≫ 

Vlada Srbije uložila više od pola miliona evra za obnovu kuće bana Jelačića

U projekat su pored Vlade Srbije uključeni predstavnici grada Novog Sada i hrvatske nacionalne manjine

  • 13

VRodna kuća bana Josipa Jelačića, u Novom Sadu, uskoro će biti obnovljena, za šta je Vlada Srbije izdvojila 600.000 evra. Projekat se ostvaruje na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, kao značajan doprinos regionalnoj saradnji između Srbije i Hrvatske.

"Anđeli pakla" oduševljeni srpskim folklorom i tradicionalnim pesmama: U Jagodinu stiglo 2.350 bajkera (FOTO)

Dvosobni stan na spratu impozantnog baroknog zdanja iz 18. veka, rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otkupljen je za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća, a u toku je postupak otkupa i drugog, većeg, dela zgrade u prizemlju, čime bi bio okončan projekat u koji su pored Vlade Srbije uključeni predstavnici grada Novog Sada i hrvatske nacionalne manjine.

- Stan na spratu kuće, površine oko 60 kvadratnih metara, otkupljen je od prethodnog vlasnika, privatnog fizičkog lica, a ostalo je još da se otkupi prizemni deo zgrade, površine oko 260 kvadratnih metara - kaže za "Novosti" Siniša Jokić, direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i član državne komisije koja sprovodi taj projekat.

Kuća bana Jelačića-Foto: Wikimedia/Ванилица

U toku proces rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za prizemlje zgrade, a posle otkupa dela zdanja u kom se nalaze još četiri privatna stana, uslediće uređenje budućih prostorija HNV, koje će takođe biti finansirano iz budžeta. Nadzor nad tim poslovima obaviće stručnjaci novosadskog ZZSK.

U državnoj komisiji za realizaciju projekta "Kuća bana Jelačića" nalaze se državni sekretari u ministarstvima spoljnih poslova i državne uprave Nemanja Stevanović, Ivan Bošnjak, predsednik HNV Slaven Bačić i Siniša Jokić, u ime Grada Novog Sada.

Na balkonu kuće, koji gleda prema ulici, još 1901. postavljena je i spomen-ploča na kojoj piše: "U ovom domu rodio se 16. oktobra 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić". Nakon ratnih godina tadašnji stanari stana koji izlazi na balkon gde se ona nalazi ploču su zbog straha prekrili. S promenom vlasti u Srbiji ploča je 2001. restaurirana i sređena i svečano otkrivena na 200. godišnjicu rođenja bana Josipa Jelačića.

VIDEO: Misterija vile Leke Rankovića

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA