Srpska svetinja izgorela je u stravičnom požaru: Na mestu manastira danas je zgarište - i tri čuda (FOTO)

U manastiru Svetog Ilije u toku su radovi na raščišćavanju nakon požara koji je u nedelju, 13. maja 2018. zahvatio manastirski konak

  • 0

Prilikom gašenja požara u konaku manastira Svetog Ilije u selu Kacapun kod Vladičinog Hana, pripadnici vatrogasne jedinice, u potkrovlju su pronašli ostatke ikona, na kojima su ostali sačuvani samo likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

U manastiru Svetog Ilije u toku su radovi na raščišćavanju nakon požara koji je u nedelju, 13. maja 2018. zahvatio manastirski konak.

Inače, nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije, Episkop vranjski Pahomije obišao je manastir i blagoslovio početak radova na raščišćavanju izgorelih ostataka konaka.

U potkrovlju su pronašli ostatke ikona, na kojima su ostali sačuvani samo likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra; Foto: Eparhija vranjska

Srpsku carsku prestonicu Albanci prisvojili kao svoj glavni grad

U akciju raščišćavanja uključilo se sveštenstvo iz Vladičinog Hana, verujući narod sela Kacapuna, Lepenice, kao i iz Vladičinog Hana, a ovu svetinju je obišao i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović.

Kako je saopštila Eparhija vranjska, Mladenović je obećao svesrdnu podršku i pomoć, kako ličnu, tako i opštine Vladičin Han u raščišćavanju i obnovi konaka.

Izgradnja izgorelog konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlada Republike Srbije i vernika; Foto: Eparhija vranjska

Izgradnja izgorelog konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlada Republike Srbije i vernika.

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike dobre volje i koji su u mogućnosti da svi zajedno pomognu raščišćavanje ostataka izgorelog dela konaka, kao i obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja.

Potrebna je sva dobra volja i pomoć za obnovu manastira; Foto: Eparhija vranjska

Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući-račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205 -160624 - 15, kod Komercijalne banke.

VIDEO: U ovom manastiru se i danas dešavaju čuda

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA