≫ 

Zdenka je čekala 10 godina da odvede decu na more, a onda su ih prevarile dve turističke agencije, dva leta zaredom!

Sve je bilo savršeno, a onda, 10-ak dana pred polazak, vlasnik agencije je nestao

  • 33

U moru priča o prevarama turista koje nas ovog leta zapljuskuju sa svih strana, jedna se izdvaja. Ovo je priča o porodici koja je dva puta zaredom bila žrtva turističke prevare. 

Porodica Ranisavljević iz Stare Pazove deset godina nije bila na letovanju i prošle godine su prvi put uspeli da uštede dovoljno novca kako bi odveli decu od 7 i 9 godina da vide more.

Više neće moći svako da otvori turističku agenciju: U pripremi zakon koji bi trebalo da spreči sve prevare putnika

- Pretražili smo sajtove i pronašli ponudu koja nam odgovara. U januaru smo otišli do agencije koja radi kao subagent, platili smo ceo aranžman za avgust i otišli kući. Deca su se radovala i odbrojavala dane - priča Zdenka Ranisavljević.

Sve je bilo savršeno, a onda, 10-ak dana pred polazak, vlasnik agencije je nestao.

Ranisavljevići su uplatili odmor u Grčkoj, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Ostavio je poruku na vratima agencije da se obratimo agencijama organizatorima putovanja. To smo i učinili, ali nam je rečeno da je uplaćeno samo 30 odsto od cene aranžmana i da, ako ne bude uplaćen ostatak, ne možemo ići na letovanje - priča ona.

U njihovoj kući zavladali su agonija, bes, razočarenje i plač.

- Dali smo tolike pare, a nema letovanja. Podneli smo prijave policiji, turističkoj inspekciji i Juti. Na sreću, za kratko vreme su nas zvali iz agencije i potvrdili da nas vode na more bez ikakve nadoknade. Bili smo presrećni - priča ona i napominje da godinu dana kasnije vlasnik agencije i dalje nije pronađen.

Još jedan turistički skandal: Agencija "Sun & Sea" prevarila putnike, vlasnik pobegao u Mađarsku

Ove godine odlučili su da ponovo odu na more, ali su, poučeni prethodnim iskustvom, bili mnogo oprezniji.

Sve su češće prevare turističkih agencija, Foto: Pixabay

- Nikakvi subagenti, nikakve sumnjive agencije. Rešili smo da idemo na sigruno i odabrali poznatu agenciju SAB. U februaru smo otišli direktno kod njih. Ispričali smo im našu priču, rekli smo im i da smo bili prevareni. Uveravali su nas da ne moramo da brinemo, da su oni ozbiljna agencija. Rekli smo šta želimo i platili ceo iznos aranžmana, 76.000 dinara za putovanje na Skala Furku. Za nekoga to možda nisu velike pare, za nas jesu. Mnogo stvari smo se odrekli da bismo ih skupili - kaže ona.

Narednih dana su porodično izučavali destinaciju za koju su uplatili aranžman, uživali gledajući fotografije i zamišljajući kako će tek biti lepo uživo. Deca su opet odbrojavala dane.

- I onda užas! Agencija se zatvorila i otkazala sve aranžmane. Za nepoverovati! Zar opet? Još jedno razočarenje, bes, plač. U godini dana dva puta smo prevareni. Odvajaš i odričeš se svačega, živiš za tih deset dana mora, a onda toga nema - objasnila je ona.

- Zvali smo turističku inspekciju, rekli su nam da pošaljemo mejl njima i agenciji. Sad čekamo da prođe tih 15 dana, pa ako vlasnik ne počne da vraća novac, onda se pokreće JUTA. Iskreno, mi bismo više voleli da možemo da odemo na put koji smo planirali, jer se plašimo da ćemo da čekamo dugo na povraćaj novca, pa da na kraju nećemo ni da otputujemo - kaže ona.

VIDEO: Meksikanac je uprkos gubitku cele porodice došao na Mundijal:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    2. jul 2018 | 19:56

    Molim vas ljudi ko Boga, ne idite vise u agencije izgleda ste vi maleri!

  • Bogidlija

    2. jul 2018 | 23:16

    Dali 76000 din za smestaj i kao mozda za nekog nije velika para.Pa koga oni zezaju,glume kao neku sirotinju.

  • Deni

    2. jul 2018 | 21:04

    Ma kakve balkanske agencije, ja nebi kokosku kupio preko njih, nema vise reda, rada i pravog zakona za sve jednako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA