"Zevs" je na svetoj srpskoj zemlji posadio retku vrstu koja raste samo na dva mesta u svetu: Prvi put je nikla na Olimpu, a sada i na Kosovu (FOTO)

Gljive su do sada na Kosovu proučavane vrlo oskudno, pa zato ni ne znamo koliko dugo Zeus olympus raste na jugu Srbije

  • 6

Zeus olympius, vrsta gljive koja raste na samo dva mesta u svetu, sad je pronađena i na Kosovu. Na njihovom otkriću vredno je radio tim makedonskog mikološkog društva. Gljiva je prvi put otkrivena 1986. godine na planini Olimp u Grčkoj, a 2012. godine je registrovana i na planini Pirin u Bugarskoj.

Dalibor od malih nogu bere pečurke i super živi od toga: Sada je pronašao nešto jedinstveno u svetu (FOTO)

U proleće ove godine, gljiva je pronađena na jednom lokalitetu u Prevali u sklopu Nacionalnog Parka Šar Planina, na oko 1.600 m nadmorske visine. Radi se o području netaknute šume bosanskog bora, koji je endemična balkanska vrsta.

Plodna tela ove vrste gljive su u početku okrugle crne ljuske, što se pojavljuju ispod kore drveta. Kad sazru, tela probiju koru, ljuska se deli na sitne crne zube čije su nijanse zlatno-obojenog diska, i njihove dimenzije se kreću od 0.2 do 5 mm.

Foto: Wikipedia/Rossen Aleksov

Gljiva raste u malim grupama na mrtvim delovima bosanskog bora. Ova vrsta je deo Globalne inicijative za crvene liste gljiva, gde je ocenjena kao "potencijano kritično ugrožena".

Do sada, gljive su na Kosovu proučavane jako oskudno, sa malo objavljenih službenih naučnih podataka.

VIDEO: Tartufi su crno blago Srbije. Upoznajte čopor pasa koji zarađuje milione tako što ih nalazi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA