≫ 

U čast svete mučenice Glikerije veruje se da ako danas ne spremite ovu namirnicu, oteraćete bolest od sebe

Iz njenih moštiju poteklo je celebno miro, kojim su se lečili bolesnici od najtežih bolesti

  • 5

Svaki dan u srpskom crkvenom i narodnom kalendaru ima neko značenje i neke rituale, a danas je dan kada se odaje počast Svetoj mučenici Glikeriji. 

Sveta mučenica Glikerija je za vreme “nečastivog” cara Antonina bila pozvana da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namesnik carski upitao gde je njena lampada (jer su svi nosili lampade – lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla: “Ovo je moja lampada”. Po njenoj molitvi, grom je udario u idola i razbio ga u komade. 

Ateisti traže da vernici finansiraju SPC: Kada bi svako dao 8 odsto od plate, crkva bi imala 760 miliona evra godišnje

Zbog ovoga je bačena u tamnicu kako bi umrla od gladi. Ali, anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu. Kada je posle izvesnog vremena namesnik otvorio tamnicu da proveri da li je umrla, iznenadio se kad je video Glikeriju živu, zdravu i svetlom obasjanu.

Mira iz njenih moštiju lečila je bolesne, Foto: Wikimedia/Public domain

Zatim je baciše u peć ognjenu, ali je ostala nepovređena od ognja. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj. Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta devica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpela mnoge muke.

Iz njenih moštiju poteklo je celebno miro, kojim su se lečili bolesnici od najtežih bolesti. U mnogim delovima Srbije vlada običaj da se na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se veruje da se tako sprečava bolest. Danas se takođe izbegava paljenje vatre posle podneva, u selima se ne lože peći niti pale sveće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA