≫ 

Mnogi misle da je napuštena i nezavršena zgrada: Vidi se iz svakog dela grada, a malo ko zna koliko tešku priču kriju njeni zidovi (VIDEO)

Osim što predstavlja ruglo u centru, zgrada predstavlja i opasnost

  • 2

Već godinama jedna napuštena i oronula zgrada u Novom Sadu predstavlja pravu enigmu za sve. Meštani uglavnom znaju razlog njenog postojanja, ali ljudi iz drugih gradova nisu upućeni u to kakvu misteriju krije ova građevina. Interesantan je i detalj da se vidi iz skoro svih delova grada. Ipak, prizor nije preterano lep: vide se goli zidovi i deluje prilično nezavršeno. E, ako ste to pomislili, niste u pravu. Zgrada je nekada bila novosadska lepotice, a spletom nesrećnih okolnosti postala je ruglo srpske Atine.

I Novi Sad dobija putnički aerodrom: Sve se već sređuje, spremne prostorije za carinu i pograničnu policiju

Obgrljena Spensom, stadionom FK Vojvodine, teniskim terenima i raskrsnicom dva velika novosadska bulevara, bila je poslovni centar. Zgrada Radničkog univerziteta izgorela je u velikom požaru 6. aprila 2000. godine. Kako je izgledala u svoje najsrećnije vreme, možete videti OVDE.

Požar je izbio na 12. spratu u popodnevnim časovima, gde su se nalazile prostorije televizije Duga. Poginula je radnica televizije Duga, Milica Prostran, povređeno još 6 osoba, a uništena je i celokupna oprema Radija 021 koji se nalazio na 13. spratu, kao i drugih firmi koje su bile smeštene u zgradi... Ipak, u tom trenutku sigurno niko nije mogao ni da pretpostavi da će 2018. popularni "Radnički" dočekati u ruševinama.

U trenutku izbijanja požara na Radiju 021 je bilo nekoliko zaposlenih koji su uspeli da se spuste sa 13. sprata kada je već uveliko počeo da gori skoro ceo sprat. Srećom, troje zaposlenih na 021 koji nisu uspeli da prođu kroz plamenove i dim spaseno je nekoliko sati kasnije sa vrha zgrade.

Radio 021 je sutradan nastavio redovan radijski program i tokom godina se potpuno obnovio. Slično je bilo i sa drugim firmama koje su bile smeštene u ovoj zgradi. S druge strane, Novosadski otvoreni univerzitet (NOU) se nikada nije oporavio.

Ranije najave da će obnova biti završena izjalovile su se, a rekonstrukcija stala pre desetak godina zbog nedostatka finansijskih sredstava. Kad će biti nastavljena, neizvesno je, a Novosadski otvoreni univerzitet (NOU) i danas se nalazi na privremenoj adresi.

Ranije najave da će obnova biti završena izjalovile su se, a rekonstrukcija stala pre desetak godina zbog nedostatka finansijskih sredstava; Printskrin: RTV

Prosto je neverovatno da 6.000 kvadrata u ekskluzivnoj gradskoj zoni nikome ne treba! Prošle godine objavljeno je da je postignut politički dogovor i da obnova Radničkog konačno počinje, ali, ni godinu dana kasnije, ništa se ne događa.

Pre više od decenije, u rekonstrukciju je uloženo oko dve miliona nemačkih maraka, dobijenih od DDOR-a Novi Sad, na ime osiguranja, ali posle godina stajanja to je potpuno obezvređeno. Procene su da bi sada, za obnovu trebalo uložiti oko tri miliona evra.

- Sve jake reči, sve velike izjave su već upotrebljene ili zloupotrebljene, kako ko posmatra. Ja nemam pravo da kažem da će to biti rešeno ni ove, ni sledeće , ni n-te godine, ni kad se iselimo na Melmak, jer do sad sam se naslušao raznih obećanja i tapšanja po ramenu. U Srbiji kad vas tapšu po ramenu smatrate da je to skoro gotovo, e, ovo nije ni skoro gotovo - kaže Mirko Karakaš, direktor Novosadskog otvorenog univerziteta.

Požar je izbio na 12. spratu gde su se nalazile prostorije televizije Duga; Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

Zainteresovani investitor više se ne pominje. Vlasnik 90 odsto zgrade je država, dok Grad poseduje 10 odsto. Novosadski otvoreni univerzitet je korisnik, i "dalje na privremenoj adresi", kako kaže Karakaš, kome je dodatna briga, hoće li se dotrajala konstrukcija jednog dana nekome obrušiti na glavu.

OD RUGLA VREBA OPASNOST

Osim što predstavlja ruglo u centru, nezavršena zgrada Radničkog univerziteta predstavlja i opasnost, jer je postala često mesto okupljanja mladih Novosađana. Provlačeći se između zaštitne ograde ulaze unutra, a čak se penju i na krov rizikujući život. Tako je i u nedelju ujutru, 8. jula osvanula vest da je jedan mladić (15) zadobio povrede u predelu kolena sinoć oko 21 čas kod ove napuštene zgrade.

Nema zvaničnih potvrda o tome kako se mladić povredio, a prema nezvaničnim informacijama, sve se dogodilo prilikom pokušaja da se pređe ograda, kako bi se popeli na zgradu koja je izgorela 2000. godine.

Nekoliko osoba je povređeno otkad ova zgrada stoji napuštena. Pre dve godine jedna petnaestogodišnja devojka zadobila je teške povrede nakon pada sa zgrade Radničkog univerziteta.

Prošle godine jedan mladić je pretio da će skočiti sa vrha ove zgrade, ali su ga novosadski policajci ubedili da to ne učini. Poslednji incident se dogodio pre manje od mesec dana, kada je neko od prolaznika prijavio da se na zgradi nalaze dve devojčice.

Tada su ponovo intervenisali vatrogasci koji su ih spasili.  Iako se ograde oko ove zgrade često postavljaju, mladi uglavnom lako pronalaze način da uđu u kostur zgrade, a potom i da se popnu na neki od spratova, iako je prostor veoma nebezbedan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA