Emotivno pismo ženi koja se bori sa neplodnošću: Pišem ti jer znam koliko boli

Opkoljena si podsetnicima koji te neprekidno vraćaju na istu misao o bebi. Znam da si sanjala o trenutku kad svom mužu govoriš da će biti tata i kako ti to lepo izgleda

Decja soba, krevetac
Foto: Pixabay.com

Vas dvoje se volite i u vezi ste već nekoliko meseci. Dovoljno dugo da se "prijateljski nastrojena okolina zabrine što ste i dalje samo - dvoje. Možda niste tražili, ali ćete, svakako, dobiti paket dobronamernih saveta i narodnih mudrosti, čisto da vam se nađe. I baba Smilja i komšijka Ljilja imaju vidarski dar za dijagnostiku. Nisu ni svesni da samo dodaju so na već otvorenu ranu.

NEVEROVATNA ČUDA SVETOG NEKTARIJA: Ispovesti ljudi kojima je ovaj svetac pomogao ili ih izlečio (FOTO)

Nadamo se da ćemo vam ovim otvorenim pismom bar malo pomoći u bitki sa neplodnošću koju vodite. Niste same, zaslužujete prihvatanje i pripadnost!

Draga ženo u borbi za bebu,

Pišem ti jer znam da te boli, znam da nije lako biti ti i znam da si ranjena i sama. Znam da nije u redu što ne možeš da doživiš sve ono što su doživele tvoja majka, sestra, kuma, drugarica. I to sve bez problema. Pišem ti jer sam bila tamo gde si ti sada. Želim da ti kažem da dopustiš da te boli, boli mnogo i grebe ali vremenom prolazi. Znam da osećaš da tvoj život više nije tvoj i da iz tuge često prelaziš u očajanje, znam da misliš da je sve ovo nepravedno. Znam da se pitaš zašto svima drugima ide tako lako planiranje trudnoće a tebi ne? Znam da se u rukama ovog sveta osećaš nemoćno, a želiš da budeš moćna i jaka. Znam da mrziš svoje telo jer te je izdalo baš kad je najveća bitka bila na pomolu.

Znam da se pitaš zašto svima drugima ide tako lako planiranje trudnoće a tebi ne? Foto-ilustracija: Profimedia

Kad si bila mala telo te je zavaralo u veri da ćeš i ti kao i sve druge devojčice imati svoju bebu. Sećaš se da si stavljala loptu ispod majce i igrala se sa drugim devojčicama igre – trudne mame? Sećaš se ponekad kako si volela svoje lutke i kako si verovala da će to što zamišljaš tada, jednog dana biti stvarno? Znam da se osećaš ljuto jer radiš sve što treba da radiš kako bi pripremila svoje telo za trudnoću…koja nikako ne dolazi.

Znam da piješ vitamine, izbegavaš alkohol, trudiš se da budeš pozitivna. Znam da si verovala svakom ko je ponudio neku novu pozu u kojoj im je trudnoća uspela i da si bila kod baba koje gataju i vračaju da ti kažu da ćeš biti mama.  Znam da znaš svaki trik i da si pročitala sve što postoji na ovom svetu kako bi na testu videla dve crtice.

Znam da znaš svaki trik i da si pročitala sve što postoji na ovom svetu Foto: Profimedia

Znam da si umorna od od hodanja po lekarima a bolesna od klinika. Znam da si emotivno istrošena posle svakog pokušaja vantelesne oplodnje. Iscrpljena si od ultrazvukova, folikulometrija, analiza, procedura, operacija. Preživeli ste dovoljno dok je život prolazio. Znam da si širila noge mnogim strancima, iz meseca u mesec, ponovo i još jednom, da pogledaju i vide šta to ima tamo dole. I znam da si svaki put pomislila da je ovo poslednji.

Znam kako si bila nervozna kad si prvi put sebi ubrizgala injekciju stimulacije i kako si naterala muža da on to uradi za tebe, jer je tako lakše. Znam da ne spavate ponekad dve nedelje nakon ovulacije pitajući se da li je taj mesec vaš. Znam da ispituješ svoje telo, svoje grudi u toku svakog ciklusa i da se nadaš i da nada ne prestaje. Znam da pritiskaš svoje grudi i ovog meseca u nadi da će ovog meseca biti bolnije nego prošlog.

Znam da nakon embriotransfera proveravaš svoj veš na svakih 5 minuta, pa čak i noću. Upališ svetlo i tražiš. Mrlju. Možda je samo implantacijsko krvarenje? Znam da voliš da baciš sve suplemente i lekove nakon svakog procesa u nadi da ti više nikad neće trebati, nikad! Znam da voliš da izađeš napolje posle svake negativne bete, posle svakog negativnog testa. Znam da ti svaki mesečni ciklus teško pada jer sa svakim krvarenjem u glavi sahraniš bebu koja nije ni postojala nigde drugde osim u tvojoj glavi.

Znam da ti svaki mesečni ciklus teško Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Znam da ne znaš koliko dugo možeš da trpiš ovo mučenje i koliko dugo možeš da mučiš njega. Pitate se potajno, ponekad bez reči, da li je vaš brak stavljen na iskušenja i dokle će to trajati? Znam da se osećate pomalo izgubljeno jer je neplodnost preuzela vaš život, vaš brak. Neplodnost je postala vaš život. Lebdi. Tu je. Uvek.

Znam da se pitaš da li si i koliko zla kad ti drugarica kaže da je trudna, a ti ne možeš da se raduješ. Jednostavno ne možeš. Znam da osećaš ljubomoru jer neko dobija upravo ono što ti tako očajno želiš. Znam da kad završiš telefonski razgovor s njom - plaćeš. Dugo. I znam da se osećaš krivom jer si je izbegavala dok joj je stomak rastao a prve mučnine mučile, ali to je bio jedini način da se lakše nosiš sa  svojim usudom. Znam koliko boli kad ideš na dečije rođendane. Znam koliko ih izbegavaš ali znam i da kad odeš umeš da namestiš osmeh i da se pretvaraš da je sve, ali baš sve u najboljem redu.

Znam koliko boli kad ideš na dečije rođendane Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

Znam koliko je teško pretvarati se da si srećan kad nisi. Znam koliko boli kad te neko koga ne poznaješ pita-koliko dece imate? Znam da su žene na porodiljskom kao nož u srce. Pitaš se da li ćeš ikada i ti na red da dođeš? Mnogi su pokušavali i uspeli. Svi su zatrudneli, izneli trudnoće, otputovali, vratili se – ti si još uvek tamo. I dalje čekaš svoj san. I dalje se osećaš nepotpuno. Znam da imaš par pantalona i neku široku bluzu koju isprobaš da vidiš kako će ti stajati stomak, trudnički?

Znam da kad stojiš u redu u prodavnici izbegavaš oči bebe koja je pored tebe jer je suviše bolno videti njegovo lepo lice. Ponekad ukradeš pogled pa zamisliš kako će tvoja beba izgledati jednog dana. Znam da kad vidiš trudnicu osetiš nepravdu-pitaš se zašto ona ima pravo da bude trudna a ja ne? Pitaš se da li se možda borila s neplodnošću ili je jednostavno lako ostala u drugom stanju?

Znam koliko je teško prošetati pored sobe koja bi do sada trebala da bude puna dečijih igračaka i razbacanih dečijih stvari Foto: Pixabay.com

Ponekad jednostavno zatvoriš ta vrata jer podseća na prazninu koju stalno nosiš. Znam da planiraš putovanje u poslednjem trenutku jer kako bi mogla da planiraš 6 meseci unapred kad ćeš verovatno biti trudna do tada? Znam da promeniš kanal kad naiđu reklame za bebe, testove za trudnoću, pelene – jer se osetiš cinično, to nije tvoja stvarnost. Opkoljena si podsetnicima koji te neprekidno vraćaju na istu misao o bebi. Znam da si sanjala o trenutku kad svom mužu govoriš da će biti tata i kako ti to lepo izgleda.

Znam da govoriš sebi da partner može da izabere i život bez tebe ukoliko mu ne rodiš dete. Pitaš se da li će te napustiti na kraju? Osećaš se kao razočaranje? Osećaš se kao lažov. Osećaš potrebu da mu se izviniš za sve. Osećaš potrebu da mu se zahvališ za sve ove godine? Znam da kad ste kupili psa, iako ste mislili da nikad nećete čuvati životinju u kuči, želeli ste da nekog negujete, da nekom date ljubav. On nije beba, ali te voli bezuslovno baš onako kao što će tvoja beba. On je neko o kom možete pričati priče.

Znam da kad ste kupili psa, iako ste mislili da nikad nećete čuvati životinju u kuči, želeli ste da nekog negujete, da nekom date ljubav Foto: Wikimedia / Ann

Znam da osetiš ogromnu tugu kad čuješ da je neko maltretirao dete, ostavio dete, bacio bebu. Misliš-da li su te majke znale kakvu dragocenost imaju? Da li su? Onda se ljutiš na Boga. Zašto je blagoslovio njih a tebe nije? Znam da ne možeš da podneseš žene koje idu na abortus jer su slučajno zatrudnele dok su bile na pilulama. Znam da se pitaš kako ćeš znati kad je vreme da prestaneš da pokušavaš? I da li će se ovo poglavlje tvog života ikada završiti?

Pomisliš ponekad da je Bog zaboravio na tebe? Ponekad misliš da si kažnjena ali ne znaš za šta konkretno pa razmišljaš o precima koji su se možda nekom zamerili? Zašto nisi u mogućnosti da doživiš ono što smatraš da je božansko pravo svake žene? Zašto nisam kao svi ostali? Znam da osećaš sramotu i da misliš da možda nisi dostojna da budeš majka. Znam jer sam ja nekad bila tamo.

Nisi slomljena! Ti nisi ništa manje! Ti si vredna ljubavi! Ti si cela! Nemaš čega da se stidiš! Zaslužuješ prihvatanje i pripadnost! Voli sebe i voli svog muža! Znaj da ste dovoljni! Potpuno dovoljni! Nisi sama!

(Telegraf.rs/Šansa za roditeljstvo)

Tagovi: Beba, Neplodnost, Sandra Jovanović, Šansa za roditeljstvo, Sterilitet, veštačka oplodnja, Žene

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
 • N
  NN

  dragi moji mi smo deset godina u braku pokusavali smo par puta vantelesno i negativno uvek a nemamo nikakvih problema zdrastvenh jednostavno zenin organizam odbaci to ali sta cemo ne treba se predavati ja moju zenu volim i nikada je ne bi izdao zbog toga spreman sam ako ne bude uspelo i da usvojim dete da usrecim bar jedan mldi zivot ako mi bog ne podari uskoro malog bebca

 • Z
  Zoran

  Tesko se nositi sa neplodnoscu ,ali verujte jos je gore kad ostane se drugom stanju pa se izgubi trudnoca.Moja supruga je izgubila dve trudnpce po 20 nedelja gestacije ,to su pravi zivotni kosmari.Trecu trudnocu je donela do 25 nedelje i rodila se nasa cerka teska 850 gr(posle 11 godina braka).Sada ima pet godina, i dobro je .Nazalost sve sto nam se desavalo u zivotu nas je sagorelo , pa smo sada dva partnera na zadatku podizanja zajednickog tesko stecenog deteta.Ljubav se izgubi negde ,za ovih sesnest godina braka.

 • S
  Sonja

  Samo hrabro napred nema odustajanja posle 15 god lecenja uspeh 4 ta ivf evo ga momak krece u skolu nikad ne odustajte

Deda Ranđel pravio burad za rakiju, a sad se u njima živi: Kaže da imaju 15 m² i da su za 15 ljudi

Dete upalo u septičku jamu u Nišu, otac skočio da ga spase: Bukvalno je zaronio i jedva ga izvukao

Deda Mileta nema dana staža, a stvorio je bogatstvo: Kod mene kupuju ti što su me gledali s visine

Uskoro se otvara samostan u Baču gde se čuvaju Hristovo raspeće i tajne vitezova Svetog groba (FOTO)

Nijedan mali maturant u Nišu nije uspeo da reši sve zadatke: Podbacili i vukovci

Nenad koga je udario grom otkrio čega se poslednjeg seća: Začuo se prasak, a telefon ostao neoštećen

Samo polovinu odgovora rešili tačno: Šokirali preliminarni rezultati male mature

Opasnost vreba u ovom srpskom gradu: Ljudi sve više viđaju zmije i ne znaju kako da se odbrane

Srbija je još nekoliko sati pod žutim meteoalarmom: Jako nevreme danas se očekuje u ovim krajevima

Kiša, grmljavina, grad: Ovaj scenario gledaćemo još danas, a onda sledi potpuni obrt

Nabijanje na kolac - slučaj đakona Avakuma: "Blago tome ko ranije umre, omanje je muke i grijeha"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 25. jun 2019. godine

Šta smo naučili na maloj maturi i na čemu smo pali? Novinarka Telegrafa na prvom tragu krađe testova

Rasvetljen napad na antifašistu u Nišu: Krivična prijava za muškarca koji je potegao nož

Hteli su da oteraju roj pčela protivpožarnim aparatom, završili sa povredama u Futogu, konj uginuo

Zastrašujuće scene u Klinici za infektivne bolesti: Zidovi se raspadaju, sa plafona curi voda

U Mokrinu palo 63 litra kiše po kvadratu: Banat pogođen nevremenom, zemljoradnici očajni

Kada će kiša u Srbiji konačno prestati da pada? (PROGNOZA ZA 7 DANA)

Danas počinje Petrovski post: Važi za najblaži, ali ove namirnice nikako ne bi trebalo da jedete

Olivera Zekić: Nisam za ukidanje rijalitija, jedino rešenje je da REM direktno kažnjava emitere

Lisice i jazavci okupirali Ivanjicu: Uplašena deca ne izlaze iz kuće dok životinje šetaju okolo

Svaki šesti srednjoškolac od 15 do 18 godina probao neku od droga, a samo 8 odsto nije taklo flašu

U Novom Sadu prezentovan projekat održive mobilnosti "Smart plan" (FOTO)

Vozač poludeo što mora da čeka na pružnom prelazu kod Majura, izleteo iz auta i polomio rampu

Repriza scenarija, Srbija opet pred poplavama: Ovim rekama preti izlivanje nakon obilnih padavina

Novi uspeh naših malih matematičara: Sa Kipra se vraćaju sa 6 novih medalja

Vanredno u Čačku: Voda prodrla u kuće, ugroženi i Despotovac, Jagodina, Ćuprija

Vozači, ove 3 stvari obavezno uradite ako se po jakom nevremenu nađete na putu

RHMZ ponovo upozorava na jake nepogode u narednih nekoliko sati: Ovi delovi Srbije su prvi na udaru

Vreme se još poigrava s nama: Danas oblačno i sparno vreme, lokalno moguće oluje

Vozili su pored prelepog srpskog jezera kada su naletele velike životinje. Priča se da su divlje

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 24. jun 2019. godine

Spremite se, nije gotovo: Stižu još dva talasa nepogoda, evo ko treba da strepi najviše (FOTO)

Nevreme nad Srbijom: Haos u Beogradu, gejziri nasred ulice, padaju i stabla (VIDEO)

Izraelci će učiti Srbe da kažu "šalom": "Jerusalim" post pisao o "paktu bratstva"

Vešanje hajduka sa sifilisom koji je spavao sa 20 žena

Zoran se borio na Košarama, danas se bori sa teškom bolešću, daleko od porodice i zavičaja

Kamere u Nišu snimile krađu psa dok je njegova vlasnica plaćala na kasi u Tempu (VIDEO)

Najnovije upozorenje: Večeras opet nepogode, grad, olujni vetar i 20 do 40 litara kiše po kvadratu

Preliminarni rezultati male mature: Matematika i kombinovani test teže legli osmacima

Niš neje stvarno takav, ima sa Nišlijke da se pofali: Ima tu poštene udavače i momci sa dobra kola

Ako ne živite na jugu zemlje, bolje ostanite kod kuće: Nakon toplog jutra slede nam nove oluje

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima