≫ 

Komično pismo Grka kao odgovor na naša kukanja o cenama i lošem vremenu u Grčkoj

I samam činjenica da sam u zemlji koju volim mi stavlja osmeh na lice, pa makar uvek padala kiša i zatrpavao me sneg, poručuje on

  • 6

Jedan Grk, inače srpski zet, odgovorio je u duhovitom maniru, na svom Fejsbuk profilu, svim kritičarima visokih cena i lošeg vremena koje ih je zadesilo na letovanju u Grčkoj. 

- Već duže vreme čitam sve vaše postove o dobrim i lošim iskustvima u mojoj zemlji. Neka su na mestu, neka, naravno, nisu. Da okrenemo priču malo na drugu stranu, naravno - nije mi namera da nekoga uvredim - počinje on priču.

Ovaj Grk već deset godina putuje u Srbiju i više puta mu se desilo da čeka na našoj granici i to ne samo u letnjem periodu, kada je najveća gužva, već i kad je ispred njega bio samo jedan automobil.

- U supermarketima mi traže pare za ono što sam kupio. Odem da kupim burek i tamo mi traže pare. Više puta taj burek i nije bio toliko dobar. Odem da kupim pivo, još niko se nije setio da mi da besplatno jer sam ja njihov grčki brat. Vozači taksija čim shvate da ne pričam srpski naplate mi više - piše on.

On se osvrnuo i na specifična pravila oblačenja za ulazak u određene institucije.

Pismo Grka Srbima, Foto: Facebook/Алексис Михалакопулос

- Kada sam otišao u opštinu da uzmem papire za venčanje, nisu me pustili jer sam bio u šortsu. Objasnili su mi da ne mogu tako obučen da uđem u instituciju tog tipa. Otišao sam kući, obukao pantalone i vratio se opet. Iako je meni bilo čudno jer u grčkoj možemo da uđemo bilo kako, sem goli, naravno, ispoštovao sam, jer je takvo pravilo - kaže.

Osvrnuo se i na vreme.

- Sredina marta, bilo je lepo vreme, otišao sam da spavam, ustao i video pola metra snega. Kraj marta, period kada u Grčkoj već idemo na kupanje, u Srbiji je šest stepeni, hladno i kiša. A imam samo letnju garderobu. Odem da kupim garderobu, traže mi da platim. Pa, izvinite, molim vas, nije moja greška što je ovde hladno, a nisam navikao - tvrdi on.

Jun, budi se ujutro i sa tastom stavlja da peče prase. Sunčano, lepo vreme i odjednom - pljusak, vetar, grad. I prase do pola pečeno.

- Na kraju smo morali da ga odnesemo u pečenjau da se dopeče. I tamo su nam tražili da platimo.  Sve ovo pišem, kao što rekoh,ne da uvredim nekoga, već da kažem da neki problemi nisu problemi. I pored svega, ja se uvek dobro provedem u Srbiji zato što volim Srbiju kao moju zemlju. I samam činjenica da sam u zemlji koju volim mi stavlja osmeh na lice, pa makar uvek padala kiša i zatrpavao me sneg. Uživajte u mojoj zemlji kao što ja uživam u vašoj! - zaključuje on.

Ljubav prema Srbiji ima i jedan Pakistanac: 

(Тelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    27. jun 2018 | 11:46

    U pravu si. Izvini

  • Apsurdistan

    27. jun 2018 | 12:40

    Ни у једној кафани или ресторану у Србији тј Београду колико год да је износио цех нисам добио ни чашу воде "гратис" или "на рачун куће" а у Грчкој врло често! Много смо "алав" народ не поштујемо ни себе ни друге и тако нам се и враћа!

  • Hmm

    27. jun 2018 | 12:15

    Da u Grckoj ne cesto ali Grci se uvek obraduju kada cuju da ste Srbin, jedno vece mi barmen nije dao da platim ni jedan racun za pice, kad odem na Giros uvek mi stave duplo, kod nas toga nema, retkost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA