3

Telegramom su nam objavili rat, njime izražavamo saučešće, a jedan romantičan primer i dalje se prepričava

Tokom prošle godine primili smo i poslali 251.104 telegrama, od čega je 40.210 poslato u inostrantvo

Posle više od sto godina veliki francuski operater poslao je telegram u istoriju. Iako su društvene mreže, aplikacije za četovanje, pa i sms ovaj oblik komunikacije gurnuli u zapećak, u Srbiji on i dalje živi.

Možda nije fer, ali kada kažemo "telegram" prva asocijacija nam je - smrt. U našoj kulturi telegrami se najčešće šalju kada želimo nekome da izjavimo saučešće. Ipak, u Pošti Srbije objašnjavaju da telegrami ne prenose samo teške i tužne poruke, već i četitke, pozive i razna obaveštenja, a nađe se i poneki romantičan gest.

- Tokom prošle godine primili smo i poslali 251.104 telegrama, od čega je 40.210 poslato u inostrantvo, a ostatak je iz unutrašnjeg saobraćaja. Osim toga, 29.418 telegrama stiglo je iz inostranstva - objašnjavaju u Pošti Srbije.

Za godinu dana pošlje se četvrt miliona telegrama, Foto: Telegraf

Iako Pošta ne klasifikuje telegrame prema sadržaju, ni njima nije mogao da promakne jedan od najlepših primera.

- Moramo da izdvojimo situaciju u kojoj je zaljubljeni mladić svojoj devojci koja se preselila u drugi grad, za svaki stih pesme Desanke Maksimović "Čežnja” poslao po jedan telegram - kažu u ovom preduzeću.

Telegramom slao jednu po jednu rečenicu pesme Desanke Maksimović, Foto: Wikipedia

Zanimljivo je da telegrame u velikom broju koriste i zdravstvene ustanove, pa većina bolnica datum operacije javlja pacijentima upravo na ovaj način.

Telegrame osim građana, šalju i predsednik i ministri kako bi izrazili saosećanje sa nekom velikom tragedijom koja je zadesila strane zemlje, ali i ambasadori, kako bi javili matici novosti iz dijaspore.

Ovo su neki od najbizarnijih diplomatskih telegrama:
- Ambasador u Mađarskoj ugovara dolazak cirkusa
- Jedan ambasador izveštava o uspešnom nastupu naše estradne zvezde
- Diplomata iz Maroka se žalio na ponašanje ovna kojeg je dobio na poklon
- Ambasador u Indiji slao izveštaje o Tviter raspravama tamošnjih političara
- Jedan ambasador je tražio savet šta da radi sa psom kojeg je zatekao u rezidenciji

Istorija telegrama u Srbiji seže u daleku 1855. godinu, samo 11 godina posle prve primene ovog načina prenosa informacija u svetu. Prvi telegram u Beograd je stigao dva dana kasnije i to iz Zemuna, koji se tada nalazio u sastavu Austrijskog carstva. Prenosio je novinsku vest da francuski car i carica planiraju posetu Engleskoj, na poziv kraljice Viktorije.

Objava rata, Foto: serbia.com / archives.org.rs

Osim toga, u jednom od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji veliku ulogu igrao je i telegram. Naime, Srbiji je na ovaj način objavljen rat. Objava rata upućena je Srbiji u prepodnevnim satima, a telegram je sadržao tri rečenice.

U prvoj je pisalo da Vlada Srbije nije "na zadovoljavajući način odgovorila na notu" iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum. Potom je sledio stav da je otuda Austrougarska "prinuđena da se osloni na silu oružja". A treća, poslednja rečenica, glasila je: "Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Ako želite nekome da pošaljete poruku putem telegrama, možete to da uradite i OVDE.

Naravno, i u Pošti Srbije.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Tagovi: Bolnice, Čestitka, Ljubav, operacije, saučešće, Telegram

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • K
  Kiriku

  Zasto bih išao u poštu i slao telegram nekoj osobi.. Kad zato postoji sad aplkacija. Prvo brže stiže, a drugo ne čekaš u redovima u pošti.

 • Ć
  ĆupričaninSWE

  I tako se ona upoznala sa poštarom... :)

 • Т
  Тодорић

  А како је Нато нама објавио рат?

Suze Igora Jurića dirnule Srbiju: "Ako ja unovčavam Tijaninu smrt onda neka ležim u zatvoru s ljudima za koje tražim doživotnu kaznu!"

Miloš Savčić odbio je Ajfela i rešio da umesto u Parizu gradi u Srbiji. Danas na njegovom imanju počiva Tito

Deca nam se igraju otrovom! Neke igračke i šnale za kosu mogu da izazovu teška oboljenja kod mališana. Najviše stradaju štitna i nervni sistem

Najbolji maketari sveta pokazali su svoja najbolja dela u Pančevu, a svako ima svoju priču (VIDEO)

Kada tačno pomeramo sat i da li je ovo poslednji put?

Spas za sela Srbije: Komisija počela sa radom, zadrugari očekuju prva sredstva, država daje 823,5 miliona

Četiri zveri uletele u dvorište Sredojevića i počinile masakr: Ovo selo je odsečeno od sveta, kada padne sneg, neće smeti da izađu iz kuća! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Svi se plašimo zloupotrebe ličnih podataka, a i ne znamo šta sve tačno nosi predlog novog zakona koji bi trebalo da ih štiti

Srbi se krste i plaču, naša najveća reka ostaje bez vode: "Šta nas snađe, kad Moravu možemo da pregazimo?!" (FOTO)

Igor Jurić o nestanku devojčice iz Sente: Fenomenalna reakcija policije i društva u potrazi, ovako sam to zamišljao

Akcija besplatnog krštenja u Pančevu: Pop će vas bez dinara uvesti u pravoslavlje, ako pokažete ovaj papir

Preminuo poslednji streljani đak iz Šumarica: U njega je ispaljeno 11 metaka, ležao je među leševima kada ga je našla majka. Sada je opet sa svojim drugovima

Medicinski skandali potresaju Kragujevac: Zbog pušenja pred pacijentima u Kliničkom centru protiv sestre pokrenut disciplinski postupak (VIDEO)

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Naelektrisana atmosfera u emisiji uživo između načelnice pedijatrije i nezadovoljne majke: Ova 4 ključna pitanja će morati da rasvetli inspekcija

Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Vernici danas slave Svetog Stefana Slepog: Srbi imaju veliki razlog da mu se danas pomole

Zbog naglog kočenja vozača gradskog autobusa stariji muškarac pao i razbio glavu, a potom naduvao 3,3 promila alkohola

Gujon se ne miri sa zabranom ulaska na Kosovo: Ako bude trebalo, po pravdu idem i u Strazbur

Sve je više pasa u javnom prevozu: Ne jedu beli luk, ne pričaju šta su kupili, ne psuju i ne stavljaju šapu na tuđe sedište (FOTO)

Emotivne reči Sandre Dende o saobraćajki i oporavku: Život mi je visio o koncu, znam da su lekari učinili sve da me spasu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine

Svaki peti Srbin želi da ode u inostranstvo: Poslednje istraživanje pokazalo je veliko razočaranje mladih (INFOGRAFIKA)

Stižu temperaturne turbulencije, hladnoća već oterala miholjsko leto: Od ponedeljka jak pad temperature, a za vikend nam se sprema i ciklon

Nakon skandala u Arilju, pitali smo prosvetne radnike kako se i kome dodeljuju gratis ekskurzije

Psihologija malih brojeva uzima nam pare iz novčanika: Zašto se gomila ljudi sjati kod krastavca od 15 dinara, iako kilogram košta isto?

"Kako je krenulo, ispašću kriva za rat u Siriji": Osulo se drvlje i kamenje na majku iz Kragujevca, a evo šta ona kaže na to

Usred Kliničkog centra u Kragujevcu sestra na prijemu pacijenata puši cigaretu, dok deca i pacijenti šetaju okolo (VIDEO)

Grk je na biciklu bez dinara krenuo na put kroz Srbiju: Svi su ga primili i ponudili mu prenoćište, osim u jednom gradu (FOTO)

"Telegraf" otkrio tajnu rusko-srpskog humanitarnog centra: Evo koga oni "špijuniraju" i zbog čega (FOTO) (VIDEO)

Srbija na pragu ekološke katastrofe? Đetinja osvanula potpuno bela, a pre 2 godine dogodila se ista stvar sa jezivim epilogom (FOTO)

Ovo su prve reči oca Erike Čordaš koja je nestala u Senti: Objasnio je zašto je dete pustio sa nepoznatim čovekom u grad

Pronađena nestala devojčica iz Sente: Našli su je kod železničke stanice

Aleksandar je najjači čovek na svetu: Oborio je 11 svetskih rekorda, za njega je čelik kao papir, a masivno drvo čačkalica (FOTO) (VIDEO)

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Najkrvaviji nacistički zločin: Decu vam nećemo oprostiti! Dan kada je umrla mučeničkom smrću, četa đaka u jednom danu (FOTO) (VIDEO)

Vozačima iz Srbije više se isplati da kupuju gume u Bosni, ušteda je ogromna

Branko je 39 godina predavao fizičko, a nijedan čas nije održao u fiskulturnoj sali: Sada su mu kolege priredile iznenađenje (FOTO)

Novi skandal u zdravstvu: Lekari pili rakiju usred bolnice, a devojčici dali pogrešnu dijagnozu

Mali Gavrilo je ostavljen ispred crkve, a roditelji su nestali u ledenoj noći: Mali heroj je preživeo hladnoću i mrak, ali je pred njim neizvesna sudbina

Koliko da stavimo novca u kovertu, a da se ne obrukamo? Svadbe Srbe više opterećuju nego raduju jer svi razmišljaju o cifri (ANKETA)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. oktobar 2018. godine