≫ 

U Srbiju leto još nije stiglo, a gotovo je Svetsko prvenstvo: Otkrivamo gde je tačno i da li se uopšte vraća!

Ove godine u Srbiji nema pravog leta, neće biti tropskih talasa i velikih vrućina, leto će biti promenjivo, sa čestim kišama

  • 3

Leto je kalendarski počelo pre skoro mesec dana, ali tmurno vreme, niske temperature i obilne padavine čine da se osećamo kao je kasna jesen. Mnogi su za ovo vlažno leto okrivili ruske manipulacije vremenom i čekali kraj Mundijala kako bi videli leđa kišama. Za sve njih imamo lošu vest - tropskog leta na koje smo navikli, ove godine neće biti.

"Bog se naljutio na Srbe, ovo se radi da bi se uništio narod i naše seme": Okačio je snimak nevremena i pitao šta nam se dešava (VIDEO)

Kiša i nevreme usred juna na Balkanu, a u Moskvi sunčano. To je bilo dovoljno da mnogi pomisle da je Rusija tu umešala prste zbog Svetskog prvenstva u fudbalu i da je vreme zbog toga poblesavilo.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava za Telegraf da je to besmislica.

I u Rusiji je padala kiša, Foto: AP/Tanjug

- Nije besmislica mogućnost menjanja vremena, nego ideja da promena u Rusiji može da se odrazi na Srbiju. Uticanje na vreme nije novijeg datuma, radilo se to još i na Olimpijskim igrama u Sarajevu, kao i na Olimpijadi u Pekingu, a ovu mogućnost koriste i Aerodromi kako bi rasterali maglu. Principi po kojima manipulacija vremenom funkcioniše ne razlikuju se mnogo od razbijanja gradonosnih oblaka, a nemoguće je pucati u nebo iznad Beograda, a promeniti vreme u Nišu - kaže Đurić.

On ističe da nam je Skandinavija ove godine ukrala leto.

Zbog visokih temperatura i Švedskoj bukte požari, Foto: Tanjug/AP

- Kod njih je od početka leta sunčano sa visokim temperaturama, toliko je toplo da su poečli da bukte i šumski požari. Sa druge strane, i u Rusiji je bilo kiša, kao i širom jugoistočne Evrope. Čak je i u finalu prvenstva bila provala oblaka - objašnjava on.

Đurić zato ima lošu vest za sve zagovornike ove teorije - završetak Svetskog prvenstva neće nam vratiti sunce.

- Ove godine u Srbiji nema pravog leta, neće biti tropskih talasa i velikih vrućina. Leto će biti promenjivo, sa čestim kišama, ali to ne znači da neće biti toplih dana. Evo, u četvrtak će maksimalna temperatura iznositi samo 20 stepeni, dok ćemo za vikend, pogotovo u subotu, imati pravi letnji dan u kom će temperatura ići do 32 stepena. Slično će biti i u nedelju u prvom delu dana, ali već popodne i uveče stiže nam novo pogoršanje i nove kiše - objašnjava on.

Vreme u Beogradu, Printskrin: yr.no

Iako nam se čini da nikada nismo imali leto sa više padavina i manje sunčanih dana, meteorolozi se sa tom konstatcijom ne slažu.

- Ovo leto jeste malo promenjivije zbog čestih kiša, ali su tempetaure oko proseka. Istina, imali smo prodore svežih vazdušnih masa, ali generalno je ovo toplo i sparno leto sa visokom vlažnošću. Problem je što smo u proteklih nekoliko godina imali iznimno vrela leta sa dugim tropskim talasima. Prošlo leto bilo je drugo najtoplije u našoj istoriji - priča Đurić.

Vreme u Nišu, Printskrin: yr.no

On objašnjava da će do kraja jula vreme biti malo stabilnije, ali da neće biti duže stabilizacije, što znači da nećemo imati pet spojenih sunčanih i vrućih dana.

- Takođe, sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da do kraja jula temperature sigurno neće doći do 40-og podeoka - kaže on.

Vreme u Novom Sadu, Printskrin: yr.no

Kao i uvek, meteorolozi nisu radi da daju dugoročne prognoze, jer što je prognoza dalja, to je njena preciznost manja.

- Ipak, možemo da kažemo da će i avgust obeležiti red sunca i red kiša, ali bi ovaj mesec ipak trebalo da bude dosta stabilniji, odnosno padavine bi trebalo da budu ređe - objašnjava sagovornik Telegrafa.

Vreme u Kragujevcu, Printskrin: yr.no

VIDEO Pojavila se duga posle jakih pljuskova u Beogradu:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sweden

    17. jul 2018 | 22:07

    Svedska gori jos od maja, ne zapamcene vrucine

  • Saša

    17. jul 2018 | 23:20

    Temperature kao da smo u kasnoj jeseni-e veću glupost dugo ne pročitah. Ljudi-kasna jesen je kraj novembra, Aranđelovdan, tada su temperature oko nule i već treba pasti prvi snijeg. Sad poneki dan jeste hladniji nego što bi to trebalo biti, ali smo od rane jeseni daleko, kamoli od kasne.

  • Oldboy86

    18. jul 2018 | 09:06

    Samo nek ide ka Skandinaviji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA