Lepa vest za sve one koji ne mogu da imaju potomstvo: Otvara se banka sperme u Srbiji

Procedura za veštačku oplodnju singl žene je slična kao i kod parova, jedino se ovde pojavljuje donor

  • 2

Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera s kojim bi tu želju ostvarile, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide. Do kraja godine i u našoj zemlji biće omogućena ovakva vrsta donacije, odnosno, biće otvorena banka sperme - kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona.

Kako objašnjava direktorka Uprave za biomedicinu, dr Vesna Rakonjac, potrebno je još doneti podzakonska akta, kojim će se bliže regulisati ova oblast.

ZALJUBILA SE U DONORA SPERME: A sad im zakon ne priznaje očinstvo deteta! (VIDEO)

- Otkako je usvojen Zakon o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, ostavljen je još godinu i po dana da se napišu podzakonska akta, koja će to bliže regulisati. Rok ističe u decembru, a Republička stručna komisija već uveliko radi na tome - najavljuje dr Rakonjac.

Procedura za veštačku oplodnju singl žene je slična kao i kod parova, jedino se ovde pojavljuje donor.

Davaoci polnih ćelija su mahom anonimni, mada u pojedinim klinikama možete da pogledate i neke fotografije pojedinaca koji su želeli da pokažu svoj identitet. Žena može sama da bira njegove karakterne osobine, fizički izgled i godine. Kada napiše "spisak želja", iz klinike će dobiti predloge onih donora koji najviše odgovaraju njenom opisu.

Procedura za veštačku oplodnju singl žene je slična kao i kod parova, jedino se ovde pojavljuje donor/ Foto-ilustracija: pixabay.com

Procedura i pravila o doniranju podrazumevaju da jedan donor može da ostavi polnu ćeliju samo u jednoj banci, a o tome preciznu evidinciju vodi Uprava za biomedicinu koja će imati šifrovane podatke o donorima.

Kada se odabere donor, žena prolazi kroz vantelesnu oplodnju gotovo identično kao i da kada ima partnera.

Predviđeno je da se oformi i banka polnih ćelija, koja će se nalaziti u okviru Klinike za ginekologiju u Višegradskoj.

Doniranje spermatozoida predstavlja tip vantelesne oplodnje korišćenjem spermatozoida anonimnog donora. O ovoj vrsti donacije treba razmisliti i u slučajevima kada se u porodičnoj anamnezi muškarca detektuju nasledne bolesti koje se mogu preneti na potomstvo.

Davalac semenih ćelija je muškarac čije se semene ćelije upotrebljavaju za oplodnju žene koja nije njegova supruga, odnosno vanbračna partnerka. Davalac semenih ćelija mora dati pismeni pristanak za doniranje.

Davaoci embriona su supružnici, odnosno vanbračni partneri koji su odustali od korišćenja svojih embriona koji su nastali u postupku homologne oplodnje i koji ne žele više da ih koriste za sopstvenu oplodnju.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA