Tukao me je u glavu, onako "pandurski", da ne mogu da dokažem: Kako siledžije udaraju svoje žrtve tako da niko ne primeti

Veliki problem za izvođenje pred lice pravde nasilnika u porodici može da bude i planirano mučenje batinama od kojih ne ostaju modrice, podlivi, posekotine...

  • 4

- Nije mi jasno. Nikada nisam imala čak ni čvoruge iako bi me strašno udarao u glavu. On ih zove "pandurski", odnosno to su udarci koji ne mogu da se dokažu - reči su žrtve porodičnog nasilja K. J. (21) u pismu Telegrafu.

Svaki dan u jednoj kući vojvođanskog mestašceta za ovu mladu ženu protekne u strahu od novih batina. Ni za jedne niko ne zna. Prepuštena milosti muža, na koju nogu li je danas ustao, trpi udarac po udarac koji za sobom ne ostavlja trag, a nema modricu ni podliv. Nedostatak dokaza i uticaj njenog supruga u njihovoj sredini, maskiranog u "zlatnog dečka" za društvo, zastrašili su je da nešto konkretno preduzme.

Vlasotince u šoku! Ivkovići su sedeli mirno na terasi, pa je Slavoljub kleštima ubio Jelicu i presudio sebi (FOTO) (VIDEO)

Sa željom da ostane anonimna, sa privremene elektronske pošte, zamolila nas je da ukažemo na slučaj "nevidljivog" zlostavljanja.

- Vrlo mlada upustila sam se u vezu sa starijim muškarcem. U početku bio je divan. Pokloni, briga za mene, branio me je i izvukao  iz loše finansijske situacije. A onda je počeo da mi sve brani. Nisam smela nos da promolim iz kuće. Ali, šta sam znala tada. Mislila sam - samo je ljubomoran. Naivna, zatrudnela sam s njim. Nakon porođaja, i to prevremenog, sve je počelo.

Terao me je na najteže fizičke poslove čim sam se porodila. Pokušala sam da se vratim svojima ali sam se zbog pretnji vratila. Mislila sam da se to više neće dogoditi i nisam želela da moje dete oskudeva u nečemu. Trajalo je par dana, a onda sve opet. Udarci u glavu koji ne ostavljaju trag i zabrana svega mogućeg, prekinuo mi je svaki kontakt sa drugim ljudima - piše K. J.

PODMUKLI UDARCI

Ovakvi udarci poznati su takmacima u borilačkim sportovima, a jedan od njih nam je objasnio kako se provlače proračunati udarci:

- To su udarci u bubrege, ali pesnicom jer se tako ne vidi, šamari i udarci otvorenom šakom u kosmatom delu glave...

Nažalost, i siledžije koje u svojoj niskosti udaraju slabije od sebe, čine to pripremljeno štiteći se od zakona.

- U sudsko-medicinskom ukoliko nema spolja vidljivog povređivanja ne može se smatrati da povreda postoji. Mora da postoji crvenilo, otok, oguljotina. Subjektivni osećaj bola nije dovoljan. Moguće je da u konkretnom slučaju sila udarca ne bude velika - objašnjava sudski veštak dr Vesna Jovanović.

Iza zatvorenih vrata "zlatni dečko" postao je mučitelj Foto: A. Nalbantjan

Još je žena u Srbiji izgubilo je nadu, a prema procenama, mali broj je onih koje su rešile da pomognu sebi.

- Čula sam priče raznih žena, da nasilnici imaju neka mesta na koja udare, a da se ne pojavi podliv. Po statistikama žene najviše trpe psihičko nasilje, a osim fizičkog postoji i seksualno, ekonomsko... Ima ga više nego što se priča - objašnjava koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Ako nasilnik ne može da ugleda lice pravde, žrtve treba da znaju da to nije bezizlazna situacija.

- U slučaju fizičkog napada ne treba čekati nedelju dana, već treba odmah otići i prijaviti lekaru kako bi se dokazale povrede. Ako ne može da ode policiju, kao u ovom slučaju, trebalo bi nekom da ispriča, da se poveri nekom ko bi mogao da pomogne. Vrata mnogih sigurnih kuća su uvek otvorena, a veliki broj ih je u Vojvodini. Može da iskoristi trenutak kada nije kod kuće, kada ode na posao... - savetuje Stanojević.

EKONOMSKO NASILJE

Vesna Stanojević objašnjava da postoji više oblika ekonomskog zlostavljanja.

- Žene žrtve ovog vida nasilja u zajednici su sa partnerima koji imaju ovlašćenja nad računom. Platu prima muž i ona je nikad ne vidi. I kada dođu u Sigurnu kuću, on nastavlja da prima dečiji dodatak. Situacije su razne, uskraćuju se životne potrebe. Bio je i slučaj da je muž ostavljao po 10 dinara ženi da spremi ručak, i kada ona, naravno, ne može od tog novca to da uradi, on zatekne prazan sto i pretuče je -  navodi koordinatorka Sigurne kuće.

VIDEO: Žena pretukla muža i isterala ga iz kuće, oboje se međusobno optužuju za nasilje u porodici

(Milena Rodić/m.rodic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    13. jun 2018 | 07:32

    Osudjujem svaki vid nasilja u braku! Prošla su ta vremena kad su naše bake i majke morale da trpe nasilje zarad dece i porodice.Ali sam svedok da u danasnje vreme da postoje i tadašnje snajke koje nisu ni nokat majkama i bakama.Znaju one vrlo dobro svoja prava.Čak namerno provociraju i nabacuju se mužu na ruku da bi je udario,a posle im prete zakonom.Sve zarad nekih svojih hirova.

  • Marijana Bakov

    13. jun 2018 | 12:02

    Ne osudjujem , samo hocu da iznesem svoje misljenje.Vidim da pominje losu materjalnu situaciju,znaci udala se ciljano zbog para.Elem u zivotu sve ima svoju cenu,bolje da je bila bez para a srecna nego ovako.Pominje da je muz dosta stariji,naravno ako ga uhvatio cvast(muski klimaks)naravno da se ponasa tako neuracunljivo.Dzaba pare kada ne moze da uziva u njima,jer sreca se njima ne kupuje.Zato devojke pamet u glavu,budite svoje pazite za koga se udajete.Nije sreca para puna vreca.Bila sam neko ko nije imao para,mogla sam da se udam za nekog bogatog, nisam jer sam trazila sam pametnog.Hvala Bogu stekli smo da mozemo lepo da zivimo.

  • Zoran

    13. jun 2018 | 11:06

    Ljudi moji kolega juznjak ostavi svojoj zeni 200rsd i kaze napravi rucak sa mesom ona kaze kako on kaze budi carobnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA