Plasman u inostranstvu jači 30 odsto: Petomesečni izvoz RTB-a Bor vredan preko 100 miliona dolara

Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena

  • 0

Za pet meseci ove godine Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor nepunih 12 hiljada tona bakra.

Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena. Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu, od januara do maja, iznosio je 106,7 miliona dolara, što je 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

S druge strane, domaćim prerađivačima - "Valjaonici bakra" i "Ist Pointu" iz Sevojna, kao i borskom "Pometonu" - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 3.685 tona bakra vrednosti 25,6 miliona dolara. Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu.

Foto: Promo

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline. Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 16,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA