≫ 

Notari besplatno overavaju dokumenta za upis u školu i na fakultet

Olakšice imaju i oni koji se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje

  • 5

Građani pojedina dokumenta mogu da overe kod notara i besplatno. To se odnosi na svedočanstva za upis u srednju školu i fakultet, ali postoji i još čitav niz slučajeva u kojima javni beležnik neće naplatiti svoju uslugu.

Olakšica za vlasnike stanova: Od sada, umesto kupaca, notari će upisivati nepokretnosti

Javni beležnici ne naplaćuju overu dokumenata neophodnih za upis u srednje škole, kao i na fakultete. Olakšice imaju i oni koji se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje. Ako je potrebno da zasnuju radni odnos i nalaze se u evidenciji NSZ, potrebna dokumenta notar će im overiti takođe besplatno.

Bez nadoknade za overu kod notara su i dokumenta koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, potom socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata. Bez naknade se overavaju i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i akti u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Inače, poslednjih dana u žiži javnosti je slučaj kada je navodno javni beležnik želeo da naplati overu svedočanstva za upis u školu. Tim povodom, Javnobeležnička komora izvršila je nadzor nad radom beležnika Borislave Rokvić koja je, sudeći po objavi roditelja na Tviteru, naplatila overu svedočanstava za koju nije potreban novac.

- Overa svedočanstava i diplome za upise po zakonu je besplatna. Ipak, notarka Borislava Rokvić se dosetila kako da deci uzme pare: besplatno je, ali ako čekate overu pet do sedam dana kad svi upisi prođu. Ako hoćete overu odmah, onda da joj date 1.750 dinara za pet dokumenata - pisalo je u objavi roditelja na Tviteru.

Lavina komentara usledila je nakon tvita i nad radom javnog beležnika Borislave Rokvić izvršen je nadzor.

Međutim, predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić kaže da je utvrđeno totalno drugačije.

- Ovlašćena lica su bila u nadzoru. Predaćemo sve disciplinskom tužiocu, pa će on odlučiti o daljim koracima. Kako smo saznali, stranka je došla posle radnog vremena i sama insistirala da plati overu svedočanstva koja je inače besplatna. Hiljade i hiljade dokumenata koje overavaju notari su besplatni, samo je ova overa bila sporna - objašnjava za "Blic" Srbislav Cvejić.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. jul 2018 | 07:35

    Ma dali je moguce to?

  • Ljubica

    8. jul 2018 | 13:10

    Koliko sam do sada citala o spornim slucajevima ,notari su uvek u pravu .Kome se zaliti?

  • Zile

    8. jul 2018 | 11:19

    Da, ali kazu dodjite za pet dana, a upis prodje do tada. Nadam se da nije svuda tako?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA