Profesori osuđeni na zatvorske kazne i dalje predaju na niškom fakultetu: Dekanu presuda ne smeta

- Oni su izjavili reviziju na presude, konsultovali smo se sa Inspekcijom rada i rečeno nam je da oni imaju pravo da i dalje budu na poslu - kaže dekan Bratić

  • 1

Profesori niškog Fakulteta fizičke kulture Saša Marković, Slobodan Stojiljković i Aleksandar Joksimović, koji su u januaru ove godine pravosnažno osuđeni na  zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja, i dalje nesmetano obavljaju univerzitetske dužnosti.

U niškom Osnovnom sudu kažu da će na izdržavanje kazne biti poslati čim presude postanu izvršne, a dekan fakulteta Milovan Bratić da pravosnažne presude nisu smetnja da obavljaju nastavu.

Novi skandal na Megatrendu: Profesor dobio otkaz zbog primanja mita, pa tužio fakultet i dobio spor

Marković i Stojiljković su osuđeni na po godinu dana, dok je Joksimoviću izrečena kazna zatvora od deset meseci zbog zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu jer su omogućili studentu N.S. da odbrani diplomski rad, iako se u vreme završnice univerzitetskog obrazovanja nalazio u Americi.

Istovetne kazne njima su izrečene prvostepenom presudom donetom 27. juna 2017. godine na koju su njihovi branioci izjavili žalbe, ali ih je Viši sud odbio i potvrdio odluku Osnovnog suda.

Proglašeni su krivim zbog zloupotrebe službenog položaja/ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Profeori su oglašeni krivima jer su 30. decembra 2011. godine kao članovi komisije za odbranu diplomskog rada studentu N.S. iskorišćavanjem službenog položaja pribavili korist u vidu nezakonito sticanja VII1 stepena, odnosno zvanja diplomiranog profesora fizičke kulture.

- Saša Marković je neovlašćeno izmenio odluku Naučno nastavnog veća o imenovanju komisije za odbranu diplomskog rada zamenivši predsednika komisije Dragana Nejića Slobodanom Stojiljkovićem nakon čega je Saša sačinio izveštaj o odbrani diplomskog rada na temu "Metodika obučavanja elemenata tehnike i taktike u rukometu" sa ocenom 10, što su Slobodan i Aleksandar potpisali, iako su znali da N.S. nije bio prisutan na odbrani diplomskog rada - navodi se u presudi.

U žalbi na prvostepenu odluku optuženi su insistirali na saslušanju studenta o čijem se diplomskom radu radi, ističući da ni sud ni tužilaštvo nisu preduzeli nijednu radnju da se obezbedi njegovo prisustvo.

Dekan ne vidi problem u ovoj situaciji/ Foto: Profimedia/Caia Image

Međutim, Viši sud je smatrao da to nije ni potrebno jer je na osnovu podataka policije ustanovljeno da je N.S. 28. oktobra 2010. godine napustio Srbiju, te da su i njegovi roditelji posvedočili da ga od tada nisu videli pa da nije mogao biti prisutan na odbrani diplomskog rada kako je to predviđeno protokolom fakulteta.

Prilikom odmeravanja kazne sud je uzeo u obzir kao olakšavajuće okolnosti lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo korektno držanje pred sudom, raniju neosuđivanost dvojice, a kao otežavajuće okolnosti to što je do zloupotrebe službene dužnosti došlo u instituciji koja obrazuje mlade ljude, te da su okrivljeni trebali da budu uzor za ponašanje u zajednici.

Dekan Bratić kaže da nema zakonskih smetnji da osuđeni profesori rade.

Profesori i dalje rade/ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Oni su izjavili reviziju na presude, konsultovali smo se sa Inspekcijom rada i rečeno nam je da oni imaju pravo da i dalje budu na poslu - kazao je Bratić.

Kako nam je potvrđeno u Osnovnom sudu, revizija ne odlaže izvršenje pravosnažne presude, ali se čeka da odluka Višeg suda potane izvršna.

Profesori su najpre bili osuđeni na po šest meseci zatvora, ali im je nakon žalbi tužilaštva kazna povećana.

Profesori su septembra 2014. godine bili osuđeni na po šest meseci zatvora. Međutim, posle žalbi tužilaštva kazna im je povećana. Izjavljena revizija ne odlaže njihov odlazak u zatvor s obzirom na to da je reč o vanrednom pravnom leku.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    4. jun 2018 | 20:22

    Znači sve je po zakonu,i dalje će postupiti po zakonu,samo da pravda bude zadovoljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA