• 26

Ovo pitanje sa kombinovanog testa je ubedljivo najviše namučilo osmake: Odgovori su urnebesni, ali i poražavajući (FOTO)

Smejaćete se do suza kada vidite koje su sve ličnosti mali maturanti iskopali iz svojih glavica

  • 26

Džaba je Dositej Obradović "visio" u većini učionica i holova svake škole u Srbiji proteklih nekoliko decenija. Ozbiljno lice i duga kosa prvog srpskog prosvetitelja poslednjoj generaciji malih maturanata nekako je promakla. Pogled im se nije zadržao ni na portretima iz čitanke ili udžbenika istorije, jer je dobar deo njih, videvši Dositejev portret, juče na kombinovanom testu imao posve originalne ideje ko bi taj čovek mogao da bude.

Zbog pitanja 2 i 10 i đake i roditelje boli glava: Ovako je izgledao kombinovani test. Znate li vi odgovore?

Slike njihovih testova objavljeni su na grupi Studenti beogradskog univerziteta, gde su izazvale gomilu komentara.

Možda zbog ove kragne? Foto: Fejsbuk/SBU

- Oto fon Bizmark! Ludvig van Betoven! Martin Luter... ili Martin Luter King? - pogađala su odreda deca, ne obazirući se na činjenicu ni da je ovaj poslednji zapravo crnac.

Koliko srpskih osnovaca zna da je Martin Luter King crn, ako ništa drugo? Foto: Fejsbuk/SBU

Uštirkani okovratnik verovatno ih je podsetio na Luja 14, što je bio razlog da navedu ime Kralja Sunca, ali šta ih je asociralo na Nikolu Kopernika niko baš nije siguran.

Dositej je mrtav, živeo Dositej Foto: Fejsbuk/SBU

Pojedini klinci otišli su čak i korak dalje u svom nagađanju. Ubedljivo najneočekivaniji odgovor bio je Alfred Pikaso! Nepostojeća ličnost stavila je sve pred isto pitanje - da li je naš najveći književnik 18. veka podsetio učenika/cu na Pabla Pikasa, španskog slikara iz 20. veka, ili čak na Adolfa Hitlera pre nego što je pustio brčiće?

Važno je biti originalan Foto: Fejsbuk/SBU

Verovatno zbog treme, jedno dete ne samo da nije pogodilo ličnost sa slike, već je pobrkalo šta Mocartu beše ime, a šta prezime.

Barem nije pisalo Mozzart Foto: Fejsbuk/SBU

Galileo Galilej drugi je astronom koji se našao u ponudi, a tu je bio i Mihailo Obrenović, tik pored Herodota.

Knez Mihailo bio je apsolutno jedini Srbin koji je osmacima pao na pamet.

Ipak se ne okreće Foto: Fejsbuk/SBU

Naravno, reč je o nevelikom broju dece. Mnogi osmaci odgovorili su da im je Obradovićev portret bio siguran poen kome nisu dali više od sekunde razmišljanja.

Još jedna neočekivana greška Foto: Fejsbuk/SBU

Ipak, istovremeno se postavlja i ozbiljno pitanje o tome da li i koliko činjenica da naši osnovci ne umeju da prepoznaju prvog misnistra prosvete, koji se svojski borio za srpske škole, pokazuje njihov odnos prema našem obrazovnom sistemu uopšte.

Astronomi su bili popularni među đacima Foto: Fejsbuk/SBU

Jedini Srbin koje je đacima pao na pamet bio je knez Mihailo Obrenović Foto: Fejsbuk/SBU

VIDEO Koliko "Nemanjići" liče na prave Nemanjiće?

(D.D.S.)

Komentari

  • Vesna Rovčević

    Bilo bi komično da nije tragično što "komentatori" za sve okrivljuju decu. Garantujem da niko od "komentatora" nebi položio testove za malu maturu.

  • Помози Боже

    Знају ко је Киа,ко је Луна,ко је Матора,ко је Дивна,ко је Марко днк,ко је ...итд,итд.

  • X

    A ko je pregledacima,tj. nastavnicima dao za pravo da slikaju testove?Koliko ja znam to je poverljiv podatak.Nije dozvoljeno da se preliminarni rezultati objave na vratima skole,a dozvoljeno je slikati testove.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima