Albanija bezbednija od Srbije, ali zato su ostale susedne zemlje daleko iza

U zonama sa veoma visokim i visokim stepenom bezbednosti se nalazi većina država Evrope, Australija i Novi Zeland i po desetak zemalja sa ostalih kontinenata

  • 0

Prema listi najbezbednijih zemalja na svetu Instituta za ekonomiju i mir, 163 države su rangirane prema tome koliko su bezbedne i mirne. Globalni indeks mira 2018. je nastao na osnovu rangiranja 23 faktora, među kojima su stopa ubistava, politički teror i smrti kao posledica unutrašnjeg konflikta.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna: Stefanović upozorio UN (FOTO)

Ovogodišnja lista najbezbednijih zemalja je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnu: Na samom dnu su ratom razoreni Sirija, Južni Sudan, Avganistan, Irak, Somalija, Jemen i Libija. Rusija je u zoni zemalja sa veoma niskom bezbednošću - na 154. mestu, prenosi Blic.

Iako moćna zemlja, SAD je plasirana tek na 121. mestu po bezbednosti i nalazi se na samom dnu zone zemalja sa srednjom bezbednošću.

U zonama sa veoma visokim i visokim stepenom bezbednosti se nalazi većina država Evrope, Australija i Novi Zeland i po desetak zemalja sa ostalih kontinenata.

Odf zemalja Balkana, Hrvatska je 27, Albanija 52. Samo dva mesta iza Albanije je Srbija, koja je u zoni zemalja sa visokom bezbednošću. Crna Gora je skočila za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, pa je na 58.

Makedonija je 87., BiH 89., i Kosovo 92.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA