≫ 

SANU da prizna da kriterijumi postoje samo onako: Miodrag Stojković o izboru akademika

"Ako ste nezadovoljni, neka vam je za utehu da moj h indeks 60 (merilo uspešnosti naučnika) i 150 objavljenih radova nije bilo dovoljno za dopisnog člana SANU. Prošli su h-21, h-16 ili oni sa manje od 20 radova. Njima čestitke, a SANU da prizna da kriterijumi postoje samo onako", napisao je Stojković na Tviteru

  • 1

Povodom izbora članova za Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) koja je objavila spisak kandidata za redovne i dopisne članove reagovao je na Tviteru Miodrag Stojković, čuveni genetičar i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, gde predaje humanu genetiku. Na ovom spisku nema i njegovog imena.

Broj doktora nauka u Srbiji za 10 godina porastao čak 880 odsto

Stojkoviću je argument bio taj da je njegov indeks naučne kompetentnosti i broj objavljenih radova daleko iznad h-indeksa i broja radova pojedinih kandidata koji su se našli na listi SANU.

"Ako ste nezadovoljni, neka vam je za utehu da moj h indeks 60 (merilo uspešnosti naučnika) i 150 objavljenih radova nije bilo dovoljno za dopisnog člana SANU. Prošli su h-21, h-16 ili oni sa manje od 20 radova. Njima čestitke, a SANU da prizna da kriterijumi postoje samo onako", napisao je Stojković na Tviteru.

Stojković se odrekao karijere naučnika svetskog glasa i odlučio da se vrati u zemlju kako bi se posvetio lečenju parova u Srbiji koji imaju problema sa sterilitetom, piše Nedeljnik.

Kada je prvi u svetu, klonirao ljudski embrion u u humane, medicinske i naučne svrhe, svrstavali su ga među pet najperspektivnijih naučnika u svetu. On je umesto da uveća h-indeks izabrao da se vrati u Srbiju gde je otvorio Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta - SPEBO. Objavio je blizu 140 radova u prestižnim svetskim časopisima u oblasti biologije matičnih ćelija i embriologije.

Najveću vrednost indeksa naučne kompetentnosti u najrelevantnijoj bazi Google Scholar među svim srpskim naučnicima ima profesorka Gordana Vunjak Novaković, redoni profesor Univerziteta Kolumbija i inostrani član SANU, čija je vrednost h-indeksa 110. Ona je i jedina Srpkinja na listi 100 najcitiranijih autora u istoriji u svim disciplinama, na kojoj je prvi Frojd sa h-indeksom 272, i na kojoj su svi najznačajniji umovi sveta, dobitnici Nobelove nagrade.

Za status akademika, odnosno dopisne članove SANU, konkuriše 26 kandidata, dok je 18 dopisnih članova Akademije predloženo za redovne članove te najviše naučne kuće. Izbori u SANU zakazani su za 8. novembar ove godine.

(Telegraf.rs / Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Miličić, 21201 Rumenka

    19. novembar 2018 | 15:41

    Poštovani Profesore, Gospodine Stojkoviću, predstavljate sebe u neodredjenom formatu. Uporedili Ste svojih 150 objavljenih radova i h-16., odnosno h-21 izabranih u SANU. Svih vaših 150 radova ja zamišljam da su jedan TOM. Isto tako i ovih h-16., odnosno h-21 zamislite da je sveki za sebe po jedan TOM. Za Vas sam čuo još kad Ste došli tada u Jugoslaviju, radove Vaše nisam čitao,kao i jedan koje ste uporedili. Šta da kažem kad nemam ni jedan objavljeni rad. Imam samo jedan završeni rukopis, logički naslovljen: DRŽAVA EVOLUTIVVNA ORGANIZACIONA FORMACIJA Ljudske vrste – oko 750 stranica format A/5. To bi mogao da bude jedan TOM. A moja doktorantska disertacija za koju sam se pripremao bi bila bar tri puta obimnija, u kojoj bi moj rukopis bio ne velik deo, je trebala da bude naslovljena: POJAM UPRAVLJANJA i fundamentalna sadržina fundamentalnog pojma upravljanja i aplikativna sadržina pojma upravljanja. Puno gradje sam prikupio, totalno apolitičan, ali politički totalno napadnut. Sad vidim grešku što nisam barem doktorirao, a mogao sam. Onda mi nije trebo, a sad bi mi dobro došao. Ne vidim nužan razlog za vašu nervozu. Vi možete da ulazite u SANU i da sardjujete bez članstva i da budete u SANU primetniji od mnogih starih i ovih novih. Prtedsednik SANU, Prof. Dr. Gospodin Vladimir Kostić je dobar čovek. Za Vas takvog, malo smirenijeg bi bio bolji nego za mene, jer ja sam sličan Vama po nervozi i još malo gori. Glavu gore, pogled napred i srećno svima vama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA