fenirajući svoju periku zavolela je frizerski zanat.

- Tokom hemoterapije išla sam kod prijateljice u salon da sredim nokte i da mi isfeniraju periku. Posle sam to počela sama da radim kod kuće i tako zavolela frizerski zanat, pa sam odmah nakon terapije počela da radim u salonu. Planiram da upišem akademiju, jer mi ovaj posao dobro ide. Želela bih da otvorim salon sa tretmanima i za obolele od kancera, a verovatno će mi se i ova želja jednog dana ispuniti - priželjkuje ova mlada hrabra žena.

PORODICA NAJVEĆE BOGATSTVO

Aleksandra naglašava da su joj najveća podrška u životu sestre Zorica, Ranka, Dragana i Ilijana, te majka Stana i otac Božo koji, nažalost, više nije među živima.

Nakon hemoterapija Aleksandri se povukao rak Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

- I kad su lekari rekli da neću živeti duže od mesec dana, znala sam da bih i prema sebi i prema svojim roditeljima bila sebična kad bih odustala. I tada sam bila svesna da oni prolaze kroz veće muke od onih kroz koje sam ja prolazila, jer uvek više strahujemo za živote voljenih, nego za sebe. Tako sam odlučila da se borim i izborila sam se do kraja - priča Aleksandra.

SA 14 GODINA BILA KLINIČKI MRTVA

- Kada sam imala 14 godina naglo mi je pozlilo i izgubila sam vid. Hitno su me odvezli u Dečju bolnicu u Novom Sadu, gde sam jedno vreme čula samo jednoličan tup zvuk aparata za reanimaciju i svoju majku koja je bolno zavrištala pored postelje. Onda je sve oko mene postalo belo, bez slike i tona.

Kad sam došla sebi, rekli su mi da sam preživela kliničku smrt?! Mislila sam da od toga ne može biti gore, a onda su mi otkrili podmuklu bolest, koju sam platila gubitkom pet organa i nadom da ću jednom biti majka. Međutim, mogu da usvojim dete i da ga usrećim. Nije majka samo ona koja rađa, već ona koja voli - završila je razgovor hrabra Aleksandra Matić iz Bukovca kod Novog Sada.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs/Srpskainfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA