≫ 

Otišli smo na tehnički pregled dan pre uvođenja novih pravila i tamo je kao da nas čeka smak sveta! (FOTO) (VIDEO)

Od ranog jutra "na kanalu" je gužva, jer vozači u panici dovoze svoje četvorotočkaše na pregled

  • 37

Našoj koleginici registracija ističe za dve nedelje, pa smo je iskoristili kao pokusnog kunića. Naterali smo je da iskoristi svoje pravo da tehnički pregled odradi mesec dana ranije kako bismo na licu mesta saznali na čemu bi "pala" da je automobil odvezla samo dan kasnije, kada na snagu stupa pravilnik od kog se poslednih mesec dana vozačima diže kosa na glavi.

- Dobar dan, mi zbog tehnič...- nismo stigli rečenicu da izgovorimo do kraja, radnici su se udarili po čelu, nervozno pogledali oko sebe, zanjihali glavom, rašili ruke i rekli da nemaju kad da nas uglave, jer su prebukirani.

Tehnički pregled, Foto: Marko Jovanović

Ova sitaucija ponovila se i na sledećem mestu, sve dok nismo okušali sreću u komšiluku.

Od 5. jula skuplji tehnički pregledi: Nove cene nisu najgore što nas čeka

- Ljudi se ponašaju kao da je sutra smak sveta. Radimo, ne stajemo - rekao nam je radnik tehničkog pregleda "PMV Trajković" i objasnio da zbog ogromne navale od jutros nisu stali sa poslom.

Provera performansi automobila, Foto: Marko Jovanović

Kaže da im je od ranog jutra "na kanalu" gužva, jer vozači u panici dovoze svoje četvorotočkaše na pregled, sve kako bi izbegli sutrašnju promenu propisa. Nije radnicima jasno otkud tolika panika, pogotovo kad uzmu u obzir da su svi automobili koji su im danas došli u dobrom stanju i relativno novi, čega su sigurno svesni i vozači.

- Evo, i ova vaša "korsa" je dobra. Kočnice su savršene. Limarija takođe. Nemate nikakvu pukotinu na šoferšajbni, nemate koroziju na šasiji, brisači rade, automobil je čist - ok, ne cakli se, ali se lepo vidi sve ono što bi trebalo da se vidi. To su neke stvari na kojima će najčešće padati vozači od sutra - objasnio nam je radnik i dao prolaznu ocenu.

Korsa se dobro pokazala, Foto: Marko Jovanović

Ipak, objašnjava nam da nije to baš tako strašno kao što zvuči.

- Evo, da ste došli sutra, jedina razlika bi bila to što bismo fotografisali vaš automobil čim ste stigli. Na fotografiji bi pisao datum i vreme i narednih pola sata morali bismo da isproveravamo sve što smo i sada proverili. Znate, ova pravila više će uticati na one servise koji nikada nisu videli automobil, na one koji su samo lupali pečate - objašnjavaju nam.

Od sutra ovi radnici postaju i fotografi. Slikaće pet fotografija tokom pregleda, zatim ih rezati na disk i čuvati dok im nadležni ne zatraže. Iskusni su oni, neke automobile mogu da pregledaju i za kraće vreme, ali će od sutra da ih kontrolišu ravno 30 minuta. To znači da su gužve i čekanja u najavi, teško ćemo da ih izbegnemo u budućnosti.

Stavke za proveru ispisane su na zidu, Foto: Marko Jovanović

- A cena? Koliko bismo više platili sutra? - interesuje nas.

Tehnički za "korsu" košta 1.500 dinara - pokazuju nam cenovnik, a od sutra će koštati - 1.500 dinara.

Radnici na svim pregledima koje smo obišli objasnili su nam da nisu dobili nove cenovnike. Kažu da neki vlasnici tehničkih pregleda hoće da podignu cenu na 5.000, a da je neka nezvanična preporuka da se cena kreće između 2.000 i 4.000 dinara.

I izduvni gasovi su na nivou, Foto: Marko Jovanović

- Dok ne ustanovimo koja je minimalna ili maksimalna cena, naplaćivaćemo ovu koju smo plaćali do sada - slažu se svi.

Novog pregleda najviše bi trebalo da se plaše vozači "kečeva", "jugića" i "lada", mada ni to nije pravilo bez izuzetaka. Pukotina na šoferšajbni nešto je što su kontrolori puštali da prođe, ali od sada neće smeti da ih tolerišu, ne ako procene da postoji mogućnost da tokom brze vožnje ili udarne rupe pukne.

Automobil je dobio prelaznu ocenu, Foto: Marko Jovanović

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir^

    4. jul 2018 | 20:58

    Automobili od sutra pregledani, izvezeni u saobracaj upadnu u par rupa i odmah s*ebu trap... Cemu ove sve gluposti kada su nam putevi za pogibiju?!

  • N

    4. jul 2018 | 21:29

    Koja glupost. DA LI JE AUTO PRLJAV. PA moze biti danas čist sutra ne. Ne razumem kako utice urednost auta na teh.karakteristike ?

  • Milan ffm

    4. jul 2018 | 20:21

    Ako vec uvodite tehnicki pregled kao u inostrandtvu gde se isto to gleda..onda nek tehnicki bude 2 godine kao i ovde...s ne da pljackste narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA