≫ 

Srbija je poplavljena, vanredna situacija u sedam opština, Golija odsečena od sveta: Kiša napravila haos u celoj zemlji (FOTO) (VIDEO)

Poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija

  • 40

U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima. Vanredna situacija proglašena je u sedam opština - Ivanjica, Aranđelovac, Čačak, Raška, Požega, Smederevska Palanka i Velika Plana. 

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

Već u subotu nas je probudio užasno jak pljusak, a to nije ništa za ono što nas čeka do kraja vikenda (CRVENI METEOALARM NA SNAZI)

U Kosjeriću dan posle poplava sanira se šteta; Printskrin: Tanjug

17.40 - VANREDNA SITUACIJA I U ARANĐELOVCU

Jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom zahvatilo je i Aranđelovac, gde je uvedena vanredna situacija. Reka Kubršnica je prodrla u mnoge stambene i poslovne objekte, a u prekidu je saobraćaj na relaciji Kozelj-Ljig.

Najviše je stradao centar Aranđelovca, oštećene su saobraćajnice, bujica je nosila i putničke automobile. Od udara groma na Bukulji su oštećeni antenski stubovi, u selu Kopljari došlo je do odrona i zbog velike količine vode narednih dana mogu da prorade klizišta, prenosi TV Sunce.

Sve komunalne službe su ceo dan na terenu, kao i Vatrogasno-spasilačke ekipe koje ispumpavaju vodu iz podruma i stambeno-poslovnih objekta.

U naselju Vrbička reka ovakvo nevreme nisu videli od 1969. godine.

 
#arandjelovac #poplava #flood #afterpartyA post shared by Živojin Garašanin (@garasaninz) on

- Pogledajte gde je voda, kakav je pristup. Odsečeni smo načisto. Odavno apelujemo na lokalnu samoupravu da pokrpe barem rupe na putu, da ga saniraju, ali se nisu odazvali. Asfalt je sada potpuno uništen, a deo puta voda je odnela. Slika kazuje sve, sve ovo se desilo tokom noći. Ja sam radio treću smenu sinoć i po povratku s posla nisam mogao da kolima dođem kući. Apelujemo da mladi ostanu na svojoj dedovini, a kako će bez puta - kaže Milan Radović, meštanin  ovog poplavljenog aranđelovačkog naselja.

Žitelji su sami organizovali mehanizaciju da srede put koliko-toliko, barem da ako nekome pozli, mogu da ga prevezu do Doma zdravlja.

Nedaleko odatle, u parku čuvene Bukovičke banje voda u pojedinim delovima parka dopire do dubine i od pola metara. Sva neselja u gradu su pretrpela izvesnu štetu, a u nekim je u prekidu i fiksna telefonija.

15.50 - PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA DELU TERITORIJE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja mesne zajednice Trudelj i mesne zajednice Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi. Štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, na čelu sa komadantom štaba Dejanom Kovačevićem proglasio je vanrednu situaciju u ova dva sela.

Na licu mesta Kovačević je rekao da su ove poplave nezapamćene do sada.

- Kiša koja je padala sinoć od 23 časa do 02 časa po ponoći napravila je velike bujične vode koje su bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u selima Trudelj i Dragolj. U Trudelju je most koji vodi u zaseok Matići bujica bukvalno pomerila. Ljudi koji žive u tom delu ne mogu da dođu do svojih kuća. Sva raspoloživa mehanizacija opštine Gornji Milanovac nalazi se u ova dva sela - istakli su iz štaba.

Srećom u ovim selima niko od stanovnika nije životno ugrožen, ali trenutno nemaju struje.

Kovačević je dodao da je u selu Dragolj 20 domaćinstava bukvalno odsečeno i pomoć im je nedostupna.

- Situacija alarmanta. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da u najkraćem roku normalizujemo život u ova dva sela. Za pomoć ćemo se obratiti i državi, kako bi nastalu štetu sanirali u potpunosti - dodao je on.

Božidar Vučetić, direktor javnog preduzeća za izgradnju opštine potvrdio je da je sva mehanizacija ovog preduzeća trenutno u Dragolju i Trudelju.

U tri opštine proglašena je vanredna situacija; Printskrin: Tanjug

Predsednik mesne zajednice Trudelj, Zoran Matić izjavio je da je sinoćnje nevreme bilo jače i gore nego ono prethodno.

- Ponovo nam je nevreme uništilo sve. Još više nam je odnelo puteve, mostove i sve što smo radili. Sve nam je odnelo i opet krećemo od nule. Predsednik opštine i direktor javnog preduzeća za izgradnju su nam obećali pomoć i nadam se da ćemo sanirati ove posledice. Ovo je haos još veći nego što je bio - smatra on.

Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac naloženo je i svim subjektima sistema zaštite i spasavanja da preduzmu sve potrebne mere za otklanjanje posledica elementarne nepogode. Takođe, naloženo je Opštinskoj upravi da uputi Komisije nadležne za procenu štete prouzrokovane kišom.

Na području mesnih zajednica koje su pogođene elementarnom nepogodom, aktiviraće se rad Saveta mesnih zajednica i poverenika civilne zaštite iz istih mesnih zajednica.

Crni oblaci zaobišli Požarevac; Foto: Čitalac Telegrafa

15.42 - U POŽAREVCU NIJE PALA NI KAP KIŠE

13.55 - OGLASIO SE ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Zbog velike količine padavina koje su u kratkom vremenskom periodu pale na teritoriju opštine Lučani, i nakon obilaska i sagledavanja posledica, danas je održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije.

Palo je od 20 do 30 mililitara vode po metru kvadratnom i korito reke Bjelica je puno, a na pojedinim delovima je došlo do izlivanja na poljoprivrednom zemljištu u MZ Turica i u Lisu na površini do 15 hektara.

 
#čačak #cacak #kišaA post shared by Danka SP (@spdanka) on

Obilne kiše i bujični potoci naneli su velike štete na nekategorisanim putevima u svim mesnim zajednicama. Veliki broj odrona preti svim opštinskim putevima, upozoravaju iz Štaba.

Za sada nisu ugroženi stambeni objekti, ni privredna društva. Štab je u stalnom zasedanju i angažovana su sva osposobljena pravna lica i to JKP Komunalac, JP Dragačevo putevi, Srbijavode, Morava Čačak, Štrabag Čačak, Crveni krst, Policija kao i ostali subjekti u praćenju i otklanjanju nastalih posledica.

Obaveštavaju se građani da nema razloga za paniku, jer se situacija prati iz minuta u minut.

13.45 - U KOSJERIĆU I DALJE TEŠKO

Opština Kosjerić se bori sa posledicama jučerašnjeg nevremena, gde je jak pljusak naneo velike štete putnoj infrastrukturi i usevima u opštini Kosjerić, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Žarko Đokić.

- Trenutno su na terenu ekipe komunalnog preduzeća kao i opštinske ekipe. Štetu ćemo tek utvrditi za par dana. A prevenstveno radimo na osposobljavanju putnih pravaca kako bi obezbedili normalno funkcionisanje. Najviše je oštećeno selo Brajkovići, Galovići i Tubići. Voda je ulazila u podrume i kuće gde su vatrogasci na terenu gde izvlače vodu - ističe Đokić.

VIDEO: Ovako izgleda Kosjerić nakon poplave

O jučerašnjem nevremenu u ovom mestu čitajte OVDE.

Tolika voda nema gde da ode; Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 11.50 - GOLIJA ODSEČENA OD SVETA

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena.

Nevreme u Ivanjici; Foto: Glas zapadne Srbije

- Stanje na teritoriji opštine je stabilno, a uspeli smo i da rešimo proble sa vodosnabdevanjem. Trenutno se proizvodi 80 litara vode, što je dovoljno da svi meštani budu snabdeveni - izjavio je za Glas zapadne Srbije zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Zbog nemogućnosti da sami saniraju štetu nastalu od nevremena, lokalna samouprava zatražila je pomoć državnih službi.

- Delagacija vojske stigla je na Goliju i idemo da obiđemo teren, a stigla je pomoć i uvidu mehanizacije, kako bi što pre uspeli da osposobimo seoske puteve za prolaz - istakao je Mitrović.

Ovako je jutros izgledao Aranđelovac posle nevremena:

11.21 - KOD TOPOLE NAJKRITIČNIJE U ZASEOKU MITROVČIĆ

U opštini Topola kiša nije bila jaka, ali se zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila Kamenica.

- Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo nekoliko ugroženih kuća. Jasenica se, srećom, nije izlila, zbog radova na produbljivanju korita. Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop - rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena, jer im je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

11.30 - VANREDNO U LJIGU

- Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima i napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig. Na terenu smo sad sa vatrogascima i sa našim stručnim službama - izjavio je za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Dragan Lazarević.

On je dodao da je trenutno najkritičnije u Mesnoj zajednici Kozelj, kojoj je nemoguće prići.

Trenutno je najkritičnije u Mesnoj zajednici Kozelj kojoj je nemoguće prići; Foto: Glas zapadne Srbije

- Put Ljig - Kozelj je neprohodan i nemoguće je prići toj mesnoj zajednici. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Dajemo sve od sebe i pokušaćemo da sa neke druge strane priđemo tom selu i da vidimo šta je potrebno meštanima - rekao je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, odnešeni su putevi i mostovi, ali za sada nema većih problema sve je prohodno i moguća je intervenija.

11.09 - OBILNE PADAVINE U MLADENOVCU

Jaka kiša noćas je padala i u Mladenovcu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bujica na ulicama, kao i automobila koji jedva prolaze ulicama ili ih voda "nosi".

10.30 - U VRANJU GRAD VELIČINE LEŠNIKA

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom veličine oraha, u petak popodne pogodilo je širu okolinu Vranja. Opširnije o tome čitajte OVDE.

10.02 - U LOZNICI REKA TEČE PUTEM

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

- Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem - rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😔

    7. jul 2018 | 12:46

    O Bože dragi šta se to dešava u našoj prelepoj Srbiji 😔

  • Kap

    7. jul 2018 | 13:18

    Ništa se ne brinite, sve je pod kontrolom. Sad će Premudri da reši pitanje kiše!

  • Dalibor

    7. jul 2018 | 13:04

    Sad će naš predsednik da spašava narod po Srbiji , jedva čekam da ga vidim u akciji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA