Ovo domaćinstvo u Velikoj Plani su odabrale laste za svoj dom: Petkovići presrećni, slučajno otkrili "komšije" (VIDEO)

Domaćinstvo koje su laste izabrale“ ove godine od programerske kompanije dobiće tonu kukuruza,

  • 1
Printskrin/RTS

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već drugu godinu bira domaćinstvo koje ima najveći broj gnezda lastavica. Ove godine, od 96 prijavljenih, laste su donele sreću porodici Petković iz Velike Plane koja je pobedila u takmičenju „Domaćinstvo koje su izabrale laste“.

Da su pored krava, mačaka i pasa i lastavice sastavni deo njihove ekonomije Petkovići su davno navikli. Ipak da imaju više od 80 gnezda nisu znali dok ih za takmičenje nisu prebrojali.

- Ovi ljudi iz organizacije su izbrojali da ih ima više i onda sam se ja stvarno iznenadila da ih ima toliko. Ispalo je da smo pobedili i da su nam laste stvarno donele sreću - kaže Jelena Petković.

Izgorelo gnezdo sa pet malih roda: Dok su deca pištala, njihovi roditelji su nemoćno gledali kako im vatra guta dom i porod (FOTO)

U ekonomskom delu dvorišta su dve štale. I upravo tu u svoj dom s proleća se vraćaju laste. Najpre, kažu, dolazi izvidnica da proveri da li su gnezda na starom mestu.

PEtkovići imaju 80 gnezda, Printskrin/RTS

- Vrlo su pažljive, vrlo su i pričljive i čuvaju mladunčiće i stvarno su ne znam da vam objasnim. One su ptice koje su selice, ali donose sreću - istakla je Sanja Petković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovom akcijom želi da promoviše tradicionalnu poljoprivredu jer su zbog velike upotrebe pesticida ugrožene mnoge vrste ptica.

Malene lastavice, veruje se, donose sreću domu ispod čijeg krova sviju svoje gnezdo. Iako teške svega 10 do 60 grama, dnevno mogu da pojedu i do 600 letećih insekata, uglavnom komaraca i muva.

- Znači kako da ne znači, maltene i da ne prskamo štalu, obore. Laste to pokupe - otkriva Aleksandar Petković.

Domaćinstvo koje su "laste izabrale" ove godine od programerske kompanije dobiće tonu kukuruza, što će Petkovićima koji imaju 26 krava i žive samo od poljoprivrede dobro doći.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA