≫ 

Preokret: Ukinuta odluka o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Odluku je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu

  • 28

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabić i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Rehabilitovan Nikola Kalabić: Završen postupak posle pet godina, tužilac najavio žalbu

Ukinutim rešenjem u aprilu prošle godine bio je usvojen zahtev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu kojeg je trebalo da se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava.

Međutim, Apelacioni sud u Beogeradu je ukinuo to rešenje, zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenicno stanje nepotpuno utvrđeno.

- Naime, iz stanja iz spisa predmeta sledi da je prvostepeni sud u toku postupka cenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka - vanparničnom postupku - navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na sajtu suda.

Nikola Kalabić i draža Mihajlović, Foto: arhivska fotografija

Apelacioni sud je valjevskom Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi način stradanja Nikole Kalabića, jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani istorijski podaci, napominući da je o tome dužan da odlučuje kao o "prethodnom pitanju".

- Ako je pokojni Nikola Kalabić lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. Ovo zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji - napomenuo je Apelacioni sud.

Taj zakon, kako podseća sud, propisuje mogućnost dokazivanja da, suprotno odluci Državne komisije koja je neko lice proglasila da je ratni zločinac, odnosno učesnik u ratnim zločinima, nije izvršilo ratni zločin niti učestvovao u njegovom izvršenju. Međutim, u ovom slučaju prvostepeni sud tu činjenicu nije utvrđivao, zaključio je Apelacioni sud.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio oratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogdišnjeg postupka po zahtevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satanista 1

    18. maj 2018 | 15:27

    Kakvo nam je pravosuđe i svest pojedinih ljudi u Srbiji,sve može da se rehabilituje,ali Draža i Kalabić su zločinci,ubijali su Srbe civile,Mijajlova jama kod Despotovca,1500 ljudi.Ako hoćete da pljujete po žrtvama,onda pljujte.

  • Lucifer 1.

    18. maj 2018 | 15:16

    On je bio i ostaće zločinac,neka ga sadašnji proglase i za kralja,ostaće zločinac.

  • Aleksandar

    18. maj 2018 | 17:48

    U Srbiji ja za vreme 2.rata dok je trajala borba protiv okupatora izvrsena komunisticka revolucija,te samim tim i gradjanski rat.Cetnici su ubijali srbe jer su komunisti a komunisti su ubijali srbe jer su srbi,pravoslavci!U CG su pobili skoro sve svestenike.Komunisti su anacionalni,odrekli su se nacije,porekla,predaka.To je najgora sekta ikada u svetu!Mnogi su prisli komunistima verujuci njihovim lazima o pravednijem drustvu.Isterali su bogatase industrijalce iz svojih vila da bi se sami uselili u iste.Lopovi.Parola studentskih demonstracija 68. je bila - Dole crvena burzoazija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA