≫ 

Petina Srbije zarađuje na crno: Nesavesnog poslodavca prijavilo bi samo 4 od 10 građana

Najčešće asocijacije koje građani imaju na sivu ekonomiju su rad na crno i izbegavanje plaćanja poreza državi

  • 6

Rezulati istraživanja NALED-a o sivoj ekonomiji u Srbiji pokazuju da iako je prisutna nešto veća spremnost da prijave rad na "crno" nego u ranijem periodu, svega četiri od 10 građana navodi da bi prijavilo nesavesnog poslodavca, a glavni razlozi za to su strah od gubitka posla i nespremnost "da se mešaju".

Među zaposlenima, 14 odsto građana navodi da trenutno radi bez ugovora, pri čemu su to češće zaposleni sa osnovnim i nižim obrazovanjem, kao i mlađi, od 18 do 29 godina. Rezultati NALED-ovog istraživanja kažu da od borbe protiv sive ekonomije i povećane naplate poreza građani pre svega žele veća ulaganja u zdravstvo (62 odsto), potom podršku preduzetništvu i zapošljavanju (41 odsto), i ulaganje u obrazovanje (36 odsto).

Da li ćemo kod lekara zaista ići samo sa ličnom kartom?

Najčešće asocijacije koje građani imaju na sivu ekonomiju su rad na crno (31 odsto) i izbegavanje plaćanja poreza državi (28 odsto), a sedam od deset građana smatra da siva ekonomija nije opravdana. Četvrtina, međutim, ima suprotno mišljenje, a u odnosu na septembar prethodne godine primetan je značajno veći procenat građana koji ističu da siva ekonomije uopšte nije opravdana.

Sve više ljudi zna da prepozna pravi račun, Foto: uzmiracun.rs

- Podaci kažu da 57 odsto građana tvrdi da uvek dobija fiskalni račun, a 36 odsto često, ipak, čak 37 procenata ne ume da prepozna da li je fiskalni račun ispravan ili ne, pa je pitanje zapravo koliko se pravih fiskalnih računa izdaje - kažu u Naledu.

Takođe istraživanje pokazuje da fiskalni račun građani prepoznaju na osnovu grba sa četiri ocila, podataka o prodavnici i obavljenoj kupovini i na osnovu PIB-a.

S druge strane, polovina građana navodi da ne traži račun ukoliko ga ne dobije prilikom kupovine zato što im ne treba, a 22 odsto zato što im je neprijatno da traže.

Procenat onih koji bi prijavili objekat koji im nije izdao fiskalni račun je 26 odsto što je povećanje od 4 procentna poena u odnosu na septembar 2017. Što se tiče nagradne igre Uzmi račun i pobedi, praktično svi građani su čuli za nagradnu igru (99 odsto), a 41 odstograđana je lično ili preko članova porodice učestvovalo u nagradnoj igri, što je za četiri procenta više u odnosu na septembar prethodne godine.

Nešto veći procenat građana (42 odsto) kaže da bi ponovo učestvovali u nagradnoj igri u budućnosti što je za sedam procentnih poena više nego prethodne godine. Istraživanje kaže da preko polovine građana traži fiskalni račun zato što razume da je to zakonska obaveza prodavca i potvrda da je platio porez, što je čak 44 odsto više u odnosu na februar 2017, kada je organizovana prva nagradna igra.

VIDEO Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    2. jul 2018 | 17:04

    Što bi radnik prijavio poslodavca za rad na crno kad nemaju problem sa zakonom,zabranjeno zvanično a dozvoljeno nezvanično.

  • MM

    2. jul 2018 | 17:03

    Narod se bori kako zna i ume, vremena su teska !

  • DDF

    2. jul 2018 | 16:25

    Prijavio ili ne prijavio,gazda je"uvek u pravu".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA