U Obrenovcu epidemija šuge: 21 osoba zaražena

Nadležne službe registrovale zarazno kožno oboljenje, prvi simptomi kod korisnika pojavili se krajem aprila

  • 3

Na odeljenju demencije Gerontološkog centra u Obrenovcu, 21 osoba je zaražena šugom, potvrdio je Zoran Subotić, direktor ove ustanove. Prvi simptomi kod korisnika u vidu crvenila i svraba, pojavili su se krajem aprila, pa su odmah preduzete sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje ove zarazne bolesti.

Nova odeća može da vam upropasti zdravlje ako je odmah ne operete - evo i zašto!

Prema rečima Subotića, na ovom odeljenju se nalazi 55 osoba i verovatno je da je zarazu doneo neko sa strane ko je dolazio u posetu. On dodaje da je odmah obavešten Gradski zavod za javno zdravlje, epidemiološka služba Doma zdravlja Obrenovac.

- Urađene su dezinfekcija i dezinsekcija prostorija, a oboleli su odmah počeli da primaju odgovarajuću terapiju. Posete ovom odeljenju su zabranjene, a osobe koje su ovde smeštene izolavane su od ostalih korisnika našeg centra, kako se ne bi širila zaraza. Tako će biti, najverovatnije, do kraja nedelje. U međuvremenu, nije zabeležen nijedan novi slučaj, a kod obolelih je primetno poboljšanje posle početka terapije - kaže Subotić.

Šuga nije sezonska bolest i može se raširiti u bilo koje doba godine/Foto: Telegraf

PRVI SIMPTOMI

Ovo kožno oboljenje izaziva crvenilo i jak svrab, naročito noću. Uglavnom se javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima... Potrebno je koristiti šampone i sapune namenjene otklanjanju šuge, provetravati prostorije, često menjati posteljinu i otkuvavati veš na visokoj temperaturi.

Šuga nije sezonska bolest i može se raširiti u bilo koje doba godine. Posebno su ugroženi veliki kolektivi, pogotovo gde borave deca, koja još nemaju izgrađen imuni sistem da bi se oduprli infekcijama.

U OBJEKTU UKUPNO 340 MESTA

U Domu za stara lica u Obrenovcu ima 340 mesta. Objekti su podeljeni na stacionar za smeštaj zavisnih korisnika sa kapacitetom 146 mesta, objekat "E" za polupokretne korisnike sa 100 mesta i objekat "D" za smeštaj pokretnih korisnika ukupnog kapaciteta 94 mesta.

U ovu ustanovu su smešteni ljudi mentalno očuvanog zdravlja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA