Dara je napustila sve i rešila da bude sama svoj gazda: Napravila je salaš, kupila stado i krenula u biznis

Danas radi i nedeljom i praznicima, ali joj nije teško. Žali se samo na jednu stvar

  • 1

U vreme kada se do posla stiže sve teže, jedna Banaćanka je odlučila da bude svoj gospodar. U blizini Zrenjanina podigla je montažni salaš, kupila stado koje danas broji dve stotine ovaca i jaganjaca i krenula u biznis.

Posao pastira u prošlosti nekako je uvek bio rezervisan za muškarce, jer surovo je to zanimanje. Da to mogu raditi i dame uverava nas i Zrenjaninka Dara Cvetkov koja je podigla montažni salaš, nabavila stado i krenula u biznis.

Miki nudi početnu platu od 500 evra za posao na njegovoj farmi, plus smeštaj i hranu, ali se niko ne javlja: "Svi se prave gospoda, niko neće da radi" (FOTO)

Navodi da joj je teško, da na salašu mora da provodi mnogo vremna, da radi i nedeljom i praznicima.

- Najveći problem je tržište, što nema onu zagarantovanu cenu, nama da kažu da je dve stotine do tri stotine dinara, pa da imamo zagarantovanu cenu. Nekada je jeftinije, ali evo ima tri godine kako je ista cena - kaže Dara.

Kada je reč o zaradi, navodi da ona zavisi od gazde, ali da se u proseku kreće oko dvadeset do trideset hiljada dinara; Foto: Printskrin/RTS

Kada je ostao bez posla, Ivan Radišić iz Melenaca nije želeo da ide na biro, radije se odlučio da za nastavak života zarađuje sam. Nije bilo drugog rešenja nego u čobane.

I Ivan kaže da je čobanski život težak zbog kiše, mraza, sunca...

Kada je reč o zaradi, navodi da ona zavisi od gazde, ali da se u proseku kreće oko dvadeset do trideset hiljada dinara.

Nekada je na pašnjacima širom Banata paslo na desetine hiljada ovaca i krava. Većina tih pašnjaka je pusta, baš kao i brojni salaši koji samo podsećaju na neka lepša vremena, kada je Banatskom ravnicom odjekivala vesela čobanska pesma.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA