Goran je skočio iznad Niša sa 1.200 metara, a padobran se nije otvorio: Od tada je invalid, ali i dalje skače, roni i 40 puta je dao krv (FOTO)

Nakon kraćih priprema, Faca je sa prijateljima na aerodromu Zalužani u Banja Luci izveo tandem skok padobranom sa visine od 3500 metara, čime je i odata počast petorici nastradalih padobranaca kojima se srušio avion 2012 godine

  • 3

Goran Todorović Faca, bivši pripanik 63. padobranske brigade Vojske Srbije, iako je poslednjih 15 godina u invalidskim kolicima,uspeo je da u svoju padobransku knižicu upiše 1009 skok.

Nakon kraćih priprema, Faca je sa prijateljima na aerodromu Zalužani u Banja Luci izveo tandem skok padobranom sa visine od 3500 metara, čime je i odata počast petorici nastradalih padobranaca kojima se srušio avion 2012 godine.

- Pored Radeta Čajića, stare padobranske "kuke", i tandem pilota Radeta Jungića, uz njihovo poverenje i razumevanje, uspešno smo izveli padobranski skok. Osećaj je divan, jer tada znam da, iako mi je mnogo toga oduzeto, još uvek mogu da živim svoj san. Ispod - bratska Republika Srpska iznad - nebo koje ne poznaje granicu i to je predivno - kaže Faca.

Foto: Privatna arhiva

Ni pored nesreće koja mu se dogodila na vojnom aerodromu u Nišu prilikom skoka sa 1.200 metara, kada mu se umrsio padobran nakon čega je udario u zemlju brzinom od 120 kilometra na čas i pravim čudom preživeo, Faca nikad nije odustao od skakanja padobranom.

- Prizor deluje hrabro i zastrašujuće, ali kod padobranaca je srce uvek "puno". Adrenalin kola, spoljašnja temperatura je beznačajna kakvu sam proizvodim u trenutku skoka.

Pobeda nad strahom sutrašnjice i invalidnošću, nad svime što je bolno i loše, tako bih opisao svoj skok padobranom. Tih 40 sekundi ne bih menjao ni za šta na svetu. To je taj trenutak kada sa osmehom na licu ostvarujem svoj san – dodaje naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Više od 40 puta je dobrovoljno dao krv, a Vojska Srbije dodelila mu je specijalnu nagradu u okviru izbora za sportistu godine u VS a nagradu je dobio i od Vazduhoplovnog Saveza Srbije.

- Do nezgode koja me je zadesila, kada sam ostao paraplegičar, pored padobranstva, bavio sam se i speleologijom, freeclimbingom, aplinizmom, planinarstvom, bio član Gorske službe spasavanja, trenirao aikido i tekvondo. U ratu sam odlikovan medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti III stepena – kaže Faca.

Goran je i prvi paraplegičar Srbije koji je ikada zaronio.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    15. jun 2018 | 10:28

    Služio sam u brigadi 2003/04 i bio na startu aerodroma kada su vidre vežbale figure u vazduhu...čini mi se da su tada skakali iz Mi8.... Faca je imao delimičan otkaz glavne kupole i padao je brzinom od oko 80 km/h...bilo je strašno gledati... Spasilo ga je to što je bio neverovatno fizički spreman podoficir....sumnjam da bi bilo ko drugi preživo taj udes . Bio je vrhunski specijalac....a sada invalid sa neverovatnom energijom...ostao je Faca !

  • Dejan

    18. decembar 2020 | 11:08

    Faca moj idol! 93/4bili smo na bubnju on u pt četi ja u drugoj četi vojne policije. Najspremniji vojnik kojeg sam ikada upoznao. Jaako mi žao što mu se to dogodilo, ali niko drugi to ne bi preziveo i ne bi se tako nosio svih ovih godina. Eej Facoo živ bio brat!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA