Marko u radionici krije Transformersa, iako tvrdi suprotno: Čak i na vojnom otpadu nalazi materijal, pa stvara magiju (FOTO)

I jedino pitanje koje mi pada na pamet dok gledam u njegove radove je: KAKO?

  • 7

Da se odmah razumemo, Marko Ivković (25) kaže da nema nijednog Transformersa u svojoj radionici, ali ja u to iskreno sumnjam. Pogledala sam 15 njegovih skulptura i za svaku bih mogla da se zakunem da će svake sekunde oživeti. Marko je ili suviše skroman, ili mnogo dobro čuva tajnu o onome što se dešava ispod njegove brusilice i elektroda za varenje.

Delove za svoje skulpture nalazi kod automehaničara, na otpadima metala, ali i na vojnom otpadu. Potom u radionici stvara magiju.

- U mojoj radionici nema Transformersa - uverava me Marko dok ga i dalje sumnjičavo posmatram.

Konjanik u oklopu/ Foto: Privatna arhiva

- Ali bih voleo da ima jer bih onda mogao da skidam delove sa njih i pravim skulpture. A možda ću i da napravim nekog - dodaje sa osmehom.

I jedino pitanje koje mi pada na pamet dok i dalje gledam u njegov rad je: KAKO?

Za Markovu maštu nema granica/Foto: Privatna arhiva

- Nisi prva koja me to pita. Oduvek imam bujnu maštu, možda je to pravi odgovor. Ja se ovim bavim već punih sedam godina, tako da ni ja više nisam siguran kako ovo radim, postalo mi je normalno da napravim neku ovakvu skulpturu. Pre sam to crtajući ispoljavao, a sad skulpturama - objašnjava mi Marko.

Prvo je napravio zmaja, što je mnogo jednostavnije od ovoga što sada radi. Pravio je i skulpture prijateljima za rođendan, ali i devojci više puta. Do sada je sklopio više od 20 figura i većinu drži kod kuće.

Njegove skulpture izgledaju kao da će svake sekunde oživeti/Foto: Privatna arhiva

- Uglavnom se svi oduševe kad vide radove, a najviše mi se sviđa kako deca reaguju. Čini mi se da oni bolje i razumeju skulpturu. I ja sam figure pravim kao da su mi igračke, kao da treba da se igram sa njima - priča talentovani mladić.

A sve je počelo tako što je na moru u Grčkoj kupio jedan mali motor, koji je takođe bio napravljen od delova. Pokušao je da ga iskopira, ali mu nije išlo. I tada je shvatio da ne treba da uradi nešto što je neko već pre njega, već bi trebalo da proba nešto iz glave. Tog trenutka počeo je da pravi skulpture.

Već 7 godina pravi skulpture/Foto: Privatna arhiva

- Isključivo radim sa otpadnim delovima metala i polovnim delovima od motora, automobila... Kad bolje razmisli, koristim sve što mogu da prepravim i iskoristim za svoj rad, samo da je od metala. Mada, počeo sam da koristim i drvo i životinjsku kost - otkriva Marko svoje tajne, ali meni i dalje nije jasno KAKO jedan čovek, samo svojim rukama, može da stvori ono što on stvara.

Vreme izrade zavisi od složenosti ideje i Markovog raspoloženja. Nema pravila. Nekada radi nedelju dana, a nekad tri meseca.

Materijal za svoje figure nalazi i na vojnom otpadu/ Foto: Privatna arhiva

Trenutno je angažovan i na projektu u Vazduhoplovnom muzeju gde treba da od starih delova aviona napravi novu skulpturu, koja bi bila izložena u muzeju.

Živi i radi u selu Azanja pored Smederevske Palanke. Diplomirao je grafički dizajn.

Za pojedine skulpture je teško naći reči/ Foto: Privatna arhiva
Deca najbolje reaguju na njegove radove/ Foto: Privatna arhiva

(J. Stakić/ j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA