• 0

Ribnička pećina, 13 stabala lipe, manastir i reka: Ovo mesto je pravo blago Srbije, a blizu je prelepog Valjeva (FOTO)

Veliki broj turista širom naše zemlje posećuje ovu prirodnu lepotu kojoj se posle samo jedne posete ponovo vraćaju

  • 0

Nema sumnje da je kanjon reke Ribnice jedan od najlepših bisera sliva reke Kolubare, gde je pored severnih obronaka Maljena i Divčibara smeštena Ribnička pećina. Nalazi se u ataru sela Paštrić, na svega tri kilometra od centra Mionice.

Ribnička pećina zajedno sa rekom Ribnicom, Ribničkim manastirom, 13 zaštićenih stabala lipe i Šalitrenom pećinom čini Spomenik prirode Ribnica koji predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Ova čarobna pećina je u svetu poznata kao mesto u kome je svoje stanište našlo 15 vrsta slepih miševa i ujedno predstavlja jedinstveni speleološki objekat u našoj zemlji ali i van njenih granica.

Ribnička pećina, Foto: Wikimedia/Ванилица

Ribnička pećina je dobila svoje ime po reci Ribnici koja se nalazi sa njene leve strane. Ulaz u pećinu je u obliku jednakokrakog trougla, visine 12, a širine 25 metara. Kroz pećinu protiče potok čiji žubor odžvanja i pravi najlepšu prirodnu melodiju.

Ovo mesto predstavlja pravi mali raj za hidrogeologe koji su dešavanja u Ribničkoj pećini opisali kao jedinstvenu pojavu "krađe" gde se kao pravi školski primer iz knjiga može videti kako vode sa jednog sliva prelaze u drugi i to podzemnim tokovima. Na ovom mestu se vode Lepenice podzemnim tokovima prelivaju u reku Ribnicu.

Ulaz u pećinu je u obliku trougla, Foto: Wikimedia/Ванилица

Ribnička pećina ima dva podjednaka ulazna kanala koji se u unutrašnjosti sjedinjuju u jedinstvenu veliku prostoriju. Ova dva kanala su skoro dvadeset godina predmet intezivnih arheoloških istraživanja. Arheolozi su iskopavanjem male površine otkrili izuzetno zanimljive činjenice koje se odnose na boravak lovaca u pećini sa kraja ledenog doba, njihova ognjišta, kao i raznovrsne alatke i oružje koje su koristili u to vreme.

Veliki broj turista širom naše zemlje posećuje ovu prirodnu lepotu kojoj se posle samo jedne posete ponovo vraćaju. Spomenik prirode Ribnica predstavlja bajkovito mesto na kome će vas dočekati netaknuta priroda, bistre reke, pećine, čist vazduh, retke biljne i životinjske vrste, jednostvano rečeno, pravi odmor za dušu i telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok