Najređi orlić u Srbiji traži kuma: Imate priliku da date ime jedinom krstašu sa našeg nacionalnog grba (FOTO)

Ove godine, u gnezdu ptica koja su simbol Srbije, izlegao se samo jedan mladunac, kome građani Srbije imaju priliku da daju ime

  • 57

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba Srbije, ove godine izlegao se samo jedan mladunac. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas javnost u Srbiji da predloži ime za njega i tako mu kumuje.

Ovaj stanovnik Severnog Banata toliko je retka i ugrožena vrsta da ih volonteri pomenutog Društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

U Jablanici sačuvan lep običaj: Krstonoše na Trojice prave magičan krug kroz selo jer se veruje da ih to čuva od nepogoda i zla

- Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika. Ove godine u Rusiji se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem nastupa i reprezentacija Srbije, popularno nazvana "Orlovi". Bilo bi nam izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije, možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku - rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Uzdanica ugrožene vrste Foto: Marton Horvath/Društvo za zaštitu ptica Srbije

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja. Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, no i oni su nestali pre nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA