• 6

Nema više odlaska na šaltere: Od 1. jula imovina se upisuje kod notara (FOTO)

Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava - ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije "Promet nepokretnosti"

 • 6

Građani će od sutra prilikom kupovine nepokretnosti - stana, placa, zemljišta, moći da kod javnog beležnika uknjiže svoju nekretninu i uvedu je u poresku evidenciju na licu mesta, bez odlaska u nadležne službe Katastra i Poreske uprave.

Javni beležnici otpočinju elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove prometa na nepokretnostima, i to nadležnoj službi za katastar nepokretnosti, Poreskoj upravi i poreskim administracijama lokalnih samouprava - opština i gradova, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ovo su sve nove prosečne brzine za 130 km na sat po srpskim auto-putevima (TABELA SA SVIM DEONICAMA)

Kako se navodi, do sada su građani, nakon zakazane posete kancelariji javnog beležnika radi obavezne potvrde pravnog posla, morali neposredno da odlaze na šaltere Poreske uprave, opštinske ili gradske uprave, kao i šalter nadležne službe katastra nepokretnosti.

Nema više odlaska na šaltere Foto-ilustracija: Profimedia

Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava - ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije "Promet nepokretnosti" i time je kancelarija javnog beležnika postala dovoljna tačka za pristup građana u vezi sa svim obavezama koje se odnose na overu ugovora o prometu nepokretnost.

Nova aplikacija za promet nepokretnosti za javne beležnike, "Promet nepokretnosti" koju je izradilo Ministarstvo pravde, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter.

Pored toga što pojednostavljuje usluge prometa nepokretnosti građanima, nova aplikacija omogućava državnim organima da podatke dobiju istog dana u mašinski čitljivom jeziku, te se proces automatizuje i štedi se vreme na obradi predmeta u Katastru.

Aplikacija u potpunosti podržava obavezu elektronske dostave koju javni beležnici imaju od 1. jula, prema Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jovan

  30. jun 2018 | 15:10

  A to će DEBELO DA KOŠTA! !!!!!

  70
  1

  Podelite komentar

 • maja

  30. jun 2018 | 15:32

  Polako ne radujte se prerano. Imam jako negativna iskustva sa notarima i to baš povodom upisa nekretnina u katastar. U Bosni oni rade već deset godina i meni je notar prilikom pravljenja ugovora izostavio jedan podatak vezan za uknjižbu nekretnine, tada se to činilo kao nebitno, niimo ni mi znali da je potrebno, dok nakon 10 godina mi nije zatrebao taj ugovor i zamalo da ostanem bez nekretnine. Notar naravno nije hteo da napravi besplatno novi aneks ugovora, iako mu je prethodni plaćen u vrednosti 250 evra, nije hteo ni da prizna grešku, morala sam da mu platim da to što pre ispravi jer bi me dokazivanje preko suda skuplje koštalo,a postoja je mogućnost i da izgubim vlasništvo nad nekretninom.

  64
  0

  Podelite komentar

 • ...

  30. jun 2018 | 14:55

  E, sad tek ima da bude haos...

  23
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima