Trka Mira prošla kroz Požarevac

Najduža štafetna trka na svetu Peace run – Trka mira 2018, na deonici kroz Srbiju koja vodi od granice sa BiH do rumunske granice, prošla je danas kroz Požarevac

  • 1
Foto: Promo

Baklja mira je od Smedereva došla u Požarevac, gde ju je preuzeo, u Gradskom parku, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, a baklju je predao Petar Milošević osvajač prvog mesta na Republičkom školskom takmičenju iz atletike u disciplini skok u dalj.

Foto: Promo

Spasović se zahvalio organizatorima što su uvrstili Požarevac u ovu trku i zatim je još dodao:

- Razlog koji nas je okupio ovde danas jeste jedan od najradosnijih i najvažnijih za Požarevac ove godine. Trka mira, koja danas, prolazi kroz naš grad, kao svoje najznačajnije motive ima fizičku kulturu i zajedništvo među ljudima, a to su zapravo i lekcije kojima učimo mlade Požarevljane. Oni će danas videti kako druženje mladih osoba iz različitih zemalja kroz sport donosi osmeh na lice, zdrav život i nova prijateljstva. Mišljenja sam da je trenutak za tako nešto savršen, jer vidim veliku paralelu i bliskost sa još jednim značajnim događajem koji se ove godine održava u našem gradu. Tu svakako mislim na veliko obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira koji je pre tri veka doneo preko potreban mir zaraćenoj Evropi.

Foto: Promo

Koordinator Trke mira kroz Evropu Dejvid Šišitopi rekao je da su učesnici veoma srećni i počastvovani što trče kroz Požarevac i Srbiju.

- Ovo putovanje dugo je 24.000 kilometra kroz Evropu. Trka je za svakoga, ona predstavlja mir za sve ljude i sve nacije, a baklja je simbol mira - rekao je on.

Foto: Promo

U Gradskom parku pored direktnih učesnika Trke mira učešće u ovoj akciji su uzeli i mališani iz Pčelice i Leptirića kao i iz osnovnih škola.

Foto: Promo

Nakon Požarevca Trka mira je otišla za Veliko Gradište. Peace run, podržavaju Narodna skupština Srbije i Olimpijski komitet Srbije, a baklju mira su do sada držali milioni ljudi širom sveta, među njima i mnogi istaknuti građani sveta - predsednici država, premijeri, sportisti, umetnici i ostali.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ФИЛОЗОФ

    17. maj 2018 | 17:32

    ТРКА МИРА, ПРОШЛА У ПОЖАРЕВЦУ. А КАДА ЋЕ ПРОЋИ МАРКОБИЋ МИРА У ПОЖАРЕВЦУ, ТО СЕ ЈОШ УВЕК НЕ ЗНА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA