Ako imate ovu aplikaciju na mobilnom telefonu, ne krećite put Turske: Mogu da vas uhapse!

Selmir Mašetović (23) iz Gradačca uhapšen je u Turskoj jer je u telefonu imao za Turke spornu aplikaciju za dopisivanje

  • 4

Aplikacija ByLock kojom je moguće šifrirati komunikaciju napravila je ozbiljan problem jednom bosanskom studentu, koga su uhapsili u Turskoj. Naime, turski mediji navode i da je Gulenova organizacija FETO koristila istu aplikaciju za komunikaciju, koju smatraju "najsigurnijim načinom komunikacije". Upravo zbog toga, ukoliko imate instaliranu ovu aplikaciju, možete da završite u turskom zatvoru.

Bosanski student uhapšen u Turskoj jer je imao ovu aplikaciju na telefonu: Optužuju ga da je deo Gulenovog pokreta, a BiH institucije ćute (FOTO) (VIDEO)

Kako nema podataka da ovu aplikaciju iko koristi u Srbiji, treba biti na oprezu jer može da je instalira bilo ko i rezultat je vodećih tehnika šifriranja u industriji mobilne sigurnosti. ByLock koji je registrovan pod imenom Dejvida Kejnesa, američkog državljanina turskog porekla, prvi put se pojavio u martu 2014. godine, saznaju bosanski mediji.

Kejnes pak tvrdi da je tvorac aplikacije njegov nekadašnji cimer poznat pod nadimkom Lisica (The Fox), koji je podržavao Gulena.

Bosanac Selmir Mašetović (23) iz Gradačca uhapšen je 22. maja 2018. godine u turskoj provinciji Ušak gde je studirao teologiju i pedagogiju na tamošnjem univerzitetu. On je samo jedan od 14 uhapšenih studenata, jer turske vlasti smatraju da je organizacija Fetulaha Gulena FETO dovodila strane studente u Tursku obećavši im učenje turskog jezika, posle čega ih je navodno obučavala svojim nasilnim metodama i slala natrag u njihove zemlje.

Uhapšeni studenti dolaze iz različitih krajeva sveta i svima se na teret stavlja da su navodno koristili aplikaciju ByLock.

Fetulaha Gulena, nekada bliskog saveznika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, turske vlasti optužuju za organizaciju pokušaja vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine. On trenutno živi u SAD-u.

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. jun 2018 | 07:07

    Uh sreća moja, pa ne planiram da idem u tu nama uvek prijateljsku zemlju. Ali hvala na upozorenju.

  • Asdf

    8. jun 2018 | 08:26

    Nemam kud nego u Tursku! Ne pada mi na pamet!

  • Saša

    8. jun 2018 | 09:05

    Ako bog da, ja idem uskoro na letovanje u Sarimsakli, cela plaža govori srpski-bosanski-hrvatski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA