≫ 

U Hilandaru sam se molio za naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji: Princ Mihailo Karađorđević posetio Svetu Goru (FOTO)

Pre Princa Mihaila, od Karađorđevića su manastir Hilandar na Svetoj Gori posetili Kralj Petar I, Kraljević Tomislav i Prestolonaslednik Aleksandar II

  • 6

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Mihailo Karađorđević posetio je manastir Hilandar što je bila njegova prva poseta Svetoj Gori.

Ikona Bogorodice zaštitila Hilandar uoči Vidovdana dok je bujica nosila sve pred sobom (VIDEO)

Na početku obilaska, princ Mihailo posetio je Kareju i Manastir Vatoped, u kome je i prenoćio. U Svetoj carskoj srpskoj lavri Hilandaru, njega je dočekao iguman manastira, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije u pratnji manastirske bratije, saopštila je Televizija "Hram".

Za vreme boravka u manastiru Princ Mihailo je posetio Skit Svete Trojice, Pirg kralja Milutina, Stari manastir (Crkva Svetog Vasilija, Hrusija) i vinariju u okviru novog vinograda manastira Hilandara.

Srpski princ prvi put je boravio na Svetoj Gori-Foto: Promo

- Veoma sam srećan i blagodaran Bogu i Majci Božijoj koji su me udostojili da posetim našu Svetu Carsku Lavru Manastir Hilandar. Hilandarska riznica najveće je blago srpskog naroda. To duhovno i umetničko blago ne može se proceniti i na svima nama je da pružimo svoj doprinos da ga sačuvamo za svoje potomke i za sva buduća pokolenja - rekao je Princ Mihailo a prenela Televizija "Hram".

Iguman Metodije je sa svojim bratstvom divan primer kako se služi Bogu i svetosavlju-Foto: Promo

Kako je rekao, iguman Metodije je sa svojim bratstvom divan primer kako se služi Bogu i svetosavlju.

- Pomolio sam se pred ikonom Majke Božije da štiti i čuva naš narod u Otadžbini i rasejanju, a posebno naš narod na mnogostradalnom i raspetom Kosovu i Metohiji i obećao sam da ću uskoro ponovo posetiti Svetu Goru - naglasio je on.

Pre Princa Mihaila, od Karađorđevića su manastir Hilandar na Svetoj Gori posetili Kralj Petar I, Kraljević Tomislav i Prestolonaslednik Aleksandar II.

Pre princa Mihaila, od Karađorđevića su manastir Hilandar posetili Kralj Petar I, Kraljević Tomislav i Prestolonaslednik Aleksandar II-Foto: Promo

Kraljević Tomislav, otac Princa Mihaila, mnogo je učinio za očuvanje i obnovu Hilandara. Kao drugi Karađorđević koji je boravio u Hilandaru, Kraljević Tomislav je 23. septembra 1964. posetio Hilandar, a onda i 9. juna 1973. po drugi i 31. maja do 1. juna 1994. po treći put.

Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    9. jul 2018 | 21:42

    Mnogo je tebi stalo do otadzbine i naroda na Kosovu kao i do lanjskog snega,koliko si pomoci prikupio za taj narod na Kosovu koliko si novca donirao ugrozenima u otadzbini koliko si manastira obisao u toj istoj otadzbini osim vase zaostavstine na Oplencu kada dodjete samo da pokupite lovu koju manastir zaradi sobzirom da se ulazak u crkvu naplacuje 300 din po osobi i zato nemoj se ti moliti ni za otadzbinu ni za narod ni za Kosovo i Metohiju jer verujem da i neznas gde je Kosovo

  • slađa

    9. jul 2018 | 22:17

    Ne znam koliko će to pomoći oko Kosova i Metohije, ali je dobro za dušu Princa Mihaila Karađorđevića. Oku Stvoritelja neće promaći iskrenost i čistota duše i namere, ma koliko se besni i moćni trudili da je uvaljaju u blato zajedno sa sobom u najvećoj gordosti koju je Srbija imala prilike da vidi u skorijoj istoriji. Jedino će to istorijski nadmašiti sva njihova grandiozna dela i reforme. I zaista će ostati upamćeno za sva vremena.

  • Holandija

    10. jul 2018 | 00:23

    Vise dece, rad na sto vise domacinstava, razvijanje radom, povratak postepeno nasih ognjista u okruzenju. Sto se moze sad onda sad, sto ne moze sad raditi na tome da dode. Kad budes pri kraju zivota budi ponosan sto si nesto uradio. Naravno i ljudi u rasejanju kao i ja trebamo se udruziti i na tome raditi. Krenimo vec jednom barem malim koracima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA