• 0

Albanija bezbednija od Srbije, ali zato su ostale susedne zemlje daleko iza

U zonama sa veoma visokim i visokim stepenom bezbednosti se nalazi većina država Evrope, Australija i Novi Zeland i po desetak zemalja sa ostalih kontinenata

  • 0

Prema listi najbezbednijih zemalja na svetu Instituta za ekonomiju i mir, 163 države su rangirane prema tome koliko su bezbedne i mirne. Globalni indeks mira 2018. je nastao na osnovu rangiranja 23 faktora, među kojima su stopa ubistava, politički teror i smrti kao posledica unutrašnjeg konflikta.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna: Stefanović upozorio UN (FOTO)

Ovogodišnja lista najbezbednijih zemalja je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnu: Na samom dnu su ratom razoreni Sirija, Južni Sudan, Avganistan, Irak, Somalija, Jemen i Libija. Rusija je u zoni zemalja sa veoma niskom bezbednošću - na 154. mestu, prenosi Blic.

Iako moćna zemlja, SAD je plasirana tek na 121. mestu po bezbednosti i nalazi se na samom dnu zone zemalja sa srednjom bezbednošću.

U zonama sa veoma visokim i visokim stepenom bezbednosti se nalazi većina država Evrope, Australija i Novi Zeland i po desetak zemalja sa ostalih kontinenata.

Odf zemalja Balkana, Hrvatska je 27, Albanija 52. Samo dva mesta iza Albanije je Srbija, koja je u zoni zemalja sa visokom bezbednošću. Crna Gora je skočila za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, pa je na 58.

Makedonija je 87., BiH 89., i Kosovo 92.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima