≫ 

Zoran ne diže glavu od posla u sezoni: Na njivi provodi i po deset sati, a onda vreme za odmor koristi za rad (FOTO)

Stanovnik Ruskog Sela kraj Kikinde tvrdi da nikad zemlju ne bi menjao za beton

  • 0

Strastveni ljubitelj konja, Zoran Divljak (29), iz Ruskog Sela kraj Kikinde, sem što se bavi ratarstvom i obrađuje oko 230 hektara zemlja, slobodno vreme opet koristi za rad, uzgaja konje koji su mu kako kaže, odmor, a ne obaveza.

Ovaj vredni ratar u sezoni na njivi provodi i po deset sati. Nastavio je porodičnu tradiciju i zemlje se nije odrekao, ističe da zemlju nikada ne bi menjao za beton, jer, posla je puno, a vremena nekad malo. Pored poljoprivrede, Zoran najveći deo slobodnog vremena provodi sa svojim konjima, trenutno ima tri pastuva i jednu kobilu.

- Deda mi je usadio ljubav prema ovim plementim životinjama. Nekada se bez konja nije mogao zamisliti život na selu, koristili su se za rad, pretežno za vuču. Pre nego što je pokrenuta mehanizacija konji su bili osnovno sredsto za rad. Nikada nisam voleo što su ih ljudi koristili u napornim poslovima u poljoprivredi, obećao sam sebi kada porastem kupiću konje za izložbu - kaže nam mladi uzgajivač konja.

Ova vrsta konja je najzastupljenija, a njihovi obožavaoci su brojni. Međutim, malo je istinskih ljubitelja koji ih drže u svom domaćinstvu. Ove graciozne životinje zahtevaju veliku pažnju.

- Ne prođe ni dan a da se ne provozam sa njima. Izuzetno su zahtevni, ali to meni nije obaveza, već odmor. Pripreme za takmičenje počinju već u njihovoj ranoj dobi, a za zapregu obično idu u paru. Lipicaneri su po prirodi mirni konji, možete da ih jašete, mada ih ja obično upregnem sa kočijama koje sam specijalni kupio za njih.

Radi, a onda iz zadovoljstva radi još Foto: Telegraf

Na nedavno održanom takmičenju u Čurugu, Zoran je u revijalnom delu osvojio prva mesta u dvopregu i četvoropregu. Ocenjivala se visina, hod, elegantnost konja. Zbog izuzetno lepe dlake, konstrukcije tela i držanja , Zoranovi pastuvi zasenilu su posetioce. Svakodnevna briga, timaranje, adekvatna ishrana i idelani uslovi, zaslužni su za pehare koje ovi konji osvajaju. Pored Čuruga , učestvovao je na fijakerijadi u Novim Kozarcima.

Lepota pastuva Foto: Telegraf

Zoran ističe , da mnogo mladih odlazi iz sela, većina se nakon studiranja nikad ni ne vrati. Posla je toliko da se nekada ne mogu pronaći ni sezonski radnici:

-Nije lako u traktoru, radovi na njivi ne znaju kolika je temperatura, posao se mora završiti. Prošlogodišnja tropska vrućina bila je katastrofalna, mi smo i dobro prošli sa prinosima za razliku od drugih. Ove godine sejao sam pšenicu, suncokret i kukuruz, nadam se dobroj godini ,mi poljoprivednici smo uvek na kocki, puno ulaganja, a nekada se jedva povrati ulozeno - kaže nam Zoran.

VIDEO: Konji su došli u goste, pokucali na vrata i probali da uđu u kuću

(Telegraf.rs/Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA