≫ 

Grad sa najmanje stanovnika u Srbiji vapi za mladima: Nude im besplatno školovanje i internat

Srednja škola u Crnoj Travi opstaje samo zahvaljujući dolaskom dece iz drugih gradova

  • 3

Cilj Ministarstva prosvete i Opštine je da srednja škola u Crnoj Travi opstane, što je moguće jedino dolaskom dece iz drugih krajeva. Zato se od naredne školske godine, uz geodeziju, u školi otvara i smer za negovatelje. Za sve đake školovanje će i dalje biti besplatno, kao i smeštaj u učeničkom domu, hrana i knjige.

Nije kao u drugim školama u Srbiji. Učenici srednje Tehničke škole u Crnoj Travi upućeni su jedni na druge.

Minimum četiri operacije nedeljno: U Zdravstvenom centru Užice 100. operacija na otvorenom srcu

Pre i posle časova nema kafića, ne ide se kući. Probleme zajedno rešavaju, u stalnom su kontaktu sa profesorima, svi funkcionišu kao jedna velika porodica.

Katarina Đorđević je došla iz Pirota, završava prvi razred, a Bojana Milutinović iz Lazarevca je maturantkinja. Kažu da su uslovi u internatu odlični, hrana je dobra, zajedno uče i prošetaju do Vlasinskog jezera.

svi funkcionišu kao jedna velika porodica; Foto: Printskrin/RTS

U Domu je trenutno sedamdeset učenika, odnedavno imaju i brzi internet, a pravi izazov za sve je kako da osmisle slobodno vreme.

- Ima dovoljno slobodnog vremena, ima vremena za sve - kaže Mateja Dejanović, učenik drugog razreda.

Tehničku školu u Crnoj Travi pohađa 110 učenika. Ove godine upisaće još šezdeset na dva smera. Smer geodezije je izuzetno popularan, a u školi su posebno zadovoljni što su od Ministarstva dobili odobrenje za novi obrazovni profil - negavatelj.

- Veliko je interesovanje, naročito za područje rada u zdravstvenoj struci i smatramo da ćemo ove godine, posle 20 godina, ispuniti kvotu upisa - kaže Dragan Kocić, direktor Tehničke škole "Milentije Popović".

Niko ko je ovde došao nije se pokajao; Foto: Wikimedia/Anton Lefterov

Tehnička škola ja za Crnu Travu bukvalno žila kucavica. Zbog toga i lokalna samouprava svake godine izdvaja značajna sredstva za stipendiranje učenika kojima je obezbeđeno sve: hrana, smeštaj, knjige.

Prema rečima Slavoljuba Blagojevića, predsednika Opštine Crna Trava, svako dete dobija stipendiju od 5.500 dinara: "I ove godine, za dva odeljenja, ukupno 60 učenika dobiće stipendiju."

Doći u Crnu Travu i nastaviti školovanje van rodnog grada, odvojen od porodice, nije laka odluka. Ali niko ko je ovde došao nije se pokajao. Jer posle završene četvrte godine ne samo da postaju dobri stručnjaci osposobljeni za rad i dalje školovanje već, što je još važnije, dobri i zreli ljudi.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • As

    13. jun 2018 | 12:21

    Svaka cast za Crnotravce!!!☺Pa vi ste pravi ljudi,velikog srca sve pohvale za vas.

  • Mina

    13. jun 2018 | 11:47

    Hvala ti boze neka zivi cela Srbija

  • Mika

    13. jun 2018 | 15:54

    Tesko da vratite mladu omladinu koja je otisla iz srbije a i dalje odlaze zasto???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA