Škola u Vršcu se raspada: Fasada "napada" decu i prolaznike, a kad dune vetar poispadaju prozori (FOTO)

Zbog stare, dotrajale fasade ugroženi đaci OŠ "Vuk Karadžić" u Dvorskoj ulici u Vršcu

  • 3

Bezbednost 669 đaka OŠ "Vuk Karadžić" u Vršcu, kao i svih prolaznika tim delom Dvorske ulice, ugrožena je zbog stare školske fasade, koja se sve češće obrušava.

Zbog dotrajalih oluka, koji prokišnjavaju, ornamenti se usled obilnijih kiša natapaju vodom i od težine otpadaju, pa je oko uličnog dela zgrade, koju pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda, ovih dana postavljena zaštitna traka. To je, međutim, samo privremeno rešenje, a trajno je još neizvesno.

Dečake iz Velikog Gradišta dočekali kao šampione: Trubači, pesma i radost za svetsku bronzu (FOTO) (VIDEO)

Direktorka Aleksandra Tadić kaže, za "Novosti", da je traka postavljena nakon što je poveći komad fasade pao tik ispred jedne žene, koja je pukom srećom ostala nepovređena.

Fasada je odavno naš gorući problem, imajući u vidu da je poslednji put rađena 2002, a da je zgrada stara 123 godine. Već se dešavalo da malter otpada, čak i u školskom dvorištu dok se deca igraju - ističe Tadićeva.

- I traka predstavlja opasnost za đake, jer da bi je zaobišli moraju da izađu na frekventan put. Sreća je što je kraj školske godine, pa ćemo, nadam se, izbeći veće posledice, dok ne nađemo trajno rešenje - dodaje ona.

Direktorka napominje da se škola ranije obraćala lokalnoj samoupravi za pomoć, ali im je rečeno da u gradskom budžetu nema para, te da novac traže na pokrajinskim i republičkim konkursima. Ali ako ima novca za uređenje trgova, mora da ga bude i za škole, naglašava direktorka.

Primer koliko je ovo potencijalan opasnost je nemili slučaj u Beogradu, kada je na prolaznicu u Bulevaru kralja Aleksandra pao komad i povredio je Foto: Telegraf

Da bi učestvovali na konkursima, moraju da urade projekat, što takođe košta. Zasad imaju samo projekat kompletne zamene prozora i vrata, koji predstavljaju jednako veliki problem kao fasada. Nekoliko prozora je još iz 1895, kada je škola sagrađena, a usled jačeg vetra prete da ispadnu iz okvira.

- I tu smo upali u vrzino kolo. Pokrajinska komisija je odbila projekat jer nismo priložili rešenje o izvođenju radova, koje se u Vršcu pak izdaje tek kada se obezbede sredstva. U Sekretarijatu nam je rečeno da je to slučaj samo u našem gradu - ukazuje ona.

Školski odbor je zato tražio hitan sastanak sa gradskim čelnicima, kako bi pronašli zajedničko rešenje za oba problema.

DIREKTORKA DA PREDLOŽI

Velibor Stojanović, član Gradskog veća za obrazovanje, kaže da u gradskom budžetu nisu predviđena sredstva za sanaciju fasade OŠ "Vuk Karadžić", zato što direktorka to nije navela u projekciji školskog budžeta.

- Postoje sredstva u budžetu za interventne poslove. Škola samo treba da sagleda neophodan iznos, pa da vidimo šta nam je činiti. Što se tiče izdavanja rešenja o izvođenju radova, izaći ćemo im u susret ako zakon to odobrava - ističe Stojanović.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    12. jun 2018 | 10:23

    Zato gradjani i napustaju srbiju .

  • ...

    12. jun 2018 | 12:01

    Škola je renovirana više puta u zadnjoj deceniji, ogromna sredstva iz donacija su data, koliko je uloženo a koliko nestalo, pitanje je za sve predhodne i sadašnje lokalne vlasti, kao i nažalost za Sabornu crkvu u čijem dvorištu je škola, koja je takodje rekonstruisana, kako, dovoljno je da je pogledate i biće vam jasno...! Deset pišem, 110, sklonim...

  • ...

    14. jun 2018 | 14:45

    Sto pre da se popravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA