≫ 

Sa tornja ove crkve Živojin Mišić je osmatrao Kolubarsku bitku, a danas je to jedan do najlepših hramova u Srbiji (FOTO)

Priča kaže da ju je knjeginja Persida bogato darovala

  • 0

Crkva Vaznesenja Hristovog koja se nalazi u samom centru Mionice sagrađena je davne 1856. godine. Građena je za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Predanje kaže da je supruga kneza Aleksandra, kneginja Persida, crkvi poklonila skupoceni krst na prestolu i darohranilicu.

9 meseci se ovi ljudi bore protiv odluke koja može da ugrozi čitavu Zapadnu Srbiju, a najopasnija je za bebe

Crkva je izgrađena u baroknom stilu, sa elementima kasnog klasicizma. Svojim besprekornim izgledom, veličinom i posebno ukrašenom plastikom, spada među najznačajnije spomenike crkvene arhitekture u Srbiji koji su građeni u drugoj polovini 19. veka.

Crkva je građena u 19. veku Foto: Wikimedia/Ванилица

Crkvu krase ikone „valjevske slikarske škole“ sa kraja 18. i početka 19. veka. Zbog svoje posebnosti, crkva Vaznesenja Hristovog je zaštićena kao kulturno-istorijski spomenik.

Crkva je za vreme Prvog svetskog rata imala izuzetno značajnu ulogu. Njen toranj je služio našem velikom vojvodi Živojinu Mišiću kao osmatračnica za vreme Kolubarske bitke. 1916. godine, okupaciona austrougarska vlast je sa crkve Vaznesenja Hristovog skinula sva četiri zvona kako bih ih pretopila za sopstvene ratne potrebe.

Omiljeno mesto okupljanja u Mionici Foto: Wikimedia/Ванилица

Nažalost, spisi kažu da ovo nisu bila jedina zvona koja su austrougarskim vojnicima služila za ratne potrebe. Do kraja 1917. godine, pretopljeno je 17 crkvenih zvona u Kolubarskom okrugu, ukupne težine 3.391 kilogram.

Građani Mionice su dobrovoljnim prilozima sakupili dovoljno novca kako bi se kupilo novo zvono za njihovu crkvu. 1938. godine je organizovana velika narodna svečanost i obavilo se osvećenje novog zvona. Zvono je težilo 721 kilogram a izliveno je u jagodinskoj livnici.

Bogata istorija krije se iza zidova Foto: Wikimedia/Ванилица

1956. godine, nakon strašne oluje koja je zahvatila mionički kraj, crkva Vaznesenja Hristovog ostaje bez tornja. Ali samo par godina kasnije, 1960. godine, uspešno je izvršena sanacija tornja i crkvi je vraćen stari sjaj.

Danas, ova prelepa crkva krasi Mionicu, i predstvalja glavno mesto okupljanja vernika iz ovog kraja. Posetioci sa svih strana naše zemlje sa radošću dolaze u ovaj sveti hram.

(Telegraf.rs/Opanak.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA