≫ 

Srbi u svetskom vrhu po veličini tumora: U stomaku nose i po 30 kilograma raka (VIDEO)

Ovakve operacije su dokaz da Srbija ima sjajne lekare

  • 3

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim lekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma. Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer, doktorka Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim lekara. Ipak, ovo nije jedini slučaj.

Tumor ubica težak 18 kilograma i dug pola metra izvađen je iz stomaka žene na VMA: Srpski hirurzi uspeli su nemoguće (FOTO)

Kompleksan hirurški zahvat odstranjenja liposarkoma - retke vrste tumora velikih dimenzija nedavno je uspešno izveden u Vojnomedicinskoj akademiji, zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu lečenju.

Stanje pacijentkinje, stare 51 godinu, je stabilno, otpuštena je iz bolnice na dalje kućno lečenje.

Ova vrsta maligniteta javlja se u malom broju slučajeva koje prate različite simptomi bolesti.

U slučaju pacijentkinje u VMA tumorski proces prečnika 50cm i težine oko 18kg bio je lokalizovan u trbuhu.

Tim lakara koji je na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice uklonio tumor jajnika težak čak 30 kilograma Printskrin/RTS

BAKI IZ PIROTA PRE 4 GODINE IZVAĐEN TUMOR TEŽAK 3,5 KG

Mari Stojanović (76) niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije uklonili su tumor sa vrata težine 3,5 kilograma. Gospođa Stojanović iz okoline Pirota živela je sa ovim tumorom nekih deset godina. Kaže da joj u početku nije smetao, ali kada je narastao, ona više nije mogla ni da radi po kući, a kretanje joj je bilo otežano. Zato je odlučila da se javi lekarima.

Dr Ivica Vučković, načelnik Maksilofacijalne hirurgije, kaže da je operacija bila veliki izazov jer je tumor potisnuo velike krvne sudove i disajne puteve, pa je bilo teško odvojiti tumor od njih, tj. omogućiti preživljavanje pacijenta. Ovo je najveći tumor na vratu koji je uspešno uklonjen u Srbiji.

KINEZ IMAO TUMOR TEŽAK 65 KG KOJI JE NASTAO OD URASLE DLAKE 

Kad je Rodžer Logan počeo da dobija na kilaži, njegovi lekari su mislili da samo preteruje sa hranom. Međutim, ovaj 57-godišnjak zapravo je u svom stomaku imao tumor težak neverovatnih 65 kilograma.

Lekari kažu da je ovaj benigni tumor koji je počeo da raste pre oko 12 godina, verovatno nastao od urasle dlake. Međutim, toliko je porastao da je na kraju razvio i sopstveni krvotok. Logan je poslednjih pet godina proveo u fotelji, nesposoban da vodi svoju antikvarnicu ili uživa u pecanju.

Nakon depresije i niza pogrešnih dijagnoza, njegova žena je konačno pronašla specijalistu u Kaliforniji koji je pristao da ga operiše.

Uprkos tome što je imao samo pedeset odsto šanse da preživi, operacija je bila uspešna i u četvrtak je prvi put prošetao posle mnogo godina. Inače, najveći tumor ikad odstranjen bio je težak čak 121 kilogram a nalazio se na leđima jednog Kineza.

VIDEO: Zbog raka grlića materice Srbija je puna siročadi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    16. jul 2018 | 09:24

    Zena je na vratu nosila tumor od 3,5 kg deset godina i tek joj je tada palo na pamet da bi moooozda mogla da ode do lekara... E, tako zivi 70% Srba.

  • S.B

    16. jul 2018 | 09:07

    Toje do ljekara.

  • ...

    16. jul 2018 | 10:16

    Bar u necemu smo prvi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA