40

Srbija je poplavljena, vanredna situacija u sedam opština, Golija odsečena od sveta: Kiša napravila haos u celoj zemlji (FOTO) (VIDEO)

Poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija

U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima. Vanredna situacija proglašena je u sedam opština - Ivanjica, Aranđelovac, Čačak, Raška, Požega, Smederevska Palanka i Velika Plana. 

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

Već u subotu nas je probudio užasno jak pljusak, a to nije ništa za ono što nas čeka do kraja vikenda (CRVENI METEOALARM NA SNAZI)

U Kosjeriću dan posle poplava sanira se šteta; Printskrin: Tanjug

17.40 - VANREDNA SITUACIJA I U ARANĐELOVCU

Jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom zahvatilo je i Aranđelovac, gde je uvedena vanredna situacija. Reka Kubršnica je prodrla u mnoge stambene i poslovne objekte, a u prekidu je saobraćaj na relaciji Kozelj-Ljig.

Najviše je stradao centar Aranđelovca, oštećene su saobraćajnice, bujica je nosila i putničke automobile. Od udara groma na Bukulji su oštećeni antenski stubovi, u selu Kopljari došlo je do odrona i zbog velike količine vode narednih dana mogu da prorade klizišta, prenosi TV Sunce.

Sve komunalne službe su ceo dan na terenu, kao i Vatrogasno-spasilačke ekipe koje ispumpavaju vodu iz podruma i stambeno-poslovnih objekta.

U naselju Vrbička reka ovakvo nevreme nisu videli od 1969. godine.

 

#arandjelovac #poplava #flood #afterparty

A post shared by Živojin Garašanin (@garasaninz) on

- Pogledajte gde je voda, kakav je pristup. Odsečeni smo načisto. Odavno apelujemo na lokalnu samoupravu da pokrpe barem rupe na putu, da ga saniraju, ali se nisu odazvali. Asfalt je sada potpuno uništen, a deo puta voda je odnela. Slika kazuje sve, sve ovo se desilo tokom noći. Ja sam radio treću smenu sinoć i po povratku s posla nisam mogao da kolima dođem kući. Apelujemo da mladi ostanu na svojoj dedovini, a kako će bez puta - kaže Milan Radović, meštanin  ovog poplavljenog aranđelovačkog naselja.

Žitelji su sami organizovali mehanizaciju da srede put koliko-toliko, barem da ako nekome pozli, mogu da ga prevezu do Doma zdravlja.

Nedaleko odatle, u parku čuvene Bukovičke banje voda u pojedinim delovima parka dopire do dubine i od pola metara. Sva neselja u gradu su pretrpela izvesnu štetu, a u nekim je u prekidu i fiksna telefonija.

15.50 - PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA DELU TERITORIJE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja mesne zajednice Trudelj i mesne zajednice Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi. Štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, na čelu sa komadantom štaba Dejanom Kovačevićem proglasio je vanrednu situaciju u ova dva sela.

Na licu mesta Kovačević je rekao da su ove poplave nezapamćene do sada.

- Kiša koja je padala sinoć od 23 časa do 02 časa po ponoći napravila je velike bujične vode koje su bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u selima Trudelj i Dragolj. U Trudelju je most koji vodi u zaseok Matići bujica bukvalno pomerila. Ljudi koji žive u tom delu ne mogu da dođu do svojih kuća. Sva raspoloživa mehanizacija opštine Gornji Milanovac nalazi se u ova dva sela - istakli su iz štaba.

Srećom u ovim selima niko od stanovnika nije životno ugrožen, ali trenutno nemaju struje.

Kovačević je dodao da je u selu Dragolj 20 domaćinstava bukvalno odsečeno i pomoć im je nedostupna.

- Situacija alarmanta. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da u najkraćem roku normalizujemo život u ova dva sela. Za pomoć ćemo se obratiti i državi, kako bi nastalu štetu sanirali u potpunosti - dodao je on.

Božidar Vučetić, direktor javnog preduzeća za izgradnju opštine potvrdio je da je sva mehanizacija ovog preduzeća trenutno u Dragolju i Trudelju.

U tri opštine proglašena je vanredna situacija; Printskrin: Tanjug

Predsednik mesne zajednice Trudelj, Zoran Matić izjavio je da je sinoćnje nevreme bilo jače i gore nego ono prethodno.

- Ponovo nam je nevreme uništilo sve. Još više nam je odnelo puteve, mostove i sve što smo radili. Sve nam je odnelo i opet krećemo od nule. Predsednik opštine i direktor javnog preduzeća za izgradnju su nam obećali pomoć i nadam se da ćemo sanirati ove posledice. Ovo je haos još veći nego što je bio - smatra on.

Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac naloženo je i svim subjektima sistema zaštite i spasavanja da preduzmu sve potrebne mere za otklanjanje posledica elementarne nepogode. Takođe, naloženo je Opštinskoj upravi da uputi Komisije nadležne za procenu štete prouzrokovane kišom.

Na području mesnih zajednica koje su pogođene elementarnom nepogodom, aktiviraće se rad Saveta mesnih zajednica i poverenika civilne zaštite iz istih mesnih zajednica.

Crni oblaci zaobišli Požarevac; Foto: Čitalac Telegrafa

15.42 - U POŽAREVCU NIJE PALA NI KAP KIŠE

13.55 - OGLASIO SE ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Zbog velike količine padavina koje su u kratkom vremenskom periodu pale na teritoriju opštine Lučani, i nakon obilaska i sagledavanja posledica, danas je održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije.

Palo je od 20 do 30 mililitara vode po metru kvadratnom i korito reke Bjelica je puno, a na pojedinim delovima je došlo do izlivanja na poljoprivrednom zemljištu u MZ Turica i u Lisu na površini do 15 hektara.

 

#čačak #cacak #kiša

A post shared by Danka SP (@spdanka) on

Obilne kiše i bujični potoci naneli su velike štete na nekategorisanim putevima u svim mesnim zajednicama. Veliki broj odrona preti svim opštinskim putevima, upozoravaju iz Štaba.

Za sada nisu ugroženi stambeni objekti, ni privredna društva. Štab je u stalnom zasedanju i angažovana su sva osposobljena pravna lica i to JKP Komunalac, JP Dragačevo putevi, Srbijavode, Morava Čačak, Štrabag Čačak, Crveni krst, Policija kao i ostali subjekti u praćenju i otklanjanju nastalih posledica.

Obaveštavaju se građani da nema razloga za paniku, jer se situacija prati iz minuta u minut.

13.45 - U KOSJERIĆU I DALJE TEŠKO

Opština Kosjerić se bori sa posledicama jučerašnjeg nevremena, gde je jak pljusak naneo velike štete putnoj infrastrukturi i usevima u opštini Kosjerić, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Žarko Đokić.

- Trenutno su na terenu ekipe komunalnog preduzeća kao i opštinske ekipe. Štetu ćemo tek utvrditi za par dana. A prevenstveno radimo na osposobljavanju putnih pravaca kako bi obezbedili normalno funkcionisanje. Najviše je oštećeno selo Brajkovići, Galovići i Tubići. Voda je ulazila u podrume i kuće gde su vatrogasci na terenu gde izvlače vodu - ističe Đokić.

VIDEO: Ovako izgleda Kosjerić nakon poplave

O jučerašnjem nevremenu u ovom mestu čitajte OVDE.

Tolika voda nema gde da ode; Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 11.50 - GOLIJA ODSEČENA OD SVETA

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena.

Nevreme u Ivanjici; Foto: Glas zapadne Srbije

- Stanje na teritoriji opštine je stabilno, a uspeli smo i da rešimo proble sa vodosnabdevanjem. Trenutno se proizvodi 80 litara vode, što je dovoljno da svi meštani budu snabdeveni - izjavio je za Glas zapadne Srbije zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Zbog nemogućnosti da sami saniraju štetu nastalu od nevremena, lokalna samouprava zatražila je pomoć državnih službi.

- Delagacija vojske stigla je na Goliju i idemo da obiđemo teren, a stigla je pomoć i uvidu mehanizacije, kako bi što pre uspeli da osposobimo seoske puteve za prolaz - istakao je Mitrović.

Ovako je jutros izgledao Aranđelovac posle nevremena:

11.21 - KOD TOPOLE NAJKRITIČNIJE U ZASEOKU MITROVČIĆ

U opštini Topola kiša nije bila jaka, ali se zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila Kamenica.

- Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo nekoliko ugroženih kuća. Jasenica se, srećom, nije izlila, zbog radova na produbljivanju korita. Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop - rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena, jer im je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

11.30 - VANREDNO U LJIGU

- Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima i napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig. Na terenu smo sad sa vatrogascima i sa našim stručnim službama - izjavio je za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Dragan Lazarević.

On je dodao da je trenutno najkritičnije u Mesnoj zajednici Kozelj, kojoj je nemoguće prići.

Trenutno je najkritičnije u Mesnoj zajednici Kozelj kojoj je nemoguće prići; Foto: Glas zapadne Srbije

- Put Ljig - Kozelj je neprohodan i nemoguće je prići toj mesnoj zajednici. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Dajemo sve od sebe i pokušaćemo da sa neke druge strane priđemo tom selu i da vidimo šta je potrebno meštanima - rekao je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, odnešeni su putevi i mostovi, ali za sada nema većih problema sve je prohodno i moguća je intervenija.

11.09 - OBILNE PADAVINE U MLADENOVCU

Jaka kiša noćas je padala i u Mladenovcu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bujica na ulicama, kao i automobila koji jedva prolaze ulicama ili ih voda "nosi".

10.30 - U VRANJU GRAD VELIČINE LEŠNIKA

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom veličine oraha, u petak popodne pogodilo je širu okolinu Vranja. Opširnije o tome čitajte OVDE.

10.02 - U LOZNICI REKA TEČE PUTEM

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

- Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem - rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Blog, Kiša, Nevreme, NevremeSrbija, padavine, Poplave, šteta

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (40)
Poređaj komentare:
 • B
  Bojan

  U pozarevcu u ranim jutarnjim casovima je lila kisa neznam odakle vam to da ne pada kisa u pozarevcu.

 • P
  Pozarevac Bojan

  Pozarevac u ranim jutarnjim casovima kisa padala kao iz kabla

 • M
  MatijaBg

  Koliko jos poplava pa da se dozovemo pameti i ocistimo kanale,korita reka,potoka... e trebva zasukati rukave,drugi ce to aha oce oce...more LENCUGE!!!

Ženu je pozvala prinudna upravnica i tražila joj pare: Brzo su obe shvatile da je greška, ali jedna stvar ostaje večita misterija

Kikindska sova "čudnog oblika" postala svetska atrakcija: Cela planeta se smeje, ali su naši ljudi ipak ponosni

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 17. novembar 2018. godine

Kuća strave u Srpskoj Crnji krije jezivu priču: Žarko je sa psima živeo na samom kraju sela, a oni su ga jednog dana pojeli (FOTO)

Nemaš ti problem, to je samo u tvojoj glavi: Čuveni "Dnevnjak" prvi put nije snimio smešan klip, Srbija bruji o ovom videu (VIDEO)

Ponovo oštećena tabla za manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju (FOTO)

Njegov rad preko video-bima prati 50 hirurga iz cele Srbije: Vodeći evropski stručnjak operiše u KCS (FOTO)

Šta kažu kardiolozi posle upozorenja o lekovima koje je Srbima dodatno podiglo pritisak?

Dečak koji je pobedio medicinu: Vuku nisu davali šanse da preživi, a on danas uči da čita (VIDEO)

Prava istina o najvećoj pobedi u istoriji srpske vojske: Ko je koga zaista napao na Kolubari? (FOTO)

Kakav je život u srpskom gradu gde se svaka osveta završava vatrom? Ljudi ljube svoje ljubimce kada ih zateknu čitave

Bolesni u Subotici do doktora mogu samo na kolenima, bukvalno! (FOTO)

Devojke na jugu Srbije prvi put rađaju sa 26, a na Vračaru sa 33 godine: U brak ulazimo sve stariji i duže živimo s roditeljima

Akademici nisu prihvatili ostavku Vladimira Kostića, zahtevali su da nastavi sa radom

Tražiće da se uvede naplata putarine na magistralnim putevima i da se povećaju cene

Koji spomenik posvećen patrijarhu Pavlu vam se najviše dopada: U Leposaviću, Trebinju, Bajinoj bašti ili u Beogradu? (FOTO) (ANKETA)

Kopaonik je najlepša slika Srbije danas: Zabeleo se drugi put ove jeseni, samo skijaši fale (VIDEO)

Studentkinja koja optužuje profesora iz Kragujevca se uključila uživo u jutarnji program i ispričala sve o njegovim odvratnim porukama (VIDEO)

Posetili smo tri najhrabrija dečaka u Srbiji: Braća Petrović nemaju roditelje, iza njih je životna tragedija, a oni su jači od svega (FOTO)

Podrška narodnim kuhinjama u godini obeležavanja jubileja COCA-COLA sistema

Putno zdravstveno osiguranje ne pokriva baš sve troškove lečenja u inostranstvu: Ove stvari nisu uključene u taj paket

Danas je Đurđic: Da nam dušman više ne preti, pomozi nam Georgije Sveti

Zahladnelo je, ali još danas nas padavine štede: Od vikenda preokret i još veće smrzavanje

Voće u Srbiji "poludelo"! Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred leta

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 16. novembar 2018. godine

Da li bi zakon uopšte trebalo da tera bahatu "decu" da brinu o starim i nemoćnim roditeljima iako to ne žele? (ANKETA)

Pola Srbije pije lekove protiv pritiska koji mogu da izazovu rak: Ukoliko ste ga uzimali, obavezno pratite sve promene na koži!

Svi se pitaju zašto je mlada, uspešna i prelepa devojka digla ruku na sebe, a niko ne ume da prepozna bol koju krije osmeh (ANKETA)

Za seks žene traže samo 100 dinara da bi prehranile decu! Prostitucija u Srbiji često samo vapaj za preživljavanjem

Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Učenici iz Srbije, ambasadori nauke: U saradnji sa Nasom leteli u svemir čak dva puta (FOTO)

Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Repovanje u manastiru: Sindikatu se pridružio monah sa gitarom, Gračanicom se orilo "Dogodine u Prizrenu" (VIDEO)

Deonica auto-puta na Koridoru 11 pravljena bukvalno od blata, ministarka Mihajlović najavila: Slede nove krivične prijave

Baka Jovanka u 21. veku živi bez struje i strepi kako će preživeti zimu: Nedostaje samo bandera koju je platila, a niko da je postavi

Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Iz užičkog vrtića nestali tek dobijeni računari i projektor: Deca sada uče sa papirića prikačenih na stiropor

Nova, bolesna igra dece u Srbiji: Posle izmišljenih otmica, smislili su nešto još morbidnije

Danas je devet godina od smrti patrijarha Pavla: Na čelu SPC bio je 19 godina, a ove poruke nam je ostavio u amanet

Šta to noću sija na Dunavu? Radovi na rekonstrukciji još traju, a Golubačka tvrđava prvi put je zasijala