≫ 

Kazne za vožnju u papučama u Grčkoj su 50 evra, a skoro niko ne zna kako će proći ako vozi bos ili u štiklama u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj

Da li je zabranjeno da vozite bosi ili u papučama i mogu li da vas kazne?

  • 10

Mnogi vozači u Srbiji izbegavaju da voze bosi ili u papučama, japankama, štiklama, jer misle da je to strogo zabranjeno. Ipak, reč je o zabludi i policija ne kažnjava zbog toga. 

OPASNIJE OD ŠTIKLI: Japanke mogu da budu smrtonosne ako vozite u njima - evo i kako

Međutim, postoje situacije u kojoj se vozač može kazniti za vožnju u papučama, u slučaju saobraćajnih nesreći.

Iako je napolju temperatura 40 i plus stepeni, retko ko se, naime, usuđuje da po ovoj vrućini vozi u laganijoj obući.

ZAKON U SRBIJI

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Telegraf.rs da je dobro što vozači imaju svest o tome, ali i da naš zakon ne propisuje odevanje tokom vožnje.

- Može u papučama, a može vozač da bude i go. Naš zakon dozvoljava vožnju u papučama, međutim, ukoliko neko izazove saobraćajnu nezgodu zato što mu je papuča, na primer, zapela za komandu gasa, imaće problem. Sigurno će odgovarati.

- Naš zakon, naime, ima opšte mere koje ne smeju da se preduzimaju jer se ugrožava bezbednost saobraćaja. To znači da ako me zaustavi policajac a ja u papučama, on ne može da dokaže da ja ugrožavam bezbednost saobraćaja tom radnjom. Ali, ako se dogodi saobraćajna nezgoda i utvrdi, kao što rekoh, da je do nje došlo jer je zapela papuča, može odgovarati i biti kažnjen na sudu - objašnjava Okanović.

Postoji situacija u kojoj se vozač može kazniti za vožnju u papučama, ali je za to neophodno da, ne daj Bože, izazove saobraćajnu nezgodu Foto: Shutterstock

ZAKON U CRNOJ GORI 

Isti slučaj je i u Crnoj Gori. Zakon kod naših komšija ne propisuje odevanje tokom vožnje.

Vozači mogu da voze bosi, u japankama ili štiklama, iako se to baš i ne preporučuje zbog bezbednosti.

ZAKON U GRČKOJ 

U Grčkoj je, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana.

Vožnja u papučama ili otvorenoj obući je zabranjena zato što mogu da ometaju vozača pri manevrisanju, a policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

Grčka saobraćajna policija rigorozno kažnjava za alkohol, nevezivanje pojasa i pušenje u vozilu u prisustvu dece.

Foto: Shutterstock

ZAKON U HRVATSKOJ 

U hrvatskom Zakonu o bezbednosti saobraćaja ne postoji propisana odeća i obuća, nego se spominje "primerena odeća i obuća".

- Neprimerena odeća je opasna i na mnogim se uviđajima pokazalo da je uzrok nesreće. Lagane i udobne patike ne zauzimaju puno mesta u gepeku - rekao je saobraćajni stručnjak dr Željko Marušić.

JAPANKE I ŠTIKLE OPASNE 

Istraživanje sprovedeno pre dve godine u Engleskoj pokazalo je da posebno vožnja u japankama može biti opasna, jer je, navodno, ona odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Stručnjaci su čak izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u štiklama, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak.

Foto: Shutterstock

Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

Jedini utešni podatak je da od anketiranih 36 posto žena nosi i rezervnu obuću, a to čini samo 12 posto muškaraca.

VIDEO: Kako jedan stranac koji živi u Srbiji vidi srpske vozače

(Kristina Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    24. jul 2018 | 15:30

    Živa istina. Japanke, pa i papuče su živo zlo za vožnju. Meni se podvukla japanka pod papučicu gasa, jedva sam odreagovao da pomerim nogu na kočnicu, da ne napravim sudar.

  • Dany 5

    24. jul 2018 | 15:02

    Mislim da je 90 posto vozaca uzasno (losa svetla, voznja pored bele isprekidane trake, ako pretices na autoputu iskacu ispred i teraju te na kocenje, voznja levom stranom ....,,..,....). Vozila sam u,najmanje, 10-ak drzava ali iz eks YU su najgori vozaci

  • Lol

    24. jul 2018 | 15:10

    Nasi brzo da prepisu i usvoje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA