≫ 

Inicijativa države za zaštitu dece ulice razbesnela udruženja: Bune se protiv izmeštanja iz porodica (VIDEO)

U cilju unapređenja rada i postizanja višeg stepena efikasnosti u organizovanju zaštite, pomoći i podrške deci žrtvama nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe ministarstvo rada je 21. maja 2018. godine, izdalo nalog svim centrima za socijalni rad

  • 3

"Deca ulice" jedan su od ozbiljnih problema današnjice. Iako ih je oduvek bilo, čini se da se njihov broj nikako ne smanjuje, a rešenje problema izostaje zbog, barem prema nadležnom ministarstvu, nedovoljne komunikacije između centara za socijalni rad, policije i lokalne samouprave. Iz tog razloga je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo inicijativu za sprečavanje zloupotrebe "dece ulice".

Šta se dešava sa decom koju su zlostavljali - njihovi roditelji?! Za neke od njih pakao tek tada počinje

U cilju unapređenja rada i postizanja višeg stepena efikasnosti u organizovanju zaštite, pomoći i podrške deci žrtvama nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe ovo ministarstvo je 21. maja 2018. godine, izdalo nalog svim centrima za socijalni rad – organima starateljstva svim opštinama u Srbiji.

Komunalna policija treba da sarađuje s centrom za socijalni rad Foto: Facebook/Radovan Zex Muljacic

"Da u roku od 15 dana od dana dobijanja naloga organizuje sastanak sa Policijskom upravom za grad ili policijskom stanicom u lokalnoj samoupravi na teritoriji svoje nadležnosti i komunalnom policijom, u cilju uspostavljanja struktuirane, celovite i kontinuirane saradnje na otkrivanju slučajeva nasilja nad decom, zlostavljanja i zloupotrebe dece koja žive i rade na ulici" i bave se prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, skupljanjem sekundarnih sirovina iz kontejnera za odnošenje otpada, prodajom cveća u kasnim noćnim satima, naročito kroz organizovanje zajedničkih kontinuiranih i periodičnih akcija, obilaska uobičajenih mesta na kojima se deca zlostavljaju i zloupotrebljavaju".

Nalog predviđa da se u svakom otkrivenom slučaju po hitnom postupku u skladu sa članom 332. stav 2. Porodičnog zakona, dete oduzme od roditelja, ili staratelja ili od lica kod koga se dete zateklo, kao i da se u skladu sa izvršenim procenama stručnjaka organa starateljstva protiv roditelja ili staratelja deteta preduzmu mere građanskopravne i krivičnopravne odgovornosti.

"Deca ulice" često prose Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Naloženo je i pokretanja parničnog postupka za lišenje roditeljskog prava, za zaštitu prava deteta, odnosno za zabranu održavanja ličnih odnosa sa detetom, za izricanje mere za zaštitu od nasilja u porodici, zatim krivična prijava zbog eventualno učinjenog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog deteta ili nasilja u porodici.

Neophodno je da se po hitnom postupku preduzmu mere urgentne zaštite deteta i obezbedi: bezbednost, briga o zdravlju, egzistencijalni uslovi, psihosocijalna podrška, zastupanje deteta (detetu postavi staratelj) i drugi uslovi za ostvarivanje prava deteta na obrazovanje i vaspitanje.

NEVLADINE ORGANIZACIJE ZABRINUTE ZBOG IZMEŠTANJA IZ PORODICA

Pojedine nevladine organizacije su izrazile određenu dozu skepse zbog najnovije incijative minstarstva, jer se navodno odmah ide na oduzimanje dece od roditelja.

"U nalogu koji je upućen centrima za socijalni rad na prvom mestu se ističe da decu treba oduzeti od roditelja i da protiv njih treba podići krivične prijave. Kao mera podrške i pomoći "deci ulice" na prvom mestu se ističe izmeštanje dece iz porodica. U kratkom vremenskom periodu oduzeto je 46 dece, a planira se izdvajanje iz porodice još četvoro dece.

Majka s detetom prosi Foto: Nikola Bogdanić

U Mreži organizacija za decu Srbije veruju da država, pre svega, treba da radi na otklanjanju uzroka koji dovodi do rada na ulici, a to je ekstremno siromaštvo, i pružanju podrške porodici pre nego što im oduzme decu. Smatraju da siromaštvo ne sme biti razlog za izmeštanje deteta iz porodice.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na ove tvrdnje kaže da je veliki znak pitanja, da li su ta deca zlopupotrebljena i da li njihovi pravi roditelji znaju šta se dešava sa njima, ali i da tražena mera nije ništa novo.

- Prava je istina da oni nisu čitali sve ono što smo doneli kao meru. To nije nešto novo što je doneto. Prvi put je doneto 2014. godine. Ja, kao građanin Beograda, svedok sam toga, kao i svi vi, da najčešće mala deca prose na ulici ili po većim šetalištima po Beogradu. Vidimo i decu koju nose u naručju, koja su, po mom mišljenju u nekim problematičnim stanjima, gde ne mogu da razaznam da li postoji neki problem s tom decom ili ne - kaže ministar za telegraf.rs.

Ministar Zoran Đorđević Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Problem je i dalje prisutan zbog nedostatka komunikacija između centara za socijalni rad, lokalne samouprave, policije, komunalne policije i zdravstvenih ustanova, dodaje Đorđević.

- Ukoliko postoji zloupotreba, tu postoji Porodični zakon, postoje dečja prava, postoji Krivični zakonik prema tim roditeljima, ali je i obaveza centra za socijalni rad i nas, kao države, da zbrinemo tu decu. Život na ulici nije normalan život. Normalan život je da budu na nekom dečjem igralištu, ukoliko su mlađi od sedam godina, ako su stariji - da imaju svoje društvo i da idu u školu. To je nešto što mi želimo kao društvo njima da obezbedimo - poručuje Đorđević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    16. jun 2018 | 12:37

    Ne treba mi socijalna služba. Neko maltretira moje dete ja ću njega. Ustvari sanjaće me ostatak života i to dete i njegovi roditelji.

  • Тодорић

    17. jun 2018 | 07:52

    Прошетајте испод Панчевачког моста,да видите шта је јад и беда. А затим установити одакле су,па прошетајте по раскошним кућама које зидају од испрошеног новца у својим селима...е,Срби,одувек мужени...Има и сиротиње,али неће да раде.

  • ???

    16. jun 2018 | 08:04

    ZBOG SIROMASTVA ODUZIMATI DECU BOZE SACUVAJ USKORO CE OOOGROMAN BROJ PORODICA BITI U PROBLEMU.Bolje da rade nego da kradu po ulici!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA