• 30

Svi vernici ovo rade, a ne znaju šta to zaista znači: Zašto se sveštenicima ljubi ruka?

Našli ste se u crkvi ili manastiru i pored vas prolazi sveštenik ili monah. Šta uraditi? Da li poljubiti ruku, reći "dobar dan" ili skrenuti pogled kako bi se izbegla neprijatna situacija?

 • 30

- Neće svaki vernik postupiti isto. Oni koji u crkvu odlaze da upale sveću i koji ne priznaju sveštenike i monahe verovatno će skrenuti pogled i izbeći susret. Možda će eventualno procediti jedno hladno “Dobar dan”. Za njih su sveštenici zelenaši koji voze džipove i pljačkaju narod. Takvi vernici ni ne znaju šta znači blagoslov, a kamo li kako se pravilno uzima - počinje priču otac Nikolaj.

Oni drugi koji crkvu ne vide samo kao građevinu u kojoj se gledaju freske i pale sveće i koji prihvataju svešteno-monaštvo uzeće blagoslov. I tu upravo leži odgovor na pitanje – zašto se sveštenicima ljube ruke?

"Jasenovac je bio letnjikovac, mesto zabave, kulturnog i sportskog života": Katolička crkva podržava skandaloznu knjigu sina logoraša

Čin ljubljenja ruke sveštenom licu je završni deo uzimanja blagoslova.

- Blagoslov označava konkretan čin i radnju kojom se priziva blagodat božija radi osvećenja lica i predmeta kao i za otklanjanje svega što smeta spasenju vernih. Dejstvo blagodati se prostire kako na čoveka tako i na predmete i sile oko njega - objašnjava otac Nikolaj.

Sveštenici i monasi su ti koji prosleđuju blagoslov vernicima. Prilikom traženja blagoslova, svešteniku i monahu bez obzira na čin nikada se ne persira već se najčešće kaže: “Oče blagoslovi”, “Vladiko Blagoslovi”, “Preosvećeni blagoslovi”… Dakle, nikad “blagoslovite”. Ovo pravilo isto važi i za bilo kakvu korespodenciju sa crkvom ili sveštenim licem.

Kada se nađete među sveštenicima ili monasima pa čak i episkopima (vladikama), blagoslov se uzima samo od jednog lica i to onog najstarijeg po činu. Kao izraz izuzetnog poštovanja, prilikom blagoslova se čini “mala metanija”, gest prilikom kog se osoba koja uzima blagoslov savija i dodiruje zemlju prstima.

VIDEO: Sveštenik ljubi ruku Putinu

Otac Nikolaj otkriva i još jednu čestu grešku mnogih vrenika – pogrešno je jednom rukom uhvatiti šaku sveštenika i prineti je usnama.

- Prilikom uzimanja blaglosova, šake se postavljaju kao i priilkom uzimanja nafore, unakrsno, desna preko leve, a nakon što svešteno lice nacrta krsni znak u vazduhu i spusti ruku u vaše prekrštene ruke, celiva mu se ruka. Celiv jeste poljubac koji u sebi ne sadrži elemente erosa. Ruka sveštenika u tom slučaju predstavlja nevidljivu ruku samog Hrista Spasitelja. Kako kaže Sveti Jovan Zlatoust: "Ne blagosilja čovek, već bog njegovom rukom i jezikom." To je i jasno i iz sveštenikovih reči: "Bog neka blagoslovi!" - ističe otac Nikolaj.

Prilikom davanja blagoslova, sveštenik prste desne ruke savija tako da oni čine slova IS HS, takozvani “Hristogram“, i to tako što kažiprst ostaje uspravan, čineći slovo I, srednji prst se savija u polukrug, čineći slovo S. Domali prst se ukršta sa palcem, čineći slovo H , i na kraju se i mali prst savija polukružno čineći još jedno slovo S.

Sa obe ruke ima pravo da blagosilja samo episkop, što se može videti na arhijerejskoj Liturgiji.

Vernik od sveštenika moli blagoslov, ali vernik ne daje svešteniku blagoslov koliko god da je vernik uticajan, poštovan i moćan čovek.

Od tri stepena sveštenstva – đakonskog, svešteničkog i arhijerejskog, blagoslov se traži od svešteničkog i arhijerejskog, ali ne i od đakonskog. Od monahinja se ne uzima blagoslov jer monahinje nemaju svetu Tajnu sveštenstva. Jedino se celiva ruka igumaniji manastira, ali samo iz poštovanja jer ni jedna monahinja pa ni igumanija nema mogućnost da daje blagoslov.

- Da li će u samom činu blagoslova sveštenik samo ovlaš nacrtati krsni znak u vazduhu i na brzinu blagosloviti ili će sa sveštenim strahom prizvati ime Božije, to zavisi od načina na koji se blagoslov traži, ali i od samog sveštenika ili monaha - zaključuje otac Nikolaj razgovor.

(Telegraf.rs/Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nehigijenski

  16. jun 2018 | 16:57

  Poštujem i Boga i sveštenike, ali ljubljenje ruku i ikona je krajnje nehigijenski, kao i pričest istom kašičicom. Sve je više virusa i bakterija, a sve manje efikasnih lekova jer postaju otporni. Niko ne može da zna da li se je zarazio u crkvi ili na drugom mestu pošto od trenutka zaraze do pojave simptoma postoji period inkubacije. Imate i mikroorganizme koji dugo vremena ili uopšte ne daju simptome, ali čine štetu. Poštovanje i poklon da, ali ljubljenje ne.

  76
  38

  Podelite komentar

 • Gidra

  16. jun 2018 | 23:51

  Blagoslovi su prodaja magle. Kao i mnogo šta drugo vezano za religijske rituale. Kamo sreće da su vernici tako ponizni i smerni i prema drugim ljudima. Svi fini pred sveštenstvom i u crkvi a u životu počesto pokažu neko drugo lice.

  46
  11

  Podelite komentar

 • Jeretik

  16. jun 2018 | 14:08

  Novac vrvi od bakterija ,tako da je ljubljenje tih ruku prvenstveno nehigijenski , a kao drugo , krajnje je glupo i ponizavajuce bradonji ljubiti ruku .

  32
  31

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima