Srpski rudari zlata vredni: Radnici RTB Bor i Majdanpek nadmašili sebe, postavili rekord u proizvodnji

Rekordnu majsku produkciju obeležile su ukupne iskopine "teške" 3,67 miliona tona, odnosno 32 odsto više nego prošle godine i nešto bolji sadržaj bakra u rudi od planiranog

  • 4

Rudari RTB-a Bor "skopali" su u maju 4.336 tona bakra u koncentratu i to je najveća mesečna proizvodnja zabeležena u poslednjih 20 godina!

Još daleke 1998. godine mesečno se vadilo preko četiri hiljade tona, i to uz mnogo manje iskopina, pošto je sadržaj bakra u rudi tada bio mnogo povoljniji. Maj 2018. ostaće zabeležen i kao mesec u kome je dato šest odsto bakra u koncentratu više od plana i čak 20% više od prošlogodišnjeg učinka u istom mesecu.

Rekordnu majsku produkciju obeležile su ukupne iskopine "teške" 3,67 miliona tona, odnosno 32 odsto više nego prošle godine i nešto bolji sadržaj bakra u rudi od planiranog. Iako ne doprinosi direktno učincima na bakru, pokazatelj vredan pažnje je i rezultat na raskrivci, koji je čak 82 odsto bolji od ostvarenja u maju prošle godine.

Foto: LJ. Aleksić/RTB Bor

U najvećem basenskom rudniku, površinskom kopu "Veliki Krivelj", ostvareno je u maju milion i 860 hiljada tona iskopina, za petinu više nego u istom periodu lane. Na raskrivci, a skinuto je milion tona jalovine, rezultat je u odnosu na maj 2017. bio bolji čak 40 odsto. Proizvodnja rude izmerena je na 860 hiljada tona.

Foto: LJ. Aleksić/RTB Bor

U Majdanpeku je u isto vreme otkopano 540 hiljada tona rude, ali je rezultat na raskrivci maltene utrostručen! Sa ostvarenih 1.230 hiljada tona jalovine, naspram 490 hiljada tona koliko je dato u maju prošle godine, majdanpečki rudnik je u potpunosti opravdao investiciju u novu rudarsku mehanizaciju nabavljenu septembra prošle godine.

Foto: LJ. Aleksić/RTB Bor

Rudari RTB-a su od početka godine zabeležili proizvodnju 17.780 tona bakra u koncentratu i, nakon prerade u pogonima za pripremu mineralnih sirovina u Boru i Majdanpeku, topionici isporučili ukupno 93.100 tona suvog koncentrata. Ukupne iskopine od januara do maja iznosile su 15,2 miliona tona. Dato je osam i po miliona tona raskrivke i 6,7 miliona tona rude.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    11. jun 2018 | 14:43

    I koliko ce radnici bitu nagradjeni!?

  • Boki

    11. jun 2018 | 15:34

    Ma bravo za radnike ali oni jadni od toga nemaju nista...

  • Lucifer 1.

    11. jun 2018 | 16:00

    Uspeh rudara,a njihove zarade niko ne spominje,od uspeha se kratko živi a sa dobrom zaradom malo duže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA